Ipar 4.0: Nem lecserélni feljavítani kell a régi ipart és gondolkodásmódot

Lencsés Gergő(GE) nagyon jól összefoglalta egy mondatban a hazai ipar átalakulását: „Az ipar 4.0 olyan mint a gimis szex mindenki beszél róla senki nem tudja mi az, de mindenki mondja hogy csinálja mert azt hiszi, hogy a másik is csinálja.”

Valójában miről is szól az ipar 4.0.?

Számunkra a tervezési feladatok és gyártási folyamatok optimalizálását jelenti. Az optimalizálásnak köszönhetően a résztvevő cégek versenyképességének növekedését érhetjük el. A helyes, jól átgondolt belső működéssel a termékek teljes életciklusán át történő nyomon követhetőségével rengeteg időt, feleslegesen égetett erőforrást és pénzt tudunk megtakarítani.

Gondoljunk csak bele, ha nem lett volna három Ipari forradalom és nem lenne tömeggyártás, nem lennének robotok. Akkor nem lenne lehetőségünk mit optimalizálni.

 

ipari forradalom fázisok
Ipari forradalmak fázisai

 

Mi lehet az ipari forradalmak mozgatómotorja?

Véleményem szerint ez nem más, mint a termelékenység és hatékonyság növelése. Igaz, hogy három ipari forradalmon van túl a világ, de a cél mind a három esetben megegyezett. A meglévő erőforrásainkkal többet-többet és még többet akartunk termelni.

Az évek során az adatok előállítása pofonegyszerű és filléres dolog lett. Emlékkezünk vissza 15 éve mennyibe került egy floppy (1,44Mb), egy alig 10 Gb HDD? Mennyi digitális adatot állítottunk elő anno? A rajzgépen vagy az asztalon elkészült terveken a módosításokat pengével kezdtük és nem készítettünk teljesen új „fájlt”. A megrendelőinket személyesen névről ismertük. Ezeket a dokumentumokat, mennyiségük miatt rendszerben tudtuk kezelni.

A megnövekedett vevői igényeknek eleget téve az évek során a cégek őrült módon kezdtek el adatokat generálni, majd ezeket valamilyen mappastruktúrában tárolni. A mappastruktúrát minden újonnan érkezett kollégának kötelező volt megtanulni.

Egy gyors példa. Régen elég volt „szúrópróba” szerűen ellenőrizni a termékeket, ma az autóiparban minden egyes darab minőségi ellenőrzésen, vizsgálaton esik át. El sem tudjuk képzelni mennyi adat keletkezik egy műszakban.

Aki részt vett 2017.június.08-án a Felkészülés a digitális átalakulásra az Enterprise Group nyílt napján első kézből kapott információt, hogy napjainkban hogyan zajlik egy motorblokk minőségi ellenőrzése.

Megtudhattuk, hogy az ellenőrző sor tervezése során mekkora mennyiségű dokumentációt készít el a Delta-Tech Group Solid Edge segítségével. Sőt informálódhattunk, hogy milyen rendszerben kezelik ezeket az adatokat. Érdekességként bemutatásra került a megrendelőknek készített webes felület, ahol a megrendeléseiket és a hozzá tartotó összes információ bárhonnan elérhető, egy helyen rendezetten.

Rövidtávon és biztosan megtérülő befektetés a digitalizáció.

Cégünk növekedését nagymértékben elősegíti a veszteségek minimalizálása. Veszteség nem csak selejtgyártásból adódhat. SŐT! A költségek jelentős részét már a termék tervezésnél dokumentálásnál és a prototípus elkészítésnél is megtakaríthatjuk.

Teamcenter

Vezetőként fontos, hogy átlássunk egy projektet még jobb, ha mindezt egy helyen tehetjük meg. A Teamcenter segítségével a megfelelő információ a megfelelő helyen áll rendelkezésre, így mindig megalapozott döntések hozhatók a tervezéstől, a fejlesztésen és a gyártáson át, egészen a karbantartásig.

Teamcenter segít az Ipar 4.0 elérésében
Teamcenter segít az Ipar 4.0 elérésében

A Teamcenter támogatja a felhasználókat termékük gyorsabb piaci bevezetésben, azáltal, hogy az információk egyetlen forráson keresztül érhetők el, amely lehetővé teszi a kollégák hatékony együttműködését, kevesebb hibát eredményez, és általában csökkenti a tervezési és módosítási ciklusidőket.

Az információ csere minősége rendkívül fontos. Hogyan működik ma egy alkatrész módosítása? Az esetek 90%-ban a tervezőhöz szalad mindenki, hogy mi a probléma, nézzen meg ezt az. Ezzel a mérnököket kizökkentik gondolataikból arról nem beszélve, hogy gyors módosításnak valószínűleg semmilyen dokumentációja nem lesz, ez vezethet később selejtgyártáshoz is. A módosításokat bárki egy kattintással kérelmezheti a Temacenter-ben így minden módosításnak nyoma lesz!

A beruházás

Fontosnak tartom megemlíteni a meglévő beruházásokat meg kell vizsgálni. Az ipar 4.0 bevezetésének első lépései nem is feltétlenül drágák, és vannak kifejezetten gyorsan megtérülő beruházások is ezen a területen. Például a Solid Edge megtartásával nagyon jó dolgokat lehet megvalósítani csak újra kell gondolni és elég bővíteni. Viszont van egy szint mikor például egy 120 éves gyártógépet látunk el szenzorokkal nem biztos, hogy minden esetben megtérül, de tapasztalataim alapján sajnos ez a magyar valóság.

A beruházásokat különböző megtérülési időkkel lehet számolni viszont ami rövidtávon és biztosan megtérül az nem más, mint a digitalizáció. Mindenkinek javaslom, hogy lépésről lépésre vezessünk be új rendszereket. Érdemes mindig egy új projekttel kezdeni a bevezetést. Amennyiben látjuk az új rendszer hasznát és az általa termelt profitot vissza forgatjuk akkor már jöhet a következő lépés.

Mit kapunk az ipar 4.0 tól és a TeamCenter-től?

  • Átlátható költséghatékony működést, ötlettől egészen a termék kivezetéséig.
  • Mivel az adatok tárolás egy komplex rendszerben történik, így egy vevői audit előkészítése nem kerül erőfeszítésbe. Az adatok minőségére biztosan nem lesz panasz! Ezáltal könnyedén válhatunk autóipari beszállítókká.
  • Határidők, fejlesztési fázisok, felhasználók monitorozását. Ezáltal igazságosabb ösztönző rendszert hozhatunk létre.
  • Különböző CAD szoftver adatainak tárolását egy rendszerben.
  • Beépített automatikus munkafolyamatokat.
  • Plusz számos egyedi cégre szabható megoldást.

Digitálisipar

Mit hoz magával az átalakulás?

Az ipar 4.0 persze nem csak lehetőségeket, hanem kihívásokat is jelent. Az első ilyen a szervezeti megújulás. A szakértők szerint az esetek 82%-ban a projektek itt buknak el. Napi munkánk során sokszor szembesülünk azzal, hogy a megvásárolt rendszereket sem kezdték el használni a cégek, mivel nem lett meghatározva a bevezetés módja, felelőse, helye a szervezetben. A legtöbb esetben a lényeg nem az optimalizálás hanem a pályázat teljesítése volt. Sikeres bevezetéshez elengedhetetlen a felsővezetői támogatás és elkötelezettség, a munkatársak részéről a nyitottság és a türelem! Egy új rendszer bevezetés rengeteg időt vehet igénybe akár éveket is. Viszont az eredmény önmagáért fog beszélni.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum