Milyen áramlási kép alakulhatott ki a Birodalmi Lépegető környezetében?

Év végéhez közeledve jön az új Star Wars film, így a héten blogunk kiemelt szerepet fog szentelni a Star Wars filmek ikonikus gépészeti szerkezeteinek. Első ilyen gép a Birodalmi Lépegető, azaz az AT-AT, melynek modellje a GrabCAD modelladatbázisról töltöttem le.

birodalmi lépegető CAD modell

Ennek a modellnek a segítségével a következő képen látható jelenetet másoltam le a Birodalom Visszavágból.

Ehhez első körben a tájat modelleztem le a Solid Edge fejlett felületmodellező eszközeivel. Ez egy három műveletes folyamat volt, ami egy téglatest kihúzásával kezdődött, amit egy formafelület követett és a létrehozott felület és a téglatest felső felületének a cseréje zárta.

Solid Edge felületmodellező

Ezek után a vizsgált jelenetet felépítettem a Solid Edge szereléskörnyezetében.

Ezt követően, hogy legyen valamilyen viszonyítási alapom, hogy mi mekkora, készítettem egy Luke Skywalker modellt (ld. következő ábra) és őt is beleraktam a szerelésembe. Ezek után látható lett, hogy mekkora is valójában a Lépegető.

Ezt követően a FloEFD hő- és áramlástani modulban készítettem egy szimulációt, ahol kb. 21 m/s-os szélsebességgel 45°-os szögben megfújtam a lépegetőt. Az így kialakult áramlási térből a szélsebességek láthatók a következő ábrákon.

FLOEFD modul

FLOEFD modul

Külön lekérdezésként ábrázoltam ezek után azokat az áramlási vonalakat, amik a lépegető fejéhez és testéhez hozzáérnek.

Ezt követően a lépegető felületén ébredő nyomást jelenítettem meg, ami segítségével megállapítottuk, hogy a 21 m/s-os szél nem fogja feldönteni a lépegetőt 😊

 

A következő videón a szimuláció beállításai és a lekérdezéshez szükséges lépések láthatók.

 

 

Hivatkozások és források:

Birodalmi Lépegető (AT-AT): https://hu.wikipedia.org/wiki/AT-AT

Lépegető modell: https://grabcad.com/library/atat-star-wars-1

Birodalmi lépegetők a Holt bolygón: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/thumb/6/61/Impero_colpisce_ancora.png/1024px-Impero_colpisce_ancora.png

Luke Skywalker: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51BTrl6l7zL._SY879_.jpg

Archívum