Megfelelő hardver a tervezéshez

A szoftver megvan, hogyan tovább?

Meglehetősen sok felhasználó érdeklődik azzal kapcsolatosan, hogy milyen gép konfigurációt ajánlunk a Solid Edge tervezőprogram működtetéséhez. Teljesen érthető, nehéz a megfelelő hardver kiválasztása, főleg, ha az ember nincs benne olyan mélységeiben a számítástechnikában. Ez azért érdekes téma, mivel az informatika fejlődésével évről évre változhat az erre adott válasz.

Ahhoz, hogy konkrét ajánlást tudjunk adni a megfelelő hardver kiválasztásához, érdemes különböző vásárlást segítő szempontokat megvizsgálni. Ilyen kérdés a pontos felhasználási cél. Mit is értek ezalatt? Nem mindegy, milyen tervezői munkát fogunk végezni. Más gép ajánlott kis darabszámú szerelések egyszerű kevesebb alakelemet felületet tartalmazó modellek esetében, mint nagy szerelések kezelésére, vagy szimulációk futtatására.

Solid Edge hardver kiválasztása

Célszerű a témát két fő területre bontani, méghozzá asztali gépekre és laptop munkaállomásokra. Lássuk hát a két fő területet, előre jelezném, hogy a szárazanyagtartalom igen magas!

Asztali (desktop) „összerakott” számítógép

· CPU típus: Intel I3, I5, I7 v. Xeon (AMD kevésbé preferált), órajel frekvencia: ami ezeknél elérhető 2,4Ghz-től felfelé ésszerű kompromisszumot (ár/érték) kötve.

· Alaplap típus: ami illeszkedik a memóriához és a processzorhoz, ebben az esetben felesleges konkrét típust, márkát említeni (Asus, Msi stb…).

· Grafikus kártya típus: nVidiát ajánlok, innen is a CAD-es kártyákat érdemes választani nVidia Quadro P6X0; P1X00 v. nVidia Quadro P2X00; P4000, ezek egy nagyon jó ár/érték arányú kártyák. (ATI-k (AMD) itt is kevésbé preferáltak) http://www.nvidia.com/object/quadro-desktop-gpus.html Szükség esetén használható az nVidia GeForce GTX sorozata, de kevésbé preferált.

· RAM: minimum 4Gb, nagyobb alkatrész darabszámhoz (5000-10000 feletti), bonyolultabb modellekhez indokolt a 8Gb vagy afelett, végeselemes analízishez pedig a 16Gb ajánlott minimum.

· HDD: Lehetőség szerint 7200rpm-es minél nagyobb cashe, megfelelő tárhely mérettel (esetleg SAS csatolást használó eszközök). Nagy előrelépés a gyors írási-olvasási képességekkel rendelkező Solid State Drive használata, amelynek használatát abszolút támogatjuk!

· Op.rendszer: A Solid Edge 2020-as verzió, nem támogatja az 32bit-es operációs rendszereket! Hivatalosan a Solid Edge 2020-as verzió futtatása 64bites Windows 10 Professional vagy Enterprise operációs rendszereken támogatott, ami azt jelenti, hogy ebben a szoftverkörnyezetben jelentkező rendellenes működést vizsgálja és javítja ki a szoftverfejlesztő. A Windows 10 Home verzió hivatalosan nem támogatott, mert otthoni használatra szánt korlátozott funkciókkal rendelkező operációs rendszer! A Solid Edge 2020-as verzió az utolsó, amely telepíthető Windows 7-re és Windows 8.1-re, de használata nem támogatott és nem is certifikált. A telepítéskor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, mely figyelmeztet, a Microsoft és a grafikus kártya gyártók már nem támogatják a korábbi operációs rendszereket.

Solid Edge 2020 telepítése korábbi Windows-ra

· Képernyő felbontás: Videokártyától függően, amin a tervezők komfortosan tudnak dolgozni, figyelembe véve a mai technológiákat 16:9; 16:10-es képarány 20”-tól felfelé… Lehetőség szerint a 4K-s monitorok használatát mellőzzük, mert kisebb teljesítményű videokártyák nehezen tudják kiszolgálni.

fujitsu-esprimo-p558-pc-core-i5-28-ghz-ram-8-gb-ddr4-hdd-512-gb-nvme-uhd-graphics-600-en_3

· Segédprogramok stb.: Ilyen kitétel nincs, természetesen szerencsés valamilyen irodai alkalmazáscsomag használata. Víruskereső alkalmazások esetén a Solid Edge-es fájlokat célszerű kizárni a vizsgálandó fájltípusok közül, valamint tisztában kell lenni a tűzfal kezelésével, portok vagy alkalmazások átengedésével.

Laptop (nem mobil munkaállomás)

· A fő paraméterek megegyeznek az asztali gépével, ami itt érdekes az a videokártya kérdése, mert itt az Nvidia Quadro sorozata csak mobil munkaállomásokban érhető el, ami megdrágítja a beszerzést. Ezért itt inkább az Nvidia GeForce kártyákat ajánljuk (ATI és Integrált GMA chipsetek nem ajánlottak). http://www.nvidia.com/object/geforce_family.html

· Notebook képernyőmérete jellemzően 15.x” és 17.x” közötti, ami tervezésre alkalmas, de érdemes odafigyelni a felbontásra. A nagyobb felbontás (1920×1080 vagy 1600×900) részletgazdagabb megjelenítést eredményez.

Minden hardver vásárlásnál az egyik fő vásárlási szempont az ár. Minden felhasználó arra törekszik, hogy minél jobb áron a lehető legmagasabb tudású és színvonalú gépet vásárolhassa meg, lehetőleg kellő ideig kiterjesztett garanciával.

fut

Van egy jó hírem azoknak, akik tőlünk szeretnék nem csak a szoftvert, hanem a hardvert is beszerezni. Mi a Fujitsu és HP munkaállomásokat (mobilt és asztalit egyaránt) ajánljuk, amelyekre 36 hónap garancia van, és összetesztelt alkatrészekből áll. Értékesítő kollégáinkon keresztül gyorsan és kényelmesen hozzá lehet jutni ilyen gépekhez. A laptopok vagy asztali gépek konfigurálását (plusz memória, szoftverek telepítése) felhasználói kéréseknek megfelelően elvégezzük.

Ha már a hardver oldalt említjük, nem szabad elmenni a monitorok mellett sem. Egyre népszerűbbek a felhasználók körében a 4K-s képernyők, valamint a több monitoros tervezés is. Itt egyrészt figyelembe kell venni, hogy a videokártyánk mivel kompatibilis, illetve mit támogat. Sokszor olyan apróságon bosszankodnak a felhasználók, megveszik a drága gépet és a monitort, de csak összeszerelésnél derül ki, hiányzik valamilyen pár ezer forintos átalakító. Ezt célszerű még az elején ellenőrizni.

computer
A másik fontos dolog, a 4K-s monitorok esetén az ikonok mérete, szép részletes, de sokszor aprónak tűnik. Ennek kivédésére azonban vannak trükkök. Érdemes például a Solid Edge beállításokban körülnézni, ahol lehetőségünk van pár fontos eszköz állítására.

meret

Zárásképp

Ne feledjétek, szeptembertől kezdődnek a Solid Edge 2020 újdonságait bemutató konzultációink, melyekre folyamatosan várjuk a jelentkezéseket. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ebben a verzióban a Siemens alkotói igazán kitettek magukért, hogy a Solid Edge igazi társ legyen a tervezői mindennapokban.

A másik rendkívül fontos téma, idén szeptember 26. csütörtökön megrendezésre kerül az EPLM TRENDS PIKNIK, mely a korábbi TRENDS-ek színvonalát viszi tovább még ügyfélközpontúbb szervezés keretein belül. További információkért kattints a hivatkozásra. Remélem hamarosan találkozunk veletek nem csak virtuálisan, hanem élőben is valamelyik oktatásunkon vagy rendezvényünkön. Addig is élvezze mindenki a nyár hátralévő részét!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum