Siemens NX: új területek, új lehetőségek, ingyenes megoldások

Immáron három hete itthonról dolgozom, ami sok érdekes és új élményt és persze kihívást hozott az életembe. Bizonyára amilyen furcsa megszokni az itthoni munkavégzést, ugyanilyen különleges lesz visszatérni a normál hétköznapokba, amint a koronavírus járvány lecseng. Addig sem áll meg természetesen a munka, sem nálunk, sem a Siemens-nél. Utóbbi ugyanis jó pár újdonsággal készült nekünk a tavaszi időszakra és reméljük ezek a lehetőségek véglegesek maradnak.

NX oktatási licence

Igen, végre eljött ez a pillanat is, hogy ami a Solid Edge esetében már régóta ingyenesen elérhető diákok számára. iImmáron az NX „nagy testvérnél” is bevezetésre kerül és ott lehet legálisan minden NX-et kipróbálni, és megtanulni vágyó diák számítógépén.

Hol lehet ehhez hozzáférni, mit tartalmaz és mik a feltételek?

Először is az oktatási verzió igényléséhez el kell látogatni a Siemens oldalára. Itt be kell regisztrálni, amihez egy kis angol tudás szükséges, de a lépések egyértelműek. Ha valaki elakadna, bátran keressen meg minket az NX@enterprsiegroup.hu e-mail címen és örömmel segítünk.
Az oktatási licence egy igen átfogó CAD és CAM csomagot rejt magában, aminek részei a felület, test és szinkronmodellezési lehetőségek. CAM oldalról sincs miért szégyenkezni, szabadkezet kapunk a 2-5 tengelyes megmunkálások programozásában. Aki esetleg érdekelt a 3D nyomtatásban, netán van is otthon nyomtatója, azoknak jó hírem van, az oktatási verzió támogatja a 3D nyomtatáshoz szükséges formátumot.

    NX

Ez eddig olyan, mintha egy drága sportkocsit ingyen elvihetnénk nem csak hétvégére, azonban ennek vannak megkötései. Minden nyomtatásra (legyen szó valós vagy pdf) kerülő dokumentum vízjelet kap. Az oktatási verzióban készült NX fájlokat nem lehet megnyitni ipari verzióban, az esetleges visszaélések elkerülése végett. Végezetül a CAM adatok nem elérhetők posztprocesszálásra.

30 napos kipróbálási NX licence

Maga a 30 napos kipróbálási verzió nem új keletű, hiszen ez már régóta elérhető az NX után érdeklődők számára. Ennek használata, működése viszont jelentősen megváltozott.

Hol lehet ehhez hozzáférni, mit tartalmaz és mik a feltételek?

A felhő alapú alkalmazás, az oktatási verzióhoz hasonlóan egy regisztrációt igényel. Mielőtt ezt megtennénk, van egy nagyon fontos lépés. Ki kell választani, melyik csomagot szeretnénk használni.
Ha például fröccsöntő szerszámtervezőként érdekel minket az NX-hez kapcsolódó Mold Wizard és a kibővített fröccsszimulációs modul, akkor célszerű a „Mold Designer” csomagot választani, amely az előbb említett modulokat nem csak tartalmazza, hanem a Mold Wizard esetében teljes hozzáférést biztosít szerszámház és normális adatbázisokhoz is. Aki CAM-es vonalon mozog, annak pedig szintén van lehetősége a kipróbálási verzió elérésre.

NX adatbázis

A regisztráció után pár óra szükséges a Siemens-nek, míg konfigurálják az általunk kiválasztott csomag felhő alapú környezetét. Amint ez megtörténik, indulhat is a tervezés! Modul specifikusan, az indító oldal felkínál számunkra oktató videókat, amelyekben elsajátíthatjuk a szükséges parancsok használatát.

NX mold designer tutorial video

Pontosan mi ez a felhő alapú alkalmazás, miért is jó ez nekünk?

Ennek lényege, hogy az NX-et nem kell telepíteni a gépünkre, nem kell licencelni, csak a megadott oldalon elindítani a virtuális környezetet egyetlen kattintással. Ennek eredményeképpen kapunk egy virtuális asztalt, ahol megtalálunk minden szükséges applikációt, ami az NX futtatásához szükséges. Ugyanúgy, mint a saját asztalon, két kattintás és fut is az NX. Amikor lejár a 30 napos tesztidőszak, ahogy eddig is, lehetőségünk van megvásárolni a szoftvert, amennyiben elnyerte tetszésünket.

Személyes tapasztalatom alapján a felhő alapú alkalmazás rendkívül stabilan és gyorsan fut, természetesen internet hozzáférés szükséges hozzá. Amint végeztünk a munkával, csak zárjuk be az ablakot és ahonnan indítottuk, ott le is tudjuk állítani a futási folyamatot. A leállítás automatikusan elmenti az elvégzett módosításokat. A felhő alapú alkalmazás a Citrix megoldásait használja.

Zárásképp

Remélem lesz, akinek segítséget nyújt ez a blog bejegyzésem az NX világával történő ismerkedésben.
A kezdeti lépésekről NX CAD felhasználóknak, már készült egy kis útbaigazítás. Ajánlom mindenki figyelmébe a támogatói honlapunkat és az NX facebook oldalunk is egy erős béta teszt fázisában jár.

Mindenki vigyázzon magára és a környezetére, bízom benne, hogy hamarosan túl leszünk ezen a nehezebb időszakon is. Addig is, amit ígérhetek, folyamatosan jelentkezünk új tartalmakkal és hamarosan heti rendszerességgel jelentkezünk keddenként NX és Solid Edge webinarokkal, ezzel is igyekszünk minél több tudást megosztani veletek!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum