Hütte hangulatban az Enterprise Group is a Fanuc rendezvényén

Szerszámgépipari workshop tette teljessé a FANUC 2019-es szakmai rendezvénysorozatát.

Ismét százával látogattak el a gyártó cégek képviselői Törökbálintra a legújabb fémmegmunkálási és automatizálási megoldások megismerése, valamint az évzáró kedvezménynek kihasználása céljából. Az év utolsó FANUC-os ügyfélrendezvényét a társkiállítók széles körű kínálata tette teljessé.

Az elmúlt egy évben a tematikus workshopok rendezése volt a megszokott menetrend a FANUC életében, sorrendben a huzalszikra forgácsolás, a műanyag fröccsöntés, a robotika, most pedig zárásként a fémipari szerszámgépek területéről. A 2019. november 19-21. között rendezett FANUC Hütte Napok és Szerszámgép Workshop már a 2020-as év gyártási kihívásaira készítette fel a résztvevőket. A látnivalók közül ennek megfelelően nem hiányozhattak a munkaerőhiányt leküzdeni hivatott automatizált mérőcellák és a robotos gépkiszolgálás, az elmúl években slágertémává vált kollaboratív és ipari robotok, a minőségbiztosítás folyamát erősítő lézeres interferométeres bemérés és visszakompenzálás, valamint a tudástranszfert lehetővé tevő tréningek és technológiai képzések sem.

„Az első nap idén is az oktatási intézményekről és a diákokról szólt és büszkén mondhatom, hogy közel 300 vendéget fogadhattunk aznap közel egy tucat iskolából. A többi két napon fogadtuk a fémmegmunkálásban – azon belül is formázó és leválasztó eljárásokban – érdekelt ügyfeleket. A korábbi szakmai napoktól eltérően most nem rendeztünk előadásokat, hanem a műszaki kollégák és a társkiállítók mondták el adott időpontokban, hogy milyen megoldás látható tőlük a bemutatóteremben – mondta Bagdi Attila, a FANUC Hungary Kft. marketing- és üzletfejlesztési specialistája. – A társkiállítókat úgy választottuk ki, hogy az általuk bemutatott méréstechnika, automatizálási, befogási, biztonság- és tárolástechnikai, pénzügyi, stb. rendszerek hatékonyan támogassák az ügyfeleket a gyártási folyamatokban. Az év még messze nem ért véget a FANUC-nál, november utolsó hetében még három rendezvényen találkozhatnak velünk az ügyfelek, decemberben pedig évzáró programokat szervezünk, amelyeken már kevesebb ügyfél és több kisgyerek lesz látható.”

Társkiállítói vélemények

Tókos József, műszaki támogató mérnök, Schunk Intec Kft.

Számunkra ez volt az év utolsó szakmai rendezvénye. A Hütte Napokon a kifejezetten a nagy nyomatékigényű nagyolási feladatok elvégzésére kifejlesztett Tendo E Compact hidraulikus szerszámbefogókat mutattuk be, amikre minden évben meghirdetünk bizonyos mértékű akciót. A bemutatott megoldásaink között szerepeltek még a munkadarab befogáshoz használt satuk, valamint a jól ismert nullpont rendszerünk is. A szerszám- és a munkadarab rögzítésre használt megoldásaink mindegyike teljes mértékben kompatibilis a FANUC szerszámgépekkel, így jelents mértékben képesek felgyorsítani a gyártási folyamatokat. Úgy érzem, hogy sikerült új szintre lépnünk a FANUC-kal kialakított kapcsolatban, a bemutatóteremben szinte minden gépen megtalálható egy, vagy több Schunk termék.

Laczkó Ádám, értékesítési és szerviz vezető, Prevotex Hungary Kft.

A 2019-es EMO kiállításon bemutatott Halter robotrendszer tetszett meg annyira a FANUC képviselőinek, hogy társkiállítóként is meghívtak minket a rendezvényükre. A meglévő ügyfeleinken túl sok új kapcsolatot teremtettünk és a FANUC-kal is sikerült szorosabbra fűzni az együttműködést. Talán a szerszám- és formagyártás területétől kerestek meg minket a legtöbben. Összességében elégedett lehetünk az eredményekkel. Minden gyártó cég óvatosabb a beruházásokkal, a motiváció azonban nem tűnt el, főleg nem az automatizálás terén. A  szerszámgépek egyre komplexebb rendszerek és ha ki is akarjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket, akkor amit csak lehet, automatizálnunk kell. A Hütte Napokon a CNC-szerszámgépek automatikus kiszolgálását végző HALTER LoadAssistant® robotrendszer 20 kg. teherbírású modelljét állítottuk ki. Ugyanezt a rendszert mutatjuk majd be december 10-én és 11-én a Mazak Nyílt Napokon is.

Gyönyörű Attila, CAM termékvonal vezető, Enterprise Group

Számos szakmai rendezvényen találkoztunk idén személyesen is az ügyfeleinkkel. Stratégiánk része, hogy minél szorosabban működjük együtt a szerszám- és szerszámgép forgalmazókkal, hogy minél testreszabottabb szoftvermegoldásokat hozhassunk létre. A Hütte Napokon megjelent ügyfelekkel a Solid Edge és az Edgecam jelenti a szoros kapcsolatot. A rendezvényen nagyrészt a már meglévő vevőinkkel futottunk össze az alkatrész- és szerszámgyártás területéről, de érdekes megbeszéléseket folytattunk a társkiállítókkal is.

Erős Brigitta, operatív vezető, Stock & Go Kft.

Az elmúlt években az univerzális spirálos eszközkiadó automatánk mellett a visszavételező egységeinket is fejlesztettük; ennek révén az elhasznált terméket már vissza kell dobnia a munkatársnak az automatába és csak ezután férhet hozzá az új eszközhöz. A mérőegységgel felszerelt dobozos tárolónkból pedig ömlesztett termékeket – csavarokat, alátéteket, stb. –tudnak a dolgozók felvenni. A rendszereink ideális elhelyezési pontja a szerszámgépek és a robotok között van, így örömmel vállaltuk a társkiállítói felkérést. A rendezvényen a legtöbb érdeklődés a szerszámgépek automatizált kiszolgálásának területéről érkezett hozzánk. 20-30 komolyabb beszélgetést folytattunk le a három nap alatt.

Molnár László

Archívum