NC szimuláció – Kulcs a minőséghez

A rövid blogcikk, illetve a hozzá tartozó videó az NCSIMULT mutatja be.

Hallottatok már róla?

Az NCSIMUL a SPRING Technologies cég által kifejlesztett CAM rendszertől független, NC kód alapú szimulációs program, amely több mint 20 éves kutatás és fejlesztés eredményét hordozza magában. Miután megvásárolta a HEXAGON csoport, először az EDGECAM 2021.0-as verzióban volt elérhető az NCSIMUL Essential alap szintű verziója. A szoftver világszerte sikerét köszönheti annak, hogy nem csak egy „általános” CNC szimulátorról beszélünk. Az NCSIMUL esetében „fordított szimuláció” történik. NC kód alapján végzi a szimulációt az általunk megadott szerszámkészlettel, vagy igény szerint képes valós időben olvasni a szerszámgép aktuális készletét és állapotát is. Komplex megoldás tud nyújtani bármely CAM rendszer mellett, illetve az olyan felhasználók biztos háttere, akik manuális módszerrel, kézzel programoznak és szeretnének biztosak lenni abban, hogy a megírt programjuk hibamentes.

NCSIMUL másik nagy titka, hogy a digitális iker jegyeit hordozza minden egyes porcikájában.

Mit is jelent ez?

Létre tudunk hozni projekteket, amelyekben a műhelyben lévő maró, eszterga szerszámgépjeinket tudjuk virtuálisan felépíteni a valóságnak megfelelően. Ezt az adatbázist, projektet akár átvehetjük egy CAM szoftverből az NCSIMUL interfészek segítségével, vagy akár mi magunk is felépíthetjük lépésről lépésre. A digitális iker tartalmazza a részletes szerszámgép modellt, a vezérlő beállításait, paramétereit, gyári programokat, gépi változókat. A projekthez hozzáadásra kerülnek a saját programjaink, alprogramjainkat és akár a felhasználói változóink is, továbbá a szerszámozási listánk, amivel a „fordított szimulációt” szeretnénk végezni. Így tudjuk elérni, hogy teljes mértékben valósághűek legyünk.

 

Nézzük meg, hogy mit is nyújt az NCSIMUL?!

Az NCSIMUL 3 lépéses ellenőrzés munkafolyamata elősegíti a munkánkat. Első lépésként egy automatikus vizsgálat fut le, aminek a segítségével könnyedén kiszűrhetjük a hibákat. Ezek a hibák lehetnek például helytelen karakterek, elírások, végállás figyelmeztetések. Ezen felül részletes információt kapunk a ciklusidőkről, amit külön szerszámonként is megjelenít. Valósághű szimuláció során kiszűrésre kerülnek a megmunkálási hibák, ütközések, szerszámkilógások. Van lehetőségünk a CAD modell és a forgácsolt alkatrészt összehasonlítani, alámetszést és anyagfelesleget megjeleníteni. Ebben a környezetben akár méréseket is tudunk elvégezni a munkadarabon. Tudunk vastagságot, távolságot vagy épp 1-1 furat átmérőjét is mérni.

 

Eddig mondhatnám, hogy a fentebb említett funkciókat egy jobb szimulátor is tudja!

Nézzük, mit tud még?!

Az OPTITOOL segítségével van lehetőségünk optimalizálni a szerszámpályánkat. Az optimalizálások segítségével tudjuk stabilabbá, gazdaságosabbá tenni az gyártásunkat. Felesleges szerszámkinyúlásokat tudunk keresni, amivel nagyobb stabilitást érünk el, de még nem ütközünk, vagy éppen a túl rövid befogókra is felhívja a figyelmet még azelőtt, hogy a szerszámgépen beállunk a darabra és futtatnánk a programot.

Szerszám management segítségével tudjuk szerszámhosszainkat optimalizálni. Ezzel a hasznos funkcióval nemhogy csak a szerszámunk élettartalmát tudjuk növelni, de még a szerszámgépünk javárai is szolgál. Befogás minimalizálásával stabilabbá tehetjük megmunkálásunkat, erősebb forgácsolási technológiát tudunk biztosítani, szerszámunk élettartamát jobban ki tudjuk használni.

A pályaanalízisnek köszönhetően a felesleges – levegőben történő – előtolási mozgásokat is szűrhetjük, illetve az anyagban történő forgácsolás közbeni szerszámterhelés figyelés segítségével van lehetőségünk az előtolást értékét is módosítani.

NCDOC segítségével egy gyártási dokumentációt kapunk a megmunkálásunkról, ami nagyban elősegíti az első beállás idejének csökkentését, de a gépkezelők számára is hasznos információkat tartalmaz. A hasznos tulajdonságok felsorolását folytathatnám az NCSIMUL Monitor és azt NCSIMUL DNC modullal, mérés funkcióval, skálázható összehasonlítás lehetőségeivel stb…

 

 

Kinek ajánljuk az NCSIMUL-t?

Minden olyan partnerünknek ajánljuk, ahol kiemelten fontos a hiba és ütközésmentes megmunkáló program előállítása, fontos a biztonság, de szempont a gyorsaság, a gazdaságosság és a hatékonyság is.

Széleskörű funkcionalitása miatt ajánljuk a „kézzel” készített NC kódok ellenőrzésére, CAM rendszerek mellé, nagyméretű megmunkálógépek és nagyértékű alkatrészek gyártás indítás előtti ellenőrzésére, mind egyedi, mind szériagyártás mellé.

Következő videóban betekintést nyerhetnek az NCSIMUL szoftverbe.

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Gyerekkora óta érdekelte a műszaki dolgok, keleti gyártmányú csodák, autók, motorok szerelése, bütykölése. Ebből kifolyólag választotta a műszaki pályát, amin belül CAD/CAM szakon végzett. Előző munkahelye által megismerkedett a CNC szerszámgépek széles skálájával, ezáltal különféle forgácsolási eljárásokkal is. Jelen pozíciójában EDGECAM ügyféltámogató mérnökként dolgozik.

A szerző további cikkei »

Archívum