Sugárkorrekció a RADAN szoftverben

Sugárkorrekció jelentősége a CNC programozásban

A sugárkorrekció a CNC programozás egyik legjelentősebb programozáskönnyítő megoldása.  A hagyományos manuális programozás esetében biztosítja, hogy ne kelljen mindig kiszámolnunk, hogy a szerszám vezérelt pontja valójában milyen pályát jár be. Ezért a vezérlő a korrekciós regiszterben tárolt sugárkorrekciós érték segítségével, a geometria elírásával automatikusan meg tudja határozni az így módosított szerszámpályát. Továbbá lehetővé teszi, hogy ne kelljen újra programozni az alkatrész, ha másik szerszámmal akarok dolgozni, vagy kopott, köszörült szerszámmal programozok.

A CAM programozás némileg csökkentette a sugárkorrekció jelentőségét. Mivel a CAM rendszerek képesek automatikusan a vezérelt pont pályáját meghatározni a geometriáról, de ugyanakkor az a szerepe továbbra is megmaradt, hogy biztosítani tudja, hogy ne kelljen egy illesztett méretet újra programozni a szerszám vagy a szerszámgép pontatlanságából adódó eltérések kiküszöböléséhez.

Lemezmegmunkálási terület sajátosságai

A lemeztechnológiában, kontúrvágásnál némileg speciális a sugárkorrekció alkalmazása. Bár itt nem beszélünk olyan nagy eltérésekről mint például marás esetén, ahol a szerszámsugárral kell korrekcióznunk.  De ha nem vesszük figyelembe a technológiából adódó vágórést, itt is jelentős eltéréseket kaphatunk az elméleti és a megmunkált profil között.

Ennek ellenére, talán éppen azért, mert a nagy alkatrésszám miatt (míg marásnál/esztergálásnál egy felfogásban 1-2 alkatrészt munkálunk meg, itt egy táblán több 10-100 alkatrész is lehet). Szinte minden gépforgalmazó biztosít CAM megoldást a szerszámgép mellé, szerszámkopásról pedig nem beszélhetünk. Sok szerszámgépnél nem biztosítják a sugárkorrekciót a vezérlőn, hanem a CAM rendszerben végzik el a korrekciót a vágórés méretének megfelelően.

Ehhez a CAM megoldásban pontosan be kellenek legyenek állítva az egyes anyagtípusokra, anyagvastagságokra és technológiákra vonatkozó adatok, így a vágórés (vagy a korrekció) mérete, mivel a gépen már nincs lehetőség a program módosítására.

Lehetőségek a RADAN szoftverben

A RADAN szoftver az adott szerszámgép lehetőségeinek függvényében lehetőséget nyújt mind a korrekciózott pálya kiadására. Mind a geometria kiadására a megfelelő sugárkorrekció (és/vagy technológia) meghívásával. Ehhez a RADAN-ban megfelelően be kell állítanunk a szerszámtárat, az alapértelmezett szerszámozást és a technológiát. Ezt egy videóban a következő linken érhetik el.

2017 óta dolgozik a fémmegmunkálói iparban. 2020-ban tette le a CAD-CAM informatikus vizsgáját. Jelenleg a RADAN ügyféltámogató mérnökeként dolgozik. A Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója,  gépészmérnök szakon, ahol Mérnök Informatikus szakirányon számítógépes tervezéssel és gyártással foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum