Mechanikai mozgásterápia

Mindenki szomorúan konstatálja, hogy beköszöntött a tél, egyre hidegebb van kint és már nem érdemes kimenni se… A sok negatív dolog mellett én javaslom, hogy közelítsük meg a telet a pozitív oldaláról, hiszen a lakásban sem áll meg az élet. Sőt, legalább több idő marad olvasásra, tanulásra és önképzésre.

Az Enterprise Groupnál nagy hangsúlyt fektetünk a képzésekre, mivel azt valljuk, hogy kellő szakmai tudás és alázat nélkül nem nyújthatunk megfelelő színvonalú terméktámogatás számotokra.

A megszerzett tudást és tapasztalatot szeretjük továbbadni, megosztani Veletek, minden lehetséges csatornán. Erről bővebben itt olvashatsz.

Az egyik ilyen lehetőség például miden tavasszal webinar sorozattal melegítünk be a nyárra.

Mi is ez a webinar!? Ha nem ismernéd, egy mondatban összefoglalom Neked.

A Solid Edge-ből és a gyártásban felmerülő napi problémákból kiragadunk egy adott témakört, amiről tartunk egy, egy órás élő interaktív előadást, amin a kényelmes karosszékedből ingyen részt vehetsz. Csak internetkapcsolatra van szükséged!

A 2016-os webinarok mindegyike teltházzal került megtartásra. Ez azt jelenti, hogy jóval több, mint 300-an vettetek részt ezeken az előadásokon és akkor még az ST9-es újdonságok webinarokat nem is számoljuk. Smile

Mivel az érdeklődés hatalmas, ezért miden évben közzé szoktuk tenni az előadások videóit a Youtube-n, így ha lemaradtál volna róla vagy szimplán fel szeretnéd frissíteni az ott hallottakat, ezt most megteheted!

Ettől a héttől kezdve itt a blog.eplm.hu-n hetente megosztjuk Veletek ezeket a videókat. Szerintem érdemes követni, hiszen rengeteg hasznos témát érintettünk!

Lássuk rögtön az elsőt melynek a címe:

Mechanikai mozgásterápia

Már a címből is lehet következtetni, hogy miről szólt az előadás. A tervezett alkatrészek 75%-a beépítésre kerül valamiféle gépbe, ahol vagy tartó, vagy mozgó szerepet tölt be. Kellemetlen mikor az összeszerelés után a műhelyben derül fény arra, hogy a berendezés nem megfelelően vagy ne adj isten egyáltalán nem is működik.

Az ilyen meglepetések elkerülése érdekében esett a választásom erre a témára. Hiszen sokkal jobb már a tervezés fázisában kiszűrni az esetleges mozgásból adódó hibákat, ezáltal rengeteg időt és pénzt takarítva meg.

A fő kérdés mindig ugyan az:

 

clip_image002

 

Mint ahogy látható a jól ismert képen a kívánt eredményt elérhetjük WD-40-el vagy Power tape is.

A webinarban megnézhetitek, hogy ennél sokkal egyszerűbben is megoldható a probléma a Solid Edge segítségével.

Érdemes kiindulni minden esetben egy 2D-s skiccből (tervből), ami szemlélteti, hogy hogyan kellene működnie a szerkezetnek.

 

clip_image003

 

Ezt a rajzot érdemes egyből SE vázlatként létrehozni. Az így elkészült 2D-s geometriát a változó érték motor segítségével mozgásba hozhatjuk és már vizsgálhatjuk is.

Ahhoz, hogy mozgásviszonyokat, ütközéseket, fizikai működést tudjunk vizsgálni, szükségünk lesz az alkatrészekből elkészített szerelésre. A szerelést kényszerekkel kell ellátnunk, méghozzá úgy, mint az a való életben is működne. Tehát szabadságfokokat kell hagynunk, ami mentén tud a szerelés mozogni.

 

clip_image005

 

A Solid Edge-ben az alap kényszereken túl (Fektet, Sík, Hengeres illesztés…) számos kényszert tudunk használni a mozgásviszonyok meghatározásához, kialakításához. Például hajtás kényszert. Az elhelyezett kényszereket motorok segítségével tudjuk animálni, ami már tervezéskor megadja az esetleges hibákat és ezen túl egy prezentáció során is jól néz ki, mikor már terv állapotban bemutatható a konstrukció!

 

Nos lássuk a webinart mi mindenre képes a Solid Edge!

 

 

Remélem mindenki talált a számára hasznos dolgokat, amit a napi munkája során tud alkalmazni.

A videóban említettem a Solid Edge ezen részében nem számolunk a külső tényezőkkel, súrlódás gravitáció. Természeten a SE lehetőséget nyújt további összetettebb Kinematikai szimulációra is a Simple Motion vagy a Motion Professional csomag használatával!

 

2017-ben Új webinar sorozat veszi kezdetét!

Ha van olyan téma amiről szívesen hallanál, küld el nekünk üzenetben!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum