Importált alkatrészek kényszerezése és módosítása

A mai napon is a GrabCAD-ről letöltött Lépegetőt fogom használni. A modell egy másik CAD szoftverben készült, amit beolvastatok a Solid Edge.

 

 

Beolvasás után minden alkatrész automatikusan Földhöz kötött kényszert kap, ami a Szereléstörténetben az alkatrész ikonjából, illetve a modellre kattintva a Szerelési kényszerfában is látható.

 

 

Amennyiben kényszerezni szeretném a szerelést, az egyik lehetséges módszer a Szerelési kényszer asszisztens.

 

 

A funkcióra kattintva felugrik a parancs ablaka, ahol ki lehet választani a kényszerezés beállításait.

 

 

Az ablakot leokézva kiválasztottam a felső lábat és hozzá a vezértárcsát, ahol mindegyik kényszertípust kereshette az asszisztens.

 

 

A folyamat végeredményeként a lábhoz a felismertetett kényszereket hozzáadja a Solid Edge. Ezt követően mind a Szereléstörténetben megváltozik az test ikonja, illetve a Szerelési kényszerfában is megjelennek a kényszerek.

 

 

Ez a folyamat és a bekényszerezett láb mozgatása a blog végén található beágyazott videó első felében látható. Következő dolgom a szerelésen belüli test-test áthatások vizsgálata volt, melyet a Vizsgálat fülön található Ütközésvizsgálattal végeztem el.

 

 

A vizsgálat végrehajtása után a Solid Edge munkaterében a narancssárga színnel kiemelve jelennek meg az áthatások.

 

 

Ezek közül engem csak a lábban található ütközések érdekelnek, melyek a következő ábrán láthatók.

 

 

Ennek az oka, hogy a rögzítő tengely átmérője 375 mm, míg a furaté 350 mm, illetve az új szélessége 500 mm, a horonyé 400 mm.

 

 

 

A Solid Edge szinkronmodellezési tulajdonságainak köszönhetően, a szereléskörnyezetben ezeket a méreteket össze lehet illeszteni „1 kattintással”, ehhez a 3D kényszerek kategóriából az Egyenlő és az Egy síkba eső kényszerekre van szükség.

 

 

A parancsok használata a következő videó második féleben látható.

 

Források:

Lépegető modell: https://grabcad.com/library/at-at-walker–1

Star Wars

Archívum