NX 2206 a nyári frissítő

A nyár nem csak az elképesztő hőséget hozta el nekünk, hanem a megszokott módon az NX legújabb főverzióját, a 2206-ot. Hála az égnek az elmúlt időszakban sem tétlenkedett a Siemens fejlesztői csapata és számos olyan funkcióval vértezték fel az NX 2206-ot, amiért megérte a várakozás.

Az alábbiakban a legfontosabb, legérdekesebb újítások közül fogok szemezgetni, de ahogy azt mindig elmondom, ez csak töredéke a teljes újdonságok csomagnak. Akit minden, a NX 2007-es főverzió óta megjelent parancs/funkció érdekel, az továbbra is megtalálja ezeket az NX alapértelmezett kezdő oldalán, a Discovery Center What’s New opció alatt.

What’s New

Ahogy az előző újdonságok cikkemben is tettem, itt is külön videókban mutatom be az új verzió érdekességeit. Az első ilyen „apróság” a verziószám. A 2206 az aktuális év és a megjelenési hónapból adódik, így sokkal könnyebb lesz ezt nyomon követni a továbbiakban.

Minden, ami CAD

Kezdjük az érdemi részét a vázlat környezettel. Ezen belül több újítás is megtalálható, én hármat emelnék ki. Első ezek közül a vázlatelemek középpontjának megfoghatósága/kezelhetősége, a második a vázlat kiosztás rugalmassága és végül a Mechanism Mode, ami a vázlat környezetben történő mozgatás szimulációt hivatott megkönnyíteni.

Rajz környezetben egy apró, de véleményem szerint hiánypótló NX 2206-os parancsot mutatnék be, ez pedig nem más, mint az él állapot jel. Volt olyan ügyfelünk, aki pont ezt hiányolta a 2007-es verzióból, immáron nem kell összeügyeskedni, ha különféle él jelöléseket szeretnénk a rajzon megadni. Itt csendben megjegyezném, hogy ezt a funkciót a Solid Edge-be már régebben beépítették, szóval a két szoftver fejlődése hatással van egymásra.

A forgatás Revolve parancs kibővült a szimmetrikus forgatás funkcióval.

Select Similar Face és Move Object

A hasonló geometriák felismerésének lehetőségei főverzióról főverzióra bővülnek, ezúttal ezek a Select Similar Face parancsban érhetőek tetten. Különböző felületeket vagy felület csoportokat lementhetünk régióként a régió könyvtárba, amit későbbi kereséseknél bármikor újra felhasználhatunk.

Másik említésre méltó parancs, ami ráncfelvarrást kapott, a Move Object. tegyük fel, hogy van egy bordázott műanyag alkatrészem és a bordákat át kellene pozícionálni úgy, hogy a hozzá kapcsolódó alakelemek nem sérülnek. Ez a 2206-tól kedve már gyerekjáték.

Kiosztás fejlesztések

A modell környezet újdonságai között szerepelnek kiosztással kapcsolatos funkciók. Az ismétlődő geometriák nagyléptékű kiosztása eddig jelentős időt és számítási kapacitást vett igénybe, mostantól a Pattern Body paranccsal ez jelentősen rövidült. További fejlesztések érhetők el a Pattern Geometry-ben is.

Reverse Engineering

Egyre nagyobb és fontosabb szerepe van a tervezében a szkennelt modellek visszamodellezésének. A szkennelt modell minősége nagyban függ a szkennertől is, de sokszor a modell formája és rugalmassága is hatással van a kapott eredményre, legyen szó pontfelhőről vagy háromszögelt testről. Ebből következik, hogy az NX-be importált háromszögelt állományhoz többnyire igencsak hozzá kell nyúlni, mielőtt a Reverse Engineering funkciókkal megkezdjük a visszamodellezést. Ebben segít egy új varázsló, a Cleanup Facet Body, amit az alábbi videóban mutatok be.

Feature templates

Ez egy teljesen új funkció az NX-ben, célja elsősorban a terméktervezés folyamatának felgyorsítása. A Reuse Library-ban található egy NX Feature Templates könyvtár, ami már alapból tartalmaz pár minta testet is, ahogy az a videóban is látható. Ebben a könyvtárban létrehozhatunk számos olyan geometriát, amiket akár méretekkel is elláthatunk, majd ezután bármikor újra felhasználhatunk tervezéseink alkalmával. És ez még csak a jéghegy csúcsa. Annál több időt spórolhatunk meg, minél több ismétlődő elemet használunk fel. A Fetature Template-ben lehetőségünk van PMI-okat rögzíteni, különböző követelményeknek a megvalósulását vizsgálni, nem asszociatív objektumokat használni, illetve elölnézeti képeket készíteni.

Structure Design

Mivel a Solid Edge csomag konfigurációknál már egészen hamar elérhető a tartószerkezet tervezés, így elég nagy az igény a használatára, sokszor előkerül a napi támogatás során. Talán emiatt is tartom fontosnak, hogy a rendkívül rohamtempóban fejlődő NX tartószerkezet tervező modulról ejtsek néhány szót.

Szinte minden gyártással foglalkozó cégnél előfordulnak olyan feladatok, amit ennek segítségével sokkal gyorsabban meg lehet tervezni, mintha nekiállnánk egyesével lemodellezni az alkotó elemeket, majd ezeket összekényszerezni. A lényeg, gyorsan megtervezzük a vázszerkezetet, amire ráillesztjük, a kiválasztott szelvényeket, melyeket tetszőlegesen pozícionálunk, illetve összevágunk. A kapcsolódó tartó elemeket elláthatjuk merevítésekkel, végzáró sapkákkal, vagy éppen összecsavarozhatjuk őket pár kattintásból.

Az NX 2206-os főverziójától kezdve, egy szerelésen belül több mértékegységrendszer is támogatott.
Ezt, illetve a modellek konverzióját mutatom be a következő videóban.

Többször érkezett olyan kérdés, hogy van-e lehetőség nagy méretű (akár km hosszú) tervezett testek megjelenítésére. Mostantól ez sem akadály, a NX2206-ban megjelent a nagy méretű szerelések megjelenítési támogatása, legyen szó hidakról, alagutakról, vagy egyéb nagyméretű tárgyakról.

Best of the rest

Ezenfelül természetesen további fejlesztéseket kapott a Model Based Definiton, a Shape Design, az Algorithmic Modeling, a Generative Engineering és még sorolhatnám.

Fröccsöntő szerszámtervezés

Mivel ez egy igen kedves terület számomra, ezért szeretném megemlíteni, hogy egy új, árajánlat adásra készített szoftverrel bővült a NX fröccsöntő szerszámtervezői része. Ezenfelül a már korábbi cikkemben bemutatott formakövető hűtés is tovább fejlődött, immáron különböző keresztmetszetek közül választhatunk. Új parancs a Mold Eject Direction, ami a szerszám nyitási irányának meghatározásához szükséges koordinátarendszer elhelyezésére tesz javaslatot.

Köztes formátumok

Tovább fejlődött a 242-es STEP protokoll, ami azt jelenti még több információt tudunk átörökíteni. A különböző exportálási és importálási funkciókhoz immáron tartozik funkció leírás is, így a felhasználók pontosabb képet kapnak arról, mit is kapcsolnak be/ki az adott helyen.
Korábban a nagyméretű IFC fájlok beolvasása lassabb volt, ezen a Siemenses fejlesztők főverzióról főverzióra igyekeznek gyorsítani. Ez jelenleg az NX 2007-hez képest 16-27%-os előrelépést jelent, a megjelenítendő felületetek számának változását figyelembe véve.

Zárásképp

Látható, hogy megint klassz újdonságokkal bővült az NX és immáron a verzió elnevezés is követhető. Ne feledkezzünk meg a Siemens egyik nagy dobásáról a követett Solid Edge licencek mellé járó ingyenes CAM Pro-ról sem. Bármilyen NX-szel, illetve CAM Pro-val kapcsolatban felmerülő kérdés esetén elértek minket az nx@enterprisegroup.hu e-mail címen. Hamarosan jelentkezünk további tartalommal, addig is szép nyarat, jó munkát, aki pedig megy szabadságra, annak jó pihenést!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum