NX FRÖCCSSZIMULÁCIÓS LEHETŐSÉGEK

Mostanában felkapott téma, hogyan száguldanak el mellettünk üstökösök és kisbolygók, nos így suhant el az év eleje is. A sokadik Covid hullám és a hideg ellenére a kezdeti lendület nem hagyott alább. Számos újdonsággal, fejlesztéssel, webinárral és természetesen blog cikkekkel készülünk az NX kedvelők számára.

Ígéretemhez híven, ebben a cikkben folytatom az NX új főverziójának, a 2007-nek a bemutatását. Azonban nem csak újdonságokat mutatok be, hanem minden olyan érdekességet, ami a műanyag fröccsöntő szerszám tervezés során a Mold Wizard modulhoz szorosan kapcsolódik. Mik is ezek pontosan?

NX CONFORMAL COOLING 2007

A Confromal Cooling 3 új parancsot foglal magában, melyek segítségével meglévő vázlatgörbéből vagy görbékből, tudunk fazonkövető temperáló kört/köröket készíteni. Sokszor a szerszámtervezés során komoly kihívást jelent a megfelelő temperáló körök kialakítása. Fazon kialakítástól függően néha szinte lehetetlen közel maradni az ömledékhez, így a keletkezett hő is lassabban szállítható el, ami negatívan hat a ciklusidőre. Ilyenkor előfordul, hogy a legjobb megoldás az, ha nyomtatjuk a betétet, szélsőséges esetben a formalapot. Persze van átmenet is, amikor a formabetétnek csak egy része nyomtatott, a másik fele hagyományosan megmunkálható. Miért is jó ez nekünk? Elsősorban azért, mert így olyan fazonkövető hűtőköröket készíthetünk, amik valóban hatékonyan működnek.

nx cooling2
Ez a Conformal Cooling esetében úgy néz ki, hogy definiáljuk, az adott fazontól, vagy az általunk létrehozott felületektől adott távolságra, hogyan fusson a hűtőgörbe. Amint ezzel megvagyunk, könnyedén létrehozhatjuk az általunk megadott átmérőben a hűtőköröket, sőt még módosíthatjuk is azokat. A görbéket tetszőlegesen kiegészíthetjük a Curve panelben található lehetőségekkel.
Ha kész vagyunk a hűtőkörökkel, az NX Mold segítségével szimulációt futtathatunk a körök hatékonyságát előtérbe helyezve.

NX MOLD COOLING ANALYSIS

Az NX Mold lehetőség a 1953-as főverzióban jelent meg. Egyik nagy előnye, hogy CAD környezetből futtatható. Rögtön az elején két lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy milyen szimulációt szeretnénk futtatni. Az egyik lehetőség a Thermal 1D Flow a másik a Thermal 3D Flow. Ezután definiálnunk kell a mag és csésze oldalt, valamint a terméket. Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a hűtőkörök, ahol megannyi beállítás közül válogathatunk.

cooling nx

A hűtőkörök után még van egy fontos pont, a hűtési paraméterek, mint például a szerszám, illetve az ömledék hőmérsékletének megadása. Amikor mindennel végeztünk indulhat is a szimuláció, ha a feladat úgy kívánja, akár több processzort párhuzamosan befogva. A kiértékelések folyamatosak, a részeredményeket folyamatosan elérhetővé teszi nekünk az NX, amint azok elkészültek. Egy erős géppel a hátunk mögött és persze némi idő és energia befektetéssel, akár összehasonlító szimulációt is végezhetünk egy formakövető hűtés és egy hagyományos hűtőkör hatását vizsgálva, ugyanazon a fészek kialakításon.

NX Easy fill

Ha már szerszámtervezés és szimuláció, nem szabad elmenni szó nélkül az Easy Fill modul mellett sem. Ebben a témában már írtam egy cikket, https://blog.eplm.hu/nx-easy-fill-frccsntsi-szimulci-egyszeruen/ de mivel az Easy Fill is abszolút ide tartozó téma röviden összefoglalnám mire is jó. Ez elsősorban a fészekkitöltést vizsgálja, egy vagy több meglövés esetén.

Az Advanced csomag segítségével pedig már hideg és forró csatornát is definiálhatunk, valamint a termék deformációjáról is kapunk eredményt. Itt fontos hangsúlyozni, az Easy Fill Advanced sem helyettesíti a komplex, külön erre a célra fejlesztett fröccsszimulációs eszközöket, de a tervezőknek hatalmas segítség lehet a megfelelő szerszám megalkotásához.

nx coling

Zárásképp

Az NX egyik nagy erőssége, hogy szinte minden mérnöki feladatra tud megoldást nyújtani és ez különösen igaz a fröccsöntő szerszámtervezésre. Legyen szó folyás vagy hűtésszimulációról, rendkívül alapos és hasznos vizsgálatokat végezhetünk a tökéletes termék érdekében. A 2007-es újdonságoknak még nincs vége, ahogy időm engedi, írok még az aktuális fejlesztésekről.

Ha már újdonságok, akkor ajánlom Süller Jácint kollégám NX CAM témában írt cikkét, jó olvasást hozzá. Továbbá már lehet jelentkezni Solid Edge CAM Pro webinárokra is, amelynek apropóját ez a cikk foglalja tökéletesen össze.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum