Körszegmens marók használata

Simítás gyorsabban – Körszegmens marók használata

Napjainkban (is) a kiélezett versenynek köszönhetően még fontosabbá vált, hogy egy-egy megmunkálás milyen gyorsan készül el.
A precízebb és stabilabb gépek használata mellett a megmunkáló szerszámok is fejlődnek, ennek eredményeképp elterjedőben van a körszegmens típusú maró használata.
Mivel a szerszámgyártók ezen irányban fejlesztenek, elkerülhetetlen volt, hogy a CAM rendszerek is lépést tartsanak a felhasználói igényekkel.
Ennek eredményeképpen körszegmens marókkal a simító marási műveleteket akár 2,5-szer rövidebb idő alatt is kivitelezhetjük!

Mik azok a körszegmens marók ?

Alapvetően három fő típust lehet megkülönböztetni, attól függően, hogy milyen célra használjuk azokat.

 

körszegmens maró
Kúpos körszegmens maró: Fix szerszámdőlés esetén meredek területek marásához
körszegmens maró
“Lencse” végű körszegmens maró: Lapos és nem sík területek marásához
körszegmens maró
Tangenciális – “Hordó” körszegmens maró: Meredek falak változó szerszámdőlésű marásához

Alapvetően elmondható, hogy mindegyik típus esetén a dolgozó él rádiusza nagy – sokkal nagyobb, mint a hasonló átmérőjű “hagyományos” gömb végű maróké. Ezen nagy rádiusz, vagy esetleg a kúpos végű maró esetén a majdnem egyenes él teszi lehetővé, hogy a fogásszélesség (stepover – ae) nagyobb legyen. Ezáltal csökkentve a fogások számát és a megmunkálási időt. Mindegyik típus esetén elmondható, hogy csak egy bizonyos dőlésszög tartományban képesek működni. Ezeket a működési szög tartományokat vagy a szerszámszállító megadja, vagy a szerszám geometriából szerkesztve mi is meg tudjuk adni. Jellemző még az ilyen típusú marókra, hogy érzékenyek a forgács keresztmetszetre. Vigyázni kell, hogy egyenletesen kicsi (0,05-0,15mm) legyen a fogásmélység. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előtte lévő nagyolás nem mehet túl nagy érdességgel.

Hogyan is használjuk ezeket hatékonyan?

Az előző bekezdésben tárgyalt elősimítási kényszer első körben korlátozó tényező lehet, de ha a körszegmens marók használatát (ami egyébként is 5 tengelyes marást jelent!) kombináljuk az 5 tengelyes HDC nagyolással akkor akár részben el is felejthetjük az elősimítást. Így megtakarítva a megmunkálási idő felét!

Mivel ezek a műveletek CAM használatát igénylik, ezért felmerül a kérdés, hogy hogyan is hozzunk létre egy-egy műveletet. Sok szoftverben sok-sok beállítási lehetőség van az 5 tengelyes műveletek esetén, ezek nagy számú kombinációja azt eredményezi, hogy a felhasználó sok időt tölt el a műveletek létrehozásával. Érdemes tehát ezeket a beállításokat egy-egy sablonban elmenteni, vagy ha azt nem is, igyekezzünk emlékezni arra, hogy hol, melyik file-ban használtuk, hogy ezeket a műveleteket később le tudjuk másolni. Időt lehet még spórolni, ha végiggondoljuk mire is van szükségünk, a pálya mintázatától kezdve a szerszám tengely állásáig.

Lássuk ezt NX-ben is!

Az általam leírt gyakorlat irányadó, ettől el lehet térni, itt mindig az a kérdés érdemes-e több munkát belerakni a dologba.

NX-ben az 5 tengelyes műveletek közül a “variable contur” lesz a megfelelő választás, mivel ez elégséges mennyiségű beállítási lehetőséget tartalmaz. Körszegmens marók esetén, az egyik kitétel volt az alkatrész (és nem pályamintázat!) függő tengelyállás, tehát majd ez irányban kell keresgélni a beállítások között. Ne felejtsük el, hogy a szerszám dolgozó részét bizonyos szögtartományban le kell határolni.  Sok esetben a simításhoz egy oda-vissza mintázat kerül létrehozásra, tehát ezt a kérdést is kipipálhatjuk. A mintázatot rá kell vetíteni a megmunkálandó felületre (így működik nagy általánosságban minden simítási művelet) ezért el kell döntenünk, hogy mi lesz a vetítés iránya. Szerszámtengely irány kizárva, mert egyrészt eltér a fő irányoktól, másrészt nem is ismerjük azt pontosan. Ha a megmunkálandó felületen hoztuk létre a mintázatot, akkor legjobb választás a fő irányok közül valamelyik. Nagyjából fejben előre megterveztük mit is akarunk csinálni, már csak végre kell hajtani. A következő kis videóban láthatjátok, hogy körülbelül hogyan is kell ezt NX-ben megvalósítani.

Összefoglalva

A ilyen jellegű marók használata lerövidíti a megmunkálási időt. A már megszerzett tudás eltárolása és visszakereshetősége a munkánkat gyorsítja. Kevesebb befektetett munka és rövidebb forgácsolási idő körszegmens marókkal: mindez elérhető az NX-ben!

TOVÁBBI HASZNOS DOLGOK

MEGÚJULT BLOG FELÜLET ÉS NX BLOGBEJEGYZÉSEK – Folytatjuk és kibővítjük az NX témájú cikksorozatainkat, amiket ezen az oldalon is elértek.
SE-CAMPro for startups – Kezdő vállalkozások számára is elérhető ingyenesen, amiről ez a cikk szól.

Ebben a témakörben nagyra beszült Lukács Krisztián kollégám írt összefoglalót, amit itt tudtok elolvasni.

WEBINÁROK, ESEMÉNYEK ÉS HÍREK

Az Enterprise Group PLM üzletágának híreit, a szoftveres megoldásainkról információkat, érdekességeket pedig az alábbi oldalon találhattok.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum