KeyShot Tippek 4 – Nyári naplemente egy kellemes Környezetben

Ez a cikk hasonlóan a Solid Edge Tippek Trükkökhöz fog működni KeyShot témakörben: általában 2 funkció a Solid Edge-hez is kapott verzióhoz fog kapcsolódni, míg egy pedig a PRO verzió egy hasznos parancsát mutatja be. A funkciók egymáshoz lazán kapcsolódnak, a legutóbbi élményeim, kérdések alapján fogom kiválasztani őket. Előző cikket itt olvashatjátok.

Nyár közepén az ipar termelés általában lelassul, ez az időszak a nyaralásokról, a hiányos létszámú értekezletekről szól. A lelassult élet lehetőséget ad arra, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzunk, amik a megfeszített időszak alatt eszünkbe sem jutnak.

Nálunk a nyár időszaka az ÉLŐ sorozatunk kezdete, amely minden kedden 13:00-tól egy 10+ perces bejelentkezés Solid Edge és KeyShot témában. Ezek Facebookon történnek, majd Youtube-ra is feltöltjük őket a könnyebb kereshetőség miatt. Ha szeretnétek belenézni a tavalyi évadba, akkor kattintsatok ide.

A felhők nem mindig az ellenségeink

A nyaralás közben a legkevésbé tervezhető elem az időjárás. Minden túra vagy strandolás alkalmával fürkésszük az eget a felhők után. A jó hír, hogy a KeyShot felhőtől nem kell félnünk, ebből csak hasznos dolgok hullanak.

A KeyShot Cloud szolgáltatás körülbelül 8 éve készült el. Jelenleg úgy működik, hogy bejelentkezés nélkül böngészhetjük, majd egy kattintással letölthetjük és a saját könyvtárunkba helyezi a szoftver. Onnantól bátran használhatjuk a jelenlegi munkánkhoz. Letölthetünk: anyagokat, környezeteket, háttereket, textúrákat, modelleket. Fel is tölthetünk saját elemeket. Ehhez egy regisztráció szükséges. 2 évvel ezelőtt egy nyári bejelenetkezésemben már beszéltem erről. Röviden összefoglalva pedig ebben a videóban láthatjátok a használatát.

Csomagolhatunk?

Nyár másik klasszikus életképe a bőröndös emberek és a telepakolt kombi autók sora a Balaton felé vezető úton. A csomagolás lényege, hogy minden fontos dolgot vigyünk magunkkal az utazáskor. Ez ismerős a Solid Edge felhasználóknak is, ott a Pack n Go funkció szedi össze nekünk az alkatrészeket a szereléshez.

KeyShot esetén ezek az elemek kicsit változnak, de a logika ugyanaz. Amikor egy bip fájlt elmentünk az tartalmazza a geometriát. Ezen felül linkeket az anyagokhoz, textúrákhoz és a környezethez. Ha ezek az anyagok nem az feltelepített alapkönyvtár részei, akkor a KeyShot egy másik gépen nem tudja hozzáadni a munkánkhoz.

A megoldás a „Save as Package” funkció, ami .ksp kiterjesztésben viszi magával az anyagokat, textúrákat, környezeteket. Ha egy ilyen “ksp” csomag fájlt megnyitunk az elején megkérdezi tőlünk a szoftver, hogy szeretnénk-e ezen kiegészítő elemeket a saját tárhelyünkre is felmásolni, így egy későbbi munkánk során is hozzájuk fogunk férni.

 

Nyári naplemente egy kellemes környezetben

A KeyShot környezet (Environments) 2 nagy részre bontható. Ezt HDR-nek nevezik:

  • az egyik a gömbpanoráma kép (hasonló ahhoz, ahogy a Google térképen nézelődhetünk, ideális esetben ezt gömbkamerával vettük fel). Ez a háttér fog tükröződni a termékünkön, házunkon. Ezek lehetnek szoba méretűek vagy nagy nyitott terek. Ezt egy „Size” beállítással módosíthatjuk.
  • a másik a fény környezet, ami ehhez kapcsolódik. A valósághűbb megvilágításhoz fényforrásokat rendelhetünk a környezet különböző pontjaihoz, így egy naplementekor egy erős mégis narancsos árnyalatot hozhatunk létre, míg egy neon sor esetén sok hidegebb kékes árnyalatú fényforrást készíthetünk felülre.
Íme a gyakorlatban

Hoztam két példát, az egyik a Felhőből letöltött környezet, amely nem tartalmazott fényforrásokat, ezeket tudom hozzáadni KeyShot PRO verzióban „Add Pin” funkció segítségével. Ezután ezen fényforrások színét intenzitását módosíthatom.

A második esetén a nap beesési szögét tudjuk meghatározni: megadjuk a várost ezzel a Földünk szélesség és hosszúsági fokát kijelöli helyettünk, de ezt kézzel akár pontosíthatjuk is. A pozíció után jöhet a dátum és a napszak, kijelölhetünk akár egy jövőbeli időpontot (én egy júliusi szombati napra gondoltam). Az órákkal pedig megnézhetjük, hogy azon a napon milyen szögben fog a nap sugara az asztalunkon található pohárra vetülni. A felhők mozgását nem tudjuk kiszámolni ezért a valódi fényviszonyok természetesen változhatnak. 😉

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum