Megérkezett az EDGECAM 2022.1

Számos új fejlesztés történt az EDGECAM 2022.1 verziójában. Érdemes kiemelnünk, hogy a pályagenerálás során, az EDGECAM 2022.1 ellenőrzi a szerszám és a befogó ütközését a megmunkálandó testmodellel, az előgyártmánnyal és a készülékkel. Továbbá az 5 tengelyes sorjázás stratégiának köszönhetően automatikusan észleli a testmodell éles sarkait és olyan dinamikus szerszámpályát készít, ami minden nemkívánt sorját eltávolít. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük meg részletesen mit hoztak az új funkciók:

Szerszámbefogó ütközésvizsgálat

Egy új, Dinamikus befogó-ütközés elkerülése nevű funkció került bevezetésre az EDGECAM 2022.1 verziójában, ami a legtöbb megmunkáló ciklusra és megmunkálási környezetre kiterjed.

A pályagenerálás során, az EDGECAM 2022.1 ellenőrzi a szerszám és a befogó ütközését a megmunkálandó testmodellel, az előgyártmánnyal és a készülékkel. Amikor ütközés következne be a szerszámpálya automatikusan módosításra kerül, eltávolítva a problémás mozgásokat a megmunkálásból.

Ez az új funkció nem csupán biztonságos szerszámpályát eredményez már elsőre, de szükségtelenné teszi az olyan kiegészítő geometriák készítését, mint az ellenőrző felületek és a határgörbék.

5-tengelyes sorjázás ciklus

Az EDGECAM 2022.1 egy új megmunkálási stratégiát vezet be a Grafikus 5-tengelyes ciklusba. Az új Sorjázás stratégia automatikusan észleli a testmodell éles sarkait és olyan dinamikus szerszámpályát készít, ami minden nemkívánt sorját eltávolít.

Mivel az alkatrészek így „sorja-mentessé” válnak, a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy termékeik minősége, különösebb időráfordítás nélkül fog javulni.

Felfogótömb kezelő

Az EDGECAM kifinomult többalkatrészes megmunkáló modulja is továbbfejlesztésre került a szimultán 5-tengelyes megmunkálásokat is tartalmazó alkatrészek támogatása érdekében. Ez a továbbfejlesztés a felhasználók kérésére történt, mivel az 5-tengelyes megmunkálást igénylő alkatrészek aránya folyamatosan növekszik.

Egy másik felfogótömb fejlesztés rövidebb ciklusidőt eredményez, mivel a felhasználók mostantól szabályozhatják, hogy az egyes mozgások milyen módon történjenek a szerszámcsere során.

Menetmarás

Mivel a legtöbb felhasználó fúrással és marással is készít menetes furatokat, az EDGECAM 2022.1 bevezeti a Z-irányú előtolás megadásának lehetőségét fogásba álláshoz, a Menetmarás ciklushoz is.

Korábban a ciklus a megmunkálási előtolást alkalmazta fogásba álláskor is, ami hosszabb ciklusidőt eredményezett. Annak köszönhetően, hogy egy érezhetően gyorsabb előtolás alkalmazható a furatba süllyedéshez a termelési teljesítmény jelentősen megnőhet.

Szerszámgép konfiguráció fejlesztések

Az EDGECAM 2022.1 két új fejlesztés bevezetésével bővíti a felhasználók támogatását az új szerszámgép-konfigurációk területén.

A nehézipari igényekre gyártott ferde hatásvonalú fej-fej forgótengelyes szerszámgépekre összpontosítva, a felhasználók most azt tapasztalhatják, hogy a szoftver most már ezen gépek esetében is támogatja a 4-tengelyes hengerpalást-maró szerszámpályákat. Ez nemcsak azt teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy elkerüljék a szerszámgépek esetleges végállásra futását, hanem lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alkalmazzák az EDGECAM állandó kapcsolószögű (Hullámminta) nagyolási technológiáját az olaj- és gáziparban használt nagyméretű alkatrészeken is.

Az EDGECAM 2022.1 a szögfejes szerszámbefogók támogatását is továbbfejlesztette, az A- és C-tengelyes szerszámgép konfigurációk bevezetésével.

Előgyártmány és készülék tulajdonságok automatikus beállítása DESIGNER-ből

A DESIGNER – a Hexagon gyártáselőkészítő CAD megoldása, tökéletes megoldás testmodellek késztéséhez és módosításához, készüléktervezéshez vagy bonyolult szerelések felépítéséhez. Funkciójának megfelelően a felhasználók mostantól gyártási tulajdonságokat is megadhatnak a modell-összeállításban, például, hogy az adott modell alkatrész, előgyártmány vagy készülék.

Az EDGECAM 2022.1 már automatikusan felismeri ezeket a megmunkálási tulajdonságokat, ezzel kiküszöbölve azt, hogy a CAM környezetben újra meg kelljen azt adni.

Nagyolás hullámmintával – különféle fejlesztések

Az EDGECAM 2022.1 legalább három új teljesítménynövelő fejlesztést vezet be az élvonalbeli hullámminta megmunkáló algoritmusba.

Az ügyfelek és a forgácsolószerszám-gyártó partnerek visszajelzései alapján az egyre népszerűbb pengeképződés-megelőzés funkciót továbbfejlesztették, hogy saját specifikus előtolási beállítási lehetőséget tartalmazzon, és jobb szerszámpályákat hozzon létre elvékonyodó falszakaszok és keskeny csatornák megmunkálásakor.

Egy további Hullámminta fejlesztés az „Automatikus kezdőpont” bevezetése. Az ügyfeleknek többé nem kell a szerszámot előre pozícionálni egy adott pontban történő kezdéshez – egyszerűen csak aktiválniuk kell az új mezőt.

Nagyoló esztergálás hullámmintával

Az EDGECAM 2022.1 az egyre népszerűbb Nagyoló esztergálás hullámmintával ciklust is továbbfejlesztette. Az olyan kemény anyagok megmunkálása esetében, mint az Inconel, a legtöbb ügyfél már automatikusan a Hullámminta ciklust alkalmazza.

Az esztergálási ciklus kipróbált és bevált technológiáját használva a Nagyoló esztergálás hullámmintával ciklus most már lehetőséget nyújt „Forgácstörés” megadására. A felhasználók mostantól automatikusan kiemelhetik a szerszámot egy biztonságos pozícióba, hogy a leválasztott forgácsot eltávolítsák a megmunkálási területekről. Ennek gyakorisága megadható a fogások számával vagy a kiemelések közötti idővel. Akármelyik megoldást alkalmazza, a funkció meghosszabbítja a szerszám élettartamát, és segít elkerülni a forgácsleszakadás miatt esetlegesen bekövetkező töréseket.

Nagyoló beszúrás ciklus

Az esztergáló felhasználók örömmel fogják tapasztalni, hogy a Nagyoló beszúrás ciklus most lehetővé teszi, hogy a beszúró szerszámmal egy plusz fogást adjanak ki a meredek vagy függőleges falak mellett. Ez azt jelenti, hogy megszűnik az egyenetlen ráhagyás kialakulásának lehetősége, ami biztonságosabb megmunkálási feltételeket biztosít a simító szerszámpályák számára.

Szerszámgép szimuláció

A Szerszámgép szimuláció most tartalmaz egy új alkatrészmodell-tűrés funkciót. A felhasználók természetesen a Szimulátort használják a szerszámpályák ellenőrzéséhez, így ez a fejlesztés széleskörű érdeklődésre tart számot.

A fejlesztés csökkenti az alkatrész megmunkálásának leszimulálásához szükséges időt, így ez a funkció különösen előnyös nagy és összetettebb geometriák esetén. Egy ügyfél alkatrészén végrehajtott összehasonlítási teszt közel 100%-os időmegtakarítást eredményezett a korábbi verzióhoz képest.

forrás: https://www.edgecam.com/latest-release

CAM Termékvonal vezető, feladata a CAM csoport vezetése és Hexagon CAM-megoldások értékesítése. Középiskolában sodródott gépgyártástechnológia területére, így technikumi évei után ezen a területen folytatta egyetemi tanulmányait. Mivel ezen a képzésen sajnos nem találkozott a CAM rendszerrel, diplomamunkájának a CAM rendszer vizsgálatát választotta, amit gépgyártási terült fontos elemének tart. Egyetem után találkozott először az EDGECAM rendszerrel az iparban, majd rövid doktori képzést követően az EDGECAM magyarországi forgalmazójánál dolgozott először technikai vonalon, majd EDGECAM és más megoldások értékesítésén.

A szerző további cikkei »

Archívum