Technológia és ember: a jövő biznisze

Az ipari forradalmak közel sem olyan hevesek és gyors lefolyásúak, mint a társadalmakban végbemenők. Sokszor évtizedek telnek el egy innováció bevezetésétől, annak forradalmi hatásainak a megvalósulásáig. A negyedik ipari forradalom, amely évtizedek óta zajlik jelentős változást eredményezett a világban.

Jelenleg éljük a negyedik ipari forradalom idejét, az ipar 4.0-t és beépül a gyártásba, a szolgáltatásokba, a mindennapjainkba. A digitális átalakulás az élet minden területén, felborítja a megszokott rendet. Változásokat hoz a magánéletünkbe, átalakítja a szabadidőnket, a munkavégzésünket, a tanulási módszereinket. Megváltoztatja az ipart, az üzleti életet, a közigazgatást, de még a mezőgazdaságot is. Forradalmi vívmányok között szerveződnek a mindennapjaink, szenvedélyesen gyűjtik az adatokat minden mozdulatunkról, minden gondolatunk manifesztálódásáról, a kapcsolatainkról, a tartózkodási helyünkről, az ízlésünkről. Hogy nekünk kényelmesebb, kompaktabb életünk lehessen, egy olyan biztonságos világban, ahol a felesleges emberi döntések nem akadályozzák a cselekvéseinket.

Adatok mindenhol

Hogy az adat mekkora érték, jól mutatják a General Electric magyar gyárában történtek. Lencsés Gergő, a GE Power veresegyházi gyárának igazgatója, már több digitális transzformációval foglalkozó konferencián elmesélte, hogy a gázturbinás erőművekhez alkatrészeket gyártó üzemben, az éves karbantartási költségek felét annak a hat nagyértékű plazma spray berendezésnek a cseréje és folyamatos karbantartása teszi ki, amelynél pont a digitalizációval sikerült a korábbi karbantartási gyakorlat költségeit a felére csökkenteni.

A plazma spray-k, meghibásodás nélkül 2-4 magas üzemi hőmérsékletnek kitett gázturbina alkatrészt tudtak megfesteni. Mielőtt elromlottak volna, megváltozott az üzemhangjuk, amire az eszközzel dolgozó munkások figyeltek fel. Miután a gyárvezető figyelmét felhívták a jelenségre, hanganalizátorokkal kezdték mérni a pisztolyok hangját. A mérési adatokból kiderült, hogy a meghibásodás előtt az addigi legmagasabb hangfrekvencia eltűnik. A mérési eredmények alapján a gyár szakemberei a berendezések működési paramétereit megváltoztatták. Kevesebb nitrogént és több argont fecskendeztek be, így az argon kisebb súrlódási együtthatójával jobb lett a pisztoly hangja, háromszorosára növelve ezzel a berendezések élettartamát.

Ez az egy fejlesztés, közel 100 millió forinttal csökkentette a veresegyházi gyár karbantartási költségét. Bár a hiba előrejelzésének a felfedezését, annak az emberi képességnek köszönheti a gyár, hogy kifinomult a hallásunk, a pontos adatok, az ezeket biztosító szenzorok, tehát a digitalizáció nélkül nem állnának rendelkezésre. Lencsés elmondta, hogy a jelenleg begyűjtött adatok összesen 2%-át használják, de már barátkoznak a BIG DATA fogalmával.

Digitalizáció: egyre gyorsabban

A digitalizáció felgyorsulása nagymértékben befolyásolja az üzleti, a tudományos és a társadalmi életet is. A dolgok internetre kerülése megváltoztatja a körülöttünk lévő világ működését, az infrastruktúrától kezdve az iparon át az egészségügyig. A jövő biznisze az emberiség és a technológia kapcsolatán alapul, ami az adatok intelligens feldolgozásával veszi kezdetét.

A 2011-ben bevezetett fogalom, az Ipar 4.0, más néven a negyedik ipari forradalom elemei integrálódnak a már meglévő gyártási-, logisztikai– és kereskedelmi rendszerekbe.

Egyszerűen ipari forradalomnak nevezik a technikatörténetben a mechanizációt, ami az 1850-es zajlott és beindította az ipari termelést. Ezt követte a taylorizmus, az automatizmus – utóbb II. ipari forradalomnak nevezett – kora, amit a III. ipari forradalom, a számítógépek és az informatikai rendszerek megjelenése követett az 1970-es évek elejétől.

Napjainkban éljük az Internet of Things (IoT) forradalmát, amikor intelligens eszközök a már meglévő szabványokba integrálódnak és új, autonóm gyártási rendszerek kiépülése megy végbe. Mindezt az internetre kapcsolva, tehát egyetlen hálózaton belül megvalósítva. A pár éve még ismeretlen kifejezések, mint a BIG DATA, IoT, felhő, kiterjesztett valóság hétköznapivá váltak sokunk számára. A technológiai fejlődés egyre gyorsabb ütemű, hatásai erősítik egymást és olyan megoldások jönnek létre, amelyek pár éve még csak sci-fi történetekben voltak jelen. Gondoljunk az önvezető autóra! Ehhez a fejlett szenzortechnika, a robotika, az adatfeldolgozás, a kommunikáció, a mesterséges intelligencia egymást stimuláló, gerjesztő fejlődésére volt szükség.

A robotok elveszik a munkánkat és ez jó, de tudásunkra szüksége van

Minden intelligens gyárnak az alapját az internet, valamint a rendszerek és gépek hálózatba szervezése képezi. Egy digitális üzem olyan virtuális gyártási rendszert kapcsol össze valós gyártással, ami magának a negyedik ipari forradalomnak a víziója.  Az informatikai úton történő vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét, nagyteljesítményű PLM programok biztosítják. Ezek segítségével lehet virtuálisan szimulálni az összes termékinformációt. A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt egy gyártásvezérlő rendszerhez továbbítják, ami valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát. A termékek irányítják a saját gyártásukat: termékkódokkal kommunikálnak a gyártásban részt vevő gépekkel és eszközökkel a gyártási jellemzőkről és követelményekről, ezáltal előre vetítve a szükséges gyártástechnológiai lépéseket. Mindezt gyári dolgozók nélkül.

Az automatizálás három fő célja a jól használható munkahelyi megoldások, a test és az elme folyamatos fejlesztése, illetve az erős és autentikus kapcsolatok fenntartása, amelyek segíthetnek az embereknek teljesebb életet élni. Bárki, aki el akarja érni a boldogságot, nehéz munkát végez pedig soha senki nem fizetett még ezért. Jelenleg súlyos pazarlás folyik a humán potenciál és a mentális energia terén. A fenti három célt integrálni kell, ami egy pozitív jövőképet valósít meg.

Ahogy Doransky (Dobó Mátyás – digitális trendkutató) mondta: “A dolgok akkor történnek meg, amikor a felhatalmazás találkozik a felelősséggel. A felhatalmazás az, amikor egyénként azt érzed, hogy létrehozhatsz valamit, hogy hozzátehetsz a dolgokhoz. A felelősség pedig az, amikor tudod és érzed, hogy te vagy az eredményért a felelős.” De a robotizálás és a negyedik ipari forradalom idején az emberi tényező nem csak a felelősségvállalás miatt fontos. Az innováció, a fejlesztések, a célmeghatározások mindig is emberi feladatok lesznek. Ezért a tervezéshez és a gyártáshoz, valamint a szolgáltatásokhoz interdiszciplináris tudású csapatra van szükség. Ezek egyesítik a mechanikai, az elektronikai, a szoftvermérnöki és az általános mérnöki szakértelmet.

Távoli operátorok

Egy egészen új tendencia, hogy a gyárakban a kezelők, karbantartók helyett a munkát távoli irányítással operátorok végzik. Összevonnak különböző feladatköröket és egyre jobban képzett embereket alkalmaznak. Ma már a legegyszerűbb operátori feladatok elvégzéséhez is szükség van minimális informatikai tudásra, számítógépkezelői ismeretre. A negyedik ipari forradalom idején, egyenesen aggasztó a lakosságra vetített digitális analfabetizmus aránya, ami 42%. A 2013-as PIAAC felmérés alapján (az OECD Felnőtt Képesség- és Készségmérési Programja) hetven millióra teszi azoknak az európaiaknak a száma, akik nem tudnak elég jól olvasni, írni, számolni és nagyjából az EU lakosság negyven százalékának nincsenek megfelelő digitális készségei. Mivel azok a sci-fi és Terminátor-víziók, amikkel sokszor találkozunk, hogy a gépek átveszik az irányítást – tehát nem lesz szükség emberi munkavégzése – egyszerűen nem igazak, ezért a fejlődéshez mindig szükség lesz innovációra és ezeket ki más tudná feltalálni, mint az emberek?

Internet of Things forradalma, egy különleges IT-ökoszisztéma

Az ipar 4.0 bár még a legszélesebb körben nem terjedt el, mégis mindenki életére hatással van. Rövidesen az internetre kapcsolt eszközök átszövik a mindennapjainkat, legyen szó annak bármelyik szegmenséről. Már vásárolhatunk smart fridzsidert, amelyik a szokásos vásárlásaink alapján, a beprogramozott diétánkat figyelembe véve, automatikusan állítja össze a bevásárló listát. Ezt megrendeli és mire mi hazaérkezünk a munkából, a futárszolgálat kiszállítja az élelmiszert. Nekünk tényleg csak a hűtőbe kell bepakolnunk. Egyértelműen megkönnyíti az életünket, nem kell eldönteni, hogy mikor menjünk boltba, mit írjunk a listára, milyen tejet vegyünk. Hiszen a szokásaink alapján a számunkra optimális termékeket hozatja a hűtőnk.

A másik már elérhető példa, a egyedi tömeggyártás. Gondoljunk bele, ha letört egy fogantyú és már nem lehetett kapni azt a fajtát, mit tehettünk? Hogy környezetünk esztétikai igényessége megmaradjon, átfogantyúztunk mindent. Ma már lehetőség van arra, hogy bárhonnan a világból, egy webes felületen egyszerűen leképezzük és megtervezzük a fogantyút. Ezt egy barkácsáruházban 3D nyomtatóval pedig el is készítik nekünk. Egy magyar fejlesztésű szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen személyre szabott termékeket tervezzenek és hozzanak létre.

De, hogy hogy jutunk el az egyedi gyártásig? Amerikában, a Lowe’s lakberendezési áruházban már elérhető az a szolgáltatás, amellyel a Leopoly által fejlesztett szoftver segítségével a vásárlók bizonyos termékeket személyre szabhatnak, majd ezeket az áruházban 3D nyomtatóval legyárthatják. A következő évek során a teljes környezetünk kapcsolódni fog a világhálóhoz és adatokat cserél az Interneten. Az Ipar 4.0 keretében összehangolódnak a gyártóberendezések és a termékek, így lehetővé teszik a decentralizált, önálló és önmagukat optimalizáló gyártási folyamatokat. Az egyedi tömeggyártás új fogalom lesz az iparban és mi, vásárlók közvetlenül a gyártónak, vagy épp a 3D nyomtatónknak adhatjuk le a különböző termékekre vonatkozó egyedi igényeinket.

Negyedik ipari forradalom: ami digitalizálható, azt digitalizálják is

Kevés olyan eszköz létezik, amit ne lehetne digitális technológiával bővíteni, és ezen digitális eszközök az internetre kapcsolhatók. 2020-ra, a CISCO adatai szerint Kelet-közép Európában személyenként három hálózatba kapcsolt eszköz lesz – globálisan ez a szám hat -, a gépek közötti (M2M) kapcsolatok pedig a teljes hálózati forgalom 43%-át teszik majd ki.

Megváltoznak a munkahelyek, megszűnnek ma jól ismert, de automatizálható munkafolyamatok. Nem lesz szükség targoncásra, bolti eladóra, ellenben drónpilótára és VR személyiségfejlesztő asszisztensre igen. 10 éve még senki nem ismerte a Facebookot, de mostanra már az is kezd valósággá válni, hogy egy virtuális valóságban, a Facebook Spaces felületén kijelölhetünk egy helyszínt a nagyvilágban és a virtuális avatarunk segítségével a helyszínre mehetünk. Itt pedig avatar barátainkkal találkozva, virtuális élmények közepette beszélgethetünk. A digitalizáció, az IoT optimalizálja az életünket és az eliparosodott társadalmakban, különösen a fiatalabb generációk számára ez az optimális életmód lesz a norma. De, hogy érjük el ezeket a borsodi erdők mélyén?

Elon Musk – nevezzük egyszerűen fejlesztőnek, igen nagyra törő álmokkal, a Tesla és a SpaceX után azt tervezi, hogy 4425 műholdat helyezne el, 1200 km-es magasságban. Ezek a szokásos kommunikációs műholdaknál sokkal közelebb lennének a Földhöz. Tehát a kapcsolat is gyorsabb, stabilabb lenne, felvenné a versenyt az üvegszálas hálózatokkal. Mivel a Google és a Facebook is dolgozik olyan projekteken, amik azt célozzák meg, hogy a világon bárhol olcsón tudjunk internetre kapcsolódni, így várhatóan néhány éven belül valósággá válik a világinternet.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum