Modellek felkészítése a gyártásra

A számítógépes tervezés során hamar felmerült az igény, hogy ne csak rajzok kerüljenek ki a gyártásba, hanem az NC-gépek megjelenésével programok is.  A CAM megjelenése magával hozta az igényt, hogy mindenféle, a gyártáshoz szükséges adatok, amiket korábban a rajzok tudtak hordozni, mint például a felületi érdesség, vagy a tűrés a gyártás során rajz nélkül is elérhetőek legyenek. Ezekre a különféle szoftverek gyártói különféle megoldásokkal indultak el, de napjainkra kezd kialakulni, például az utóbbi években szabványos eszközök lettek a PMI-ok, azokat a STEP formátum is átviszi.

Felületek színezése

Modelljeinkre a gyártás segítésére többféleképpen is tehetünk plusz információkat. Az első szóba jöhető megoldás a felületek színezése. Amióta NX-et (még Unigraphics-nak hívták) használok, a modelleket felületenként lehetett színezni. Igen ám, de a szoftver fejlődésével jött néhány ügyes eszköz, a feature-ök létrehozásakor segít a görbék, felületek kiválasztásában. Ez azonban csak akkor áll rendelkezésünkre, ha épp valamilyen parancsban vagyunk. Ez a színezéskor is hasznos lenne, ezért ha már külön fejlesztést csinálunk, használjuk ki az NX-ben rejlő lehetőségeket.

Felületek címkézése

Másik eszköz, a felületek címkézése, tulajdonságokkal való kiegészítése, ezeket az NX-ben attribútumoknak hívjuk. A megmunkálás során a felületek attribútumait is figyelembe veheti a rendszer, ha ebben az irányban indulunk el, hogy a saját igényeinkre formáljuk az NX-ünket. Én személy szerint a kettőt egyszerre alkalmaznám, mert a színezett felületek rögtön látszódnak, míg az attribútumok csak a felület tulajdonságablakában.

PMI-címkézés

Harmadik lehetőség lehet, hogy a felületeket, amiket szeretnénk adott tulajdonsággal ellátni, hogy PMI-címkékkel látjuk el.

Én szívem szerint a három kombinációját használnám, így is építettem fel a következő videóban lévő alkalmazást, hogy a színek mutatják a felhasználónak, hogy melyik felületek hordozzák az információt, a PMI-címke ad visszajelzést, hogy mit is jelöl a szín, végül a felület-attribútum pedig a modellhez kötve viszi tovább a hozzárendelt tulajdonságot.

Ha NX-szel dolgoznak a CAM-es kollégáink, akkor számukra mindhárom információ hasznos lehet. De ha nem, akkor is, ha az esetleges adatkonverziók során egyik-másik információ ha el is veszne, legalább a színezett felületcsoportok biztosan megkülönböztethetőek maradnak.

Amennyiben érdekli Önt is a megoldás, kérem keressen minket az nx@enterprisegroup.hu , vagy az nx@eplm.hu címeken.

Archívum