KeyShot Tippek Trükkök 9 – Elveszi-e a munkánkat a mesterséges intelligencia?

Ez a cikk eltér az eddigi Tippek Trükkök témakörétől, kitekintünk egy új technológiára.  Előző cikket itt olvashatjátok.

Visszatekintés

Év elején általában értékeljük az előző év eseményeit. A KeyShot Tippek Trükkök sorozat indításával a magyar nyelvű KeyShot tartalmakat számát szerettem volna növelni. Tavaly 8 cikk jelent meg és a KeyShot tartalmú webinárokat sikerült egy platformra raknunk. Amit pedig erre az évre ígérhetek, hogy folytatom a KeyShot cikkek írását. Rögtön egy nem szokványos cikkel.

Berúgta az ajtót a mesterséges intelligencia!

A tavalyi év egyik forró témája a mesterséges intelligencia (továbbiakban AI) által készített képekről szólt, ez az év már most a AI chat programokról. Rendereléssel kapcsolatos sorozatban fontosnak tartom legalább minimális szinten foglalkozni ezzel a témával. A tapasztalataim 4-5 óra „nyomogatásból” származnak. 2023 februárban jelenleg ezekhez hasonló platformokhoz férhetünk hozzá ingyenesen.

Tippeld meg melyik kép lett generálva AI-val és melyik készült rendereléssel.

Hogyan készíthetünk ilyen képeket AI-val? Viszonylag egyszerűen, csak leírjuk mit szeretnénk látni a képernyőt a „gép” pedig kis gondolkodás után fel is dobja mit alkotott, a parancs szavakból. Ha ilyen egyszerű, akkor én már csak egy „kávét kérek”, vagy inkább egy pohár vizet… Teszt jelleggel az előbbi 2 képet nagyobb AI platformon készítettem el: az egyik a Midjourney, a másik a Dalle 2 névre hallgat. Ezeken az oldalakon készítettem egy képet, egy hűsítő pohár vízről, a nyári kánikula közepén. A részleteket nem írom le, a cikk célja nem AI platformok részletes bemutatása, inkább csak a működésükből egy kis ízelítő. A választ így már megtaláljátoka alább. Ami kijelenthető, hogy a képek nagyon jól néznek ki és hihetetlenül gyorsan készülnek el. Itt a parancsszó valahogy így hangozna magyarul: “egy pohár víz jéggel, a nyár közepén, elmosódott háttérrel”.

Hogyan készült a renderelt kép?

Eddig a KeyShotról nem sok szó esett, ezért most 30 percben csak erről fogok beszélni. Amint láthatjátok itt is 20 percen belül már használható képeket kaptunk. Narráció nélkül ez olyan 10 percre leszorítható + renderelés. Ez a webinár eredetileg a Facebook oldalunkon jelent meg, viszont áttöltöttem Youtube csatornánkra is így könnyebben elérhető.

Akkor a renderelésre, esetleg már a modellezésre nincs is szükség?

Azt jelenleg nem tudom megmondani, hogy 10-20 év múlva a modellezés ugyanígy fog-e működni. A rajztábláktól, a 2D-s tervezésen át a 3D-s tervezésig is sok lépésben jutottunk el odáig, hogy a gépünkön tudjuk tárolni egy gyárcsarnok teljes modelljét, adatait, szimulációs eredményeit, gyártási rajzait és akár továbbítsuk egy kulcstartó méretű adathordozón.

2010-15 között a munkámból kifolyólag sokat beszélgettem a CNC gépkezelés és programozás világába belépő hagyományos esztergályosokkal és marós szakemberekkel. Gyakran felmerült bennük ugyanez a kérdés, amikor megnyomták a zöldgombot és a CNC gép precízen gyártotta az alkatrészt. Majd ugyanez a gondolat futott át rajtuk az első CAM videó nézése közben. Az iparban a hangsúlyok folyamatosan változnak. A kérdésre a választ egyszerűbb lenne egy példán keresztül bemutatni:

Egyedi beltéri bútorokat tervezünk és az egyik ügyfelünk szeretne egy modern dohányzóasztalt a nappalijába. Nem sétálhatunk be üres kézzel a megbeszélésre: ismerjük az AI generált képeket ,félórán belül 3-4 változatot legeneráltunk és a beszélgetés végén elégedetten sétálunk ki az irodából, a munka a zsebben: köszönhetően a nagyon modern asztalterveknek, amit AI-val generáltunk. A győztes asztal pedig ez a koncepció:

Most hazamegyünk és kinyomtatjuk a képet, feltűzzük a parafatáblánkra a többi feladat mellé és kitaláljuk, hogyan fogjuk ezt a képet életre kelteni.

  • milyen vastag legyen az üvegtábla, ki fogja ezt kivágni nekünk?
  • rozsdamentes vagy alumínium lenne a jobb választás a lábhoz?
  • csavarral, vagy valamilyen ragasztással illesztjük egymáshoz az alkatrészeket
  • hány lába is van az asztalnak a képen? 🙂

A következő egyeztetésre már a lemodellezett asztalról viszünk renderelt képet, amely a közel valóságos végeredményt fogja mutatni, elkerülve ezzel a félreértéseket.

Abban az esetben, amikor már a termékünk alkatrészenként le is van modellezve, akkor felesleges nulláról AIval képeket generálni, hiszen minden adat a rendelkezésünkre áll egy valósághű kép rendereléséhez.

Konkluzió

Az AI képgenerálás új technológiaként még rengeteg más gazdasági és jogi kérdést is felvet. Az tény, hogy egy új eszköz született, amelynek életútját érdemes figyelemmel kísérni. Emellett nem megfeledkezni, a renderelés adta lehetőségekről. Ipari tervezőként nem elsősorban a látvány miatt modellezünk, hanem a gyártás kiszolgálása és a gazdaságosságot is szem előtt kell tartanunk. A kommunikáció és koncepció készítés során viszont sok új ötletet adhat ez az eszköz számunkra.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum