4-tengelyes megmunkálások EDGECAM 2021.0-ban

Forgásszimmetrikus alkatrészek, akár tömör vagy cső kivitelű megmunkálása során a fúrási eljárások mellett gyakran találkozunk marási feladatokkal is.
Abban az esetben, ha lineáris tengelyeink mellett egyetlen forgótengellyel rendelkező szerszámgépünk van, konfiguráció függvényében választhatunk egy indexált megoldás – ahol a forgótengelyt csak pozicionálásra használjuk, – illetve egy szimultán megoldás közül – ahol a forgótengely egyidejűleg dolgozik a lineáris tengelyekkel.

Ezt utóbbit nevezik rotary-kiterített megmunkálásnak, ahol is a kiterítés tengelye a mindenkori Z tengely, ahova az elkészítendő geometria feltekerése kerül.

Ilyen esetekben a legelső lépés az alaksajátosság elkészítése, a feltekerési Z tengely köré.

A szerszámozás kiválasztását követően átváltjuk a marási üzemmódunkat kiterített üzemmódba.

Kiterített üzemmód esetén a maróciklusaink korlátozottan elérhetőek, a listában megjelenő elemek közül kiválasztjuk a nagyolás ciklust, és ugyanúgy mintha három tengelyben dolgoznánk, megadjuk a szükséges paramétereket.

A simításhoz az öt tengelyes gépünket „visszabutítjuk” négytengelyes környezetbe

Ehhez először visszaváltunk sík üzemmódba, hogy elérhetővé váljon az öttengelyes ciklus.

A grafikus öttengelyes ciklust úgy fogjuk használni, hogy négy tengelyes NC kód kimenetet adjon eredményül.

Ezt kétféle módon tudom megvalósítani:

  • kitérő tengelyes megmunkálásként adom meg, ilyenkor elérhetőek a döntési stratégiák
  • vagy kényszerítem a radiális szerszám orientációt, mely biztosításra kerül a teljes megmunkálás alatt. (szerszám irányítása a forgástengely felé)
    Ebben az esetben a döntési stratégiák nem elérhetőek.

A kívánt szerszámpálya minta beállítását követően a szerszámtengelyvezérlés fülön megadjuk a kimenetet és a negyedik tengelyt, illetve ha van, az ötödiket is. Ez utóbbi esetében egy tetszőleges rögzített szöghelyzetet is használhatunk.

Optimalizálva a létrejött pályánkat (összekötések beállítása, biztonsági zónák illesztése, kezdőpont módosítása), a szimulátor elindításával meggyőződhetünk a megmunkálás kinematikai viszonyairól is.

PCI-ok lehetőségei

Akár az alaksajátosság alapú fúrás akár a nagyolás során segítségül hívhatjuk a PCI-okat, csökkentve ezzel a programozási időszükségletet.

Ha ugyanis már első ízben sikeresen leprogramoztuk az alkatrészünket, ezt innentől fogva lefuttathatjuk, felhasználhatjuk más, hasonló jellegű alkatrészek elkészítésére.
Kiváltképpen ott használhatjuk ki a PCI alapú programozást ahol, jellemzően gyakran visszatérő és egyszerűbb geometriákkal (zsebek, furatok) dolgozunk.

Archívum