Még dominózni is tud a Solid Edge

A napokban gondolkoztam azon, hogy mit csináltam régen kiskoromban amikor nem akartam kimenni játszani és bevillant, hogy dominóztam. Most egy huszon pár évvel később viszont hiába szeretnék, nincs itthon dominóm, viszont van itthon a számítógépemen Solid Edge a kinematikai szimulációs modullal. Ahhoz, hogy tudjak dominózni első lépésben dominót kellett modelleznem hozzá. Az első kép méretekkel amit találtam a következő képen látható, ahonnan a középső Professional méretűt választottam. Az, hogy inch-es méretek vannak rajta és nem mm-es nem zavart, mivel a Solid Edge CAD környezetében ha beírom hogy 1 inch, akkor azt átváltja 25,4 mm-re (vagy arra ami az éppen aktuális hosszmértékegységem).

 

 

Mivel a képen a 4/6 dominó volt, így kreativitás hiányában én is a 4/6 dominót modelleztem le:

 

Ezt követően egy asztalt készítettem el, aminek annyi szerepe volt, hogy a dominók majd rajta legyenek és felütközzenek rajta, így a lehető legegyszerűbbet készítettem el. (Mivel egy eléggé egyszerű asztalra volt szükségem, így az asztallap sarokkezelésével nem foglalkoztam, figyeltem rá, hogy embert ne modellezzek aki nekieshet a saroknak és megütheti magát.)

 

 

Ezek után annyi dolgom volt csak, hogy ezt a két testet beillesszem egy szerelésbe. Ott összekényszerezzem őket, majd rajzoljak egy útvonalat ami mentén kioszthatom a dominómat mintával.

 

 

A Görbe mentén mintával elkészítettem a szerelésemet majdnem készre.

 

 

Ezt követően két lépés volt vissza ahhoz, hogy dominózhassak. Az első a minta feloldása volt, amire azért volt szükségem, mert a dominóknak egymástól független testeknek kellett lenniük.

 

 

A másik elintézendő dolog, a feloldás után automatikusan létrejövő Földhöz kötött kényszer kitörlése (ha ezt nem teszem meg, akkor a szimulációban ezek a testek nem tudnak elmozdulni, hiszen a térben rögzítve vannak egy kényszerrel). Ehhez a Solid Edge szerelési műveletei közül a Szerelési kényszerkezelőt használtam úgy, hogy előre kijelöltem az összes dominót. Az előre kijelölésnek köszönhetően az Asztal nevű alkatrészemet kényszereit nem listázta ki a táblázat, csak a dominókét, így könnyen ki tudtam törölni őket.

 

 

Ezek után indíthattam is a Solid Edge Motion-t, azaz a kinematikai szimulációs modult.

 

 

A Solid Edge Motion az indításnál megkérdezte, hogy az összes alkatrészt szeretném-e használni, majd ennek a le OKézása után az összes kényszert importálta a szerelésemből. A szimuláció elkészítéséhez két dolgot kellett beállítanom. Az első a test-test kontakt volt, ahol beállítottam, hogy minden test minden testtel ütközzön fel (ha ütköznének). Ezek után a beépített anyagtárból “anyagot” választottam (igazából súrlódási és az ütközési tényezőt). A szimulációs modul alapból bekapcsolja a gravitációt, ami az asztal felső lapjára merőlegesen hatott lefelé, így azzal nem kellett foglalkoznom.

 

 

Ezt követően az első dominó felső élét “meglöktem” 0,3 m/s-os kezdős sebességgel. Ezek után rányomtam a Szimuláció gombra és a következő videón látható módon fellöktem a dominókat.

 

 

Ennek a modulnak nem feltétlenül az unaloműző dominózás a célja, hanem gépészeti berendezéseink szimulációja. A mozog/nem mozog, ütközik/nem ütközik vizuális eredményeken felül számszerű értékek (elmozdulás, sebesség, gyorsulás, erő, nyomaték, motorteljesítmény, energia stb.) is lekérdezhetők a mozgásról, ilyen lekérdezés például az utolsó dominó tömeg-középpontjának sebessége, mely a következő árán látható.

 

 

Kellemes dominózást kívánok (mind a valóságban, mind Solid Edge-ben)!

 

Források:

Archívum