Mint(a) mókus fenn a fán....

Blog

Mint(a) mókus fenn a fán….

Ebben a blogban górcső alá vesszük a Solid Edge minta parancsot. Bár a parancsot sokan használjátok, biztosak vagytok benne, hogy minden lehetőségét ismertek?

A minta parancs nagymértékben segíti és megkönnyíti életünket és mindennapi munkánkat.

A minta parancsokkal már sokan foglalkoztak:

  • Sokszor találkozom a kérdéssel, hogy mi a különbség a gyors és a részletes minta között? Itt utána olvashatsz ennek is.
  • Mintát használhatunk szerelésben is erre itt találsz egy példát.

Ebben a blog bejegyzésben a minta parancs kevésbé ismert/használt funkcióját nézzük meg. Jelen blogban az alkatrész környezetben használt minta paranccsal foglalkozom. Bár a mintát legtöbbször csak elemek körkörös vagy téglalap alakú kiosztásához használjuk, sokkal többre képes ez a parancs.

És akkor nézzük is meg, hogy hogyan kerül a mókus a fára. Tekintsük azt az esetet, amikor az alakzatokat (a mi példánkban mókust) se nem kör se nem téglalap alakzatban kellene kiosztani.

Az ehhez szükséges funkciók ott vannak a szemünk előtt mégis keveset használjuk őket. De vegyük őket sorjában. Ebben az esetben hasznát tudjuk venni a régiók kikapcsolása funkciónak.

A régió kikapcsolása funkciótól első körben a különböző régiók kikapcsolását várnánk. Amennyiben így nézzük, akkor

elkészíthetünk bármilyen mintát, melynek belsejéből hiányzik az általunk elkészíteni szánt alakzat (a lomb). A régió elemeit eltávolítottuk, de nem ez a volt a cél, hisz most pont ott nincsenek elemek, ahova mi szerettük volna tenni őket.

De akkor, hogy kerül a mókus a fára? Ha a régiók kikapcsolása funkciót kombináljuk a Fordít funkcióval és így a kizárt régióban osztjuk ki az elemeket, akkor elérjük a kívánt eredményt és így bármely alakzatban kioszthatjuk az alakelemeket.

 

 

Ha még pontosítani szeretnénk az eredményt további elemeket kapcsolhatunk ki és be a minta elemek kikapcsolása funkcióval.

A Solid Edgeben használt „szokásos” funkciók többet rejtenek magukban, mint amennyire első körben használjuk. És ez nem csak a minta parancsra igaz! A többi parancsban rejlő lehetőségek tárházában is elmerülünk majd egy következő bejegyzésben!

Addig is szép hetet!

Új hozzászólások

Archívum