Megfelelő hardver a tervezéshez

A szoftver megvan, hogyan tovább?

Meglehetősen sok felhasználó érdeklődik azzal kapcsolatosan, hogy milyen gép konfigurációt ajánlunk elsősorban a Solid Edge tervezőprogram működtetéséhez. Teljesen érthető, nehéz a megfelelő hardver kiválasztása, főleg, ha az ember nincs benne olyan mélységeiben a számítástechnikában. Ez azért érdekes téma, mivel az informatika fejlődésével évről évre változhat az erre adott válasz.

Ahhoz, hogy konkrét ajánlást tudjunk adni a megfelelő hardver kiválasztásához, érdemes különböző vásárlást segítő szempontokat megvizsgálni. Ilyen kérdés a pontos felhasználási cél. Mit is értek ezalatt? Nem mindegy, milyen tervezői munkát fogunk végezni. Más gép ajánlott kis darabszámú szerelések egyszerű kevesebb alakelemet felületet tartalmazó modellek esetében, mint nagy szerelések kezelésére, vagy szimulációk futtatására.

Solid Edge hardver kiválasztása

Célszerű a témát két fő területre bontani, méghozzá asztali gépekre és laptop munkaállomásokra. Lássuk hát a két fő területet, előre jelezném, hogy a szárazanyagtartalom igen magas!

Asztali (desktop) „összerakott” számítógép

· CPU típus: Intel I5, I7 I9 v. Xeon (AMD kevésbé preferált), órajel frekvencia: ami ezeknél elérhető 2,6Ghz-től felfelé ésszerű kompromisszumot (ár/érték) kötve.

· Alaplap típus: ami illeszkedik a memóriához és a processzorhoz, ebben az esetben felesleges konkrét típust, márkát említeni (Asus, Msi stb…).

· Grafikus kártya típus: nVidiát ajánlok, innen is a CAD-es kártyákat érdemes választani. 2017-ben megjelent a P széria, nVidia Quadro P1X00 v. nVidia Quadro P2X00; P4000, ezek korrekt kártyák voltak, amiket az új A széria kezd kiszorítani. Utóbbinál az A2000-től az A5000-ig mind ajánlott. A P széria esetén megjegyezném, hogy a P3200-től már elérhető a VR támogatás.  Szükség esetén jó kompromisszum lehet nVidia GeForce RTX sorozata, itt a legújabb generációnál a 4070, 4080 illetve a Ti és/vagy Super  variációk már komoly grafikai teljesítményre képesek.

· RAM: minimum 8-16GB, nagyobb alkatrész darabszámhoz (5000-10000 feletti), bonyolultabb modellekhez indokolt a 32GB vagy afelett, végeselemes analízishez pedig a 64GB ajánlott minimum. Itt a belső memória méretén túl a memória órajele is fontos lehet, érdemes a magasabb értékek felé nézelődni.

· SSD/HDD: Manapság már elég jó áron lehet hozzájutni SSD-hez, így érdemes vagy kombinálni HDD-vel, vagy teljesen kiváltani a HDD-t. Vegyes használatnál egy 256-512GB SSD-t és hozzálegalább 1TB HDD-t választani. Ha csak SSD-ben gondolkodunk, akkor 1TB SSD ma már igencsak alapnak számít a nagyméretű telepítők illetve fájlméretek miatt. HDD esetén lehetőség szerint nagyobb fordulatszámú pl. 7200rpm-es minél nagyobb cashe-el rendelkezőt válasszunk, megfelelő tárhely mérettel.

· Op.rendszer: A Solid Edge évek óta nem támogatja az 32bit-es operációs rendszereket! Hivatalosan a Solid Edge 2024-es verzió futtatása 64bites Windows 10 és Windows 11 Professional vagy Enterprise operációs rendszereken támogatott, ami azt jelenti, hogy ebben a szoftverkörnyezetben jelentkező rendellenes működést vizsgálja és javítja ki a szoftverfejlesztő. A Windows 10 és 11 Home verzió hivatalosan nem támogatott, mert otthoni használatra szánt korlátozott funkciókkal rendelkező operációs rendszer! A Solid Edge 2020-as verzió volt az utolsó, amely telepíthető Windows 7-re és Windows 8.1-re, de használata nem támogatott és nem is certifikált. A telepítéskor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, mely figyelmeztet, a Microsoft és a grafikus kártya gyártók már nem támogatják a korábbi operációs rendszereket.

Solid Edge 2020 telepítése korábbi Windows-ra

· Képernyő felbontás: Videokártyától függően, amin a tervezők komfortosan tudnak dolgozni, figyelembe véve a mai technológiákat 16:9; 16:10-es képarány 20”-tól felfelé… Amennyiben kisebb teljesítményű videokártyával rendelkezünk, akkor a 4K-s monitorok használatát mellőzzük.

· Segédprogramok stb.: Ilyen kitétel nincs, természetesen szerencsés valamilyen irodai alkalmazáscsomag használata. Víruskereső alkalmazások esetén a Solid Edge-es fájlokat célszerű kizárni a vizsgálandó fájltípusok közül, valamint tisztában kell lenni a tűzfal kezelésével, portok vagy alkalmazások átengedésével.

Laptop (nem mobil munkaállomás)

· A fő paraméterek megegyeznek az asztali gépével, ami itt érdekes az a videokártya kérdése, mert itt az Nvidia Quadro sorozata csak mobil munkaállomásokban érhető el, ami megdrágítja a beszerzést. Ezért itt inkább az Nvidia GeForce kártyákat ajánljuk (ATI és Integrált GMA chipsetek nem ajánlottak). http://www.nvidia.com/object/geforce_family.html

· Notebook képernyőmérete jellemzően 15.x” és 17.x” közötti, ami tervezésre alkalmas, de érdemes odafigyelni a felbontásra. A nagyobb felbontás (1920×1080 vagy 1600×900) részletgazdagabb megjelenítést eredményez.

Minden hardver vásárlásnál az egyik fő vásárlási szempont az ár. Minden felhasználó arra törekszik, hogy minél jobb áron a lehető legmagasabb tudású és színvonalú gépet vásárolhassa meg, lehetőleg kellő ideig kiterjesztett garanciával.

Van egy jó hírem azoknak, akik tőlünk szeretnék nem csak a szoftvert, hanem a hardvert is beszerezni. Mi elsősorban HP és DELL munkaállomásokat (mobilt és asztalit egyaránt) ajánljuk, amelyekre akár 36 hónap garancia is van, és összetesztelt alkatrészekből áll. Értékesítő kollégáinkon keresztül gyorsan és kényelmesen hozzá lehet jutni ilyen gépekhez. A laptopok vagy asztali gépek konfigurálását (plusz memória, szoftverek telepítése) felhasználói kéréseknek megfelelően elvégezzük. Néhány általunk javasolt gépet említenék. Ilyen a HP ZBook Fury G10 Mobile Workstation PC, vagy a HP Z2 G9 Tower Workstation Desktop PC.

Ha már a hardver oldalt említjük, nem szabad elmenni a monitorok mellett sem. Egyre népszerűbbek a felhasználók körében a 4K-s képernyők, valamint a több monitoros tervezés is. Itt egyrészt figyelembe kell venni, hogy a videokártyánk mivel kompatibilis, illetve mit támogat. Sokszor olyan apróságon bosszankodnak a felhasználók, megveszik a drága gépet és a monitort, de csak összeszerelésnél derül ki, hiányzik valamilyen pár ezer forintos átalakító. Ezt célszerű még az elején ellenőrizni.

computer
A másik fontos dolog, a 4K-s monitorok esetén az ikonok mérete, szép részletes, de sokszor aprónak tűnik. Ennek kivédésére azonban vannak trükkök. Érdemes például a Solid Edge beállításokban körülnézni, ahol lehetőségünk van pár fontos eszköz állítására.

meret

Zárásképp

Ne feledjétek, meghirdetett Solid Edge képzéseinket/konzultációinkat továbbra is eléritek a honlapunkon, melyekre várunk titeket szeretettel. Külön kiemelném a folyamatosan futó Solid Edge újdonságok tréninget, mely csupán 1 nap, de napokkal/hetekkel rövidítheti meg az átállást a megfelelő átadott tudás birtokában.  Remélem hamarosan találkozunk veletek nem csak virtuálisan, hanem élőben is valamelyik oktatásunkon vagy rendezvényünkön.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum