Fröccsöntő szerszám tervezés: NX/Solid Edge

Lassan vége az évnek elindult a visszaszámlálás karácsonyig, addig azonban még lehetőségünk van sok érdekességet megosztani veletek. Egy olyan dologgal fogok ebben a blog bejegyzésben foglalkozni, ami talán egy szűkebb réteget szólít meg, bár remélem mindenki számára érdekes lehet. Ez elsősorban azért van, mert a témakör a Siemens tervező programokhoz kapcsolódó műanyag fröccsöntés modulok. Azért írtam, hogy Siemens és nem pedig Solid Edge, hiszen az NX-hez tartozó Mold Wizard kihagyása olyan mértékű hiba lenne, mintha angol csapatok nem indulhatnának a BL-ben. Mit tudnak ezek a programok, mi a közös bennük és mi a különbség? Ha minden kérdésre részletes választ adnék akkor könyvet is kiadhatnék, de igyekszem főbb pontokban összeszedni a válaszokat.

Közös pontok

Ami megegyezik a két modul esetében, az a váz szerkezet. Mindkét program esetében projektben gondolkodunk, lehetőségünk van egyszerű vagy komplex zsugor megadására, definiálhatjuk a munkadarabot, egyszerűbb alkatrészek esetében létrehozhatunk komolyabb beavatkozás nélkül osztógörbét, valamint osztófelületet. Mindkét programban van lehetőségünk elkészíteni a csésze és a mag oldalt, a termék mérete alapján megkövetelhető szerszámházat legenerálhatjuk, valamint általános alkatrészeket helyezhetünk el a modelltérben. Az NX és a Solid Edge esetében is lehet beömlő csatornát szerkeszteni, valamint hűtőköröket létrehozni. Az egyik, ha nem a legfontosabb a parametrikus szerkeszthetőség. Ha egy alkatrészt kiválasztunk, vagy a szerszámházat módosítanánk, erre minden lehetőségünk megvan.

És ami eltér

Ami különbség, az elsősorban a funkciók részletessége. Mivel az NX egy komplexebb program, így ez elvárható a hozzá tartozó modulok esetében is. Nagyobb adatbázisból válogathatunk, több paraméterezhető értékünk van, a beépített Easy fill segítségével meghatározhatjuk az ideális meglövési pontokat, illetve folyásanalízist készíthetünk. Ez csak a jéghegy csúcsa, szerszám nyitási szimulációkat készíthetünk, valamint egyetlen mozdulattal elkészíthetjük az összes kibontását bármely adatbázisban szereplő alkatrészünknek.

Felületmodellezés, az osztás lelke

Ami viszont mind a két szoftver esetében elkerülhetetlen, az a felületmodellezés megfelelő ismerete. Mind a Solid Edge, mind az NX kiválóan alkalmas arra, hogy bonyolult termékek esetében egy megfelelő bontást készíthessünk. Ennek természetesen meg vannak az előkövetelményei, hiszen ahhoz, hogy kényelmesen és gyorsan tudjunk haladni, ahhoz szükséges egy jó minőségű termékmodell. Ha a kiindulási modellünk valami összetákolt laza tűrésű modell, netán valamilyen folyásanalízis során létrehozott, az ellendeformációt tartalmazó STL fájl, akkor bizony a tervező elsődleges feladata ennek rendbetétele, ami mind a tényleges szerszámtervezési időt eszi. Az NX esetében az osztáshoz használandó felületmodellezési parancsok össze vannak gyűjtve és a fröccsöntési modulban a tervező rendelkezésére állnak.

Miért érdemes ilyen programot kipróbálni, használni?

A válasz mondhatni közhely, de teljes mértékben igaz, hiszen éveken át én is napi rutin szerint használtam szerszámtervezéshez a Mold Wizard-ot. Röviden, rengeteg tervezési időt lehet megspórolni, valamint temérdek hibát lehet kiszűrni. A másik, hogy ha több mérnök is tervez szerszámot, előfordul, hogy a más tervezését kell átvenni. Lehet azért, mert a kolléga már nyugdíjba vonult, vagy egyszerűen mással kell épp foglalkoznia. Ilyen esetben is előny, ha ugyanazon funkciók segítségével lett megtervezve a szerszám, mivel így a módosítás is egyszerűbb, átláthatóbb. Mennyi az a rengeteg idő? Múltbéli tapasztalatok alapján, ha kellően kiaknázzuk a kiegészítő modul képességeit, 30-40%-kal hamarabb megtervezhető a szerszám. Ebbe nincsenek belekalkulálva az utólagos módosítások, technologizálás, valamint a gyártás során felmerülő kérdések. A másik szerintem ritkán említett előny, hogy könnyen tanulható. Egy frissdiplomás mérnök mikor belecsöppen a szerszámtervezés világába, elég nagy mennyiségű tudás elsajátítása előtt áll. Ebben is segíthet a Mold Wizard vagy a Solid Edge fröccsszerszám tervezési modulja. Mégpedig abban, hogy egy egyértelmű folyamat mentén vezet minket végig a tervezés fázisain, a zsugortól a szerszámmozgásig.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki rendszeresen tervez fröccsöntő szerszámokat. Ez nem olyan, mint a Siemens másik kiválósága a Teamcenter, hogy egy adott létszám felett érdemes beruházni, hiszen magánvállalkozók is ugyanannyit nyernek vele, mint azok a cégek, ahol több tervező is dolgozik. Jó a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt. Azok a folyamatok, amik ismétlődnek tervezés során, márpedig egy fröccsöntő szerszámnál van ilyen bőven, mind részben vagy egészben automatizálhatók. Pár kattintás és bedobhatunk egy olyan szerszámházat a megfelelő méretekkel, amit utólag bármikor módosíthatunk. A szabvány katalógusos alkatrészek férőhellyel gyorsan integrálhatók a megfelelő méretben, és pl. NX esetében egy paranccsal szerelésből kivonható úgy, hogy minden mérethelyes és asszociatív.

Fejleszthető-e az adatbázis legyen szó szerszámházakról vagy alkatrészekről?

A válasz egyértelműen igen. Vegyük például a Mold Wizard programot. Van egy igen terjedelmes alapadatbázis, amit a felhasználók a Siemens támogatói honlapjáról letölthetnek és könnyedén használhatnak. Amennyiben a tervező/k több lehetőséget, több gyártót szeretnének, melyek alkatrészei házelemei parametrikusan változtathatók, akkor van lehetőség ennek a fejlesztésére. A megfelelő modellek előállítása, valamint az Excel vezérléssel egybekötés a mai informatikára épülő világunkban nem olyan nagy ördöngösség, egy kis utánajárással mi is felépíthetjük a saját adatbázisunkat, vagy kiegészíthetjük a jelenlegit.

Vannak-e Mold Wizard képzéseink?

Sok szó esett mostanában a képzéseinkről. Az alap és haladó képzéseink mellett természetesen egyéni konzultációkat is vállalunk, ami az ügyféllel előre egyeztetett időintervallumban (1-5 nap), szintén egyeztetett tartalommal megtartunk. Ez azt jelenti, hogy a fröccsöntéssel kapcsolatos kérdésekben is állunk ügyfeleink rendelkezésére, legyen az NX vagy Solid Edge. A fröccsöntés témakörében tartott képzések esetében javasoljuk, hogy a már említett felületmodellezés témakör képezze az oktatás részét, hiszen egy jó bontás készítése a megfelelő parancsokkal nagyban hozzájárulnak a tervezési idő redukálásához és az utólagos módosítások szakszerű implementálásához.

Zárásképp

Összességében legyen szó NX-ről vagy Solid Edge-ről, mindkét tervező programhoz tartozó fröccsöntési modul komoly segítséget nyújt a tervezőknek elképzeléseik gyors és hatékony megvalósításában. Sok éven keresztül nap mint nap használtam jómagam is elsősorban a Mold Wizard-ot és rendkívül hálás voltam a munkáltatónak, hogy ezáltal megkönnyítette a műanyag fröccsöntő szerszámok tervezését.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum