KeyShot Tippek 12 – Mit teszünk le az asztalra?

Ez a cikk KeyShot témakörben ad tippeket: általában 2 funkció a Solid Edge-hez is kapott verzióhoz fog kapcsolódni, míg egy pedig a PRO verzió egy hasznos parancsát mutatja be. A funkciók egymáshoz lazán kapcsolódnak, a legutóbbi élményeim, kérdések alapján fogom kiválasztani őket. Előző cikket itt olvashatjátok.

Ha elkapott a dejavu érzése a cím olvasásakor akkor jó a memóriád. A sorozat második része nagyon hasonló címre hallgat. Akkor az akkori Solid Edge országos verseny jelentkező középiskolások munkáit mutattam be A folytonosság jegyében most egy év múlva a megújult EDGE Szakmai Díjról mesélek pár szóban. Az új név új díjat takar, amely a Enterprise PLM csapatának és ügyfeleink közös munkájának eredményeképpen jöhetett létre. Ha a Szakmai Díj megszületéséről szeretnél többet olvasni, akkor Szatmári Ádám videóját ajánlom. Az új díjra rengeteg színvonalas pályamunkát kaptunk, melyet a Facebook oldalunkon *hetente mutatunk meg.*

A technikai részt pont ezért az új szakmai díjjal és azzal a bizonyos asztallal mutatom be.

Hogy tettem le az asztalra?

Ez a funkció nem új, de még nem tértem ki rá a sorozatban, ezért pont ideje ennek. A mozgatási funkciók a Solid Edge-hez képest a háromszögelt egyszerűsített geometria miatt mások. KeyShotban nincs „fektet” és „sík illeszt” kényszer, de van helyette „Sattle” parancs. Leginkább a “tárgyra illeszt” vagy “ejt” parancsként fordítanám. Lényege, hogy egy tárgyat az alatta találhat tárgyra rá tudunk „dobni” amely szépen megtalálja a felfekvő pontokat.

A szobrot álló és fekvő helyzetben is lerakom, így látható az általánosabb felület felületre illesztése és amikor egy szabad modellfelületet fektetünk az asztalra.

Ez  a szín melyik kód lehet? (Coloro, Pantone, RAL)

Az új termékünk céges színekben kellene megmutatunk. A logót és a cég színeit ismerjük, vagy csak egy digitális kép formátumban megkapjuk. Jó lenne tudni melyik RAL vagy Pantone kódhoz állnak a legközelebb ezek a tónusok.

Erre segítséget nyújt a KeyShot színkeresője. Színt tudunk másolni bármilyen monitoron található képről – előny a 2 monitor – így kényelmesen böngészhetünk a megrendelő weblapján az általuk felhasznált színek közül. Kiválasztjuk a színek mappáját, hogy pontosan mely szabványból szeretnék választani. A mappában a kereséskor 4 db legközelebb álló színt ajánl fel, amiből mi választjuk ki a megfelelőt.

Multi-material

A KeyShot Multi-Material funkció egy erőteljes eszköz a 3D tervezésben, amely lehetővé teszi több különböző anyag egyidejű alkalmazását egy modellen belül. Ezzel a funkcióval könnyedén és gyorsan variálhatók az anyagok az objektum különböző részein, biztosítva a részletgazdag és valósághű megjelenést. KeyShot Multi-Material funkciója lehetővé teszi, hogy egyetlen modellen belül több különböző anyagot és textúrát használj.

Az előző bekezdést a Chat GPT és Copilot tette az asztalra. A leírás nem teljesen pontos, viszont a megfogalmazás eléggé valóságosra sikeredett. Két kérdés alapján írtak nekem egy négy-öt soros szöveget. Ez kissé ijesztő, hogy ilyen könnyen generálhatok közel hihető szöveget. A Multi-Material funkcióról nem fogok írni…

Inkább beszélek róla. A sorozatban annyit fogok változtatni, hogy a videókat már narrált formában, a 3 témát egy videóba összevonva fogom közzétenni.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum