NX 2007 – CAM Újdonságok

NX CAM – NX 2007 CAM újdonságok az év elejére

Véget ért a 2021-es év, elindult a 2022-es, érdemes kicsit összefoglalni mi is történt az elmúlt egy hónapban NX CAM fronton.
Tavaly év végén az SDIS-től is kaptunk karácsonyi ajándékot: megjelent a folyamatos frissítésű NX új, 2007-es számmal jelölt főverziója.

Mi került a díszdobozba?

Mint minden gyerek, mi is izgatottan vártuk az ajándékbontás pillanatát. Bár kicsit csaltunk, ugyanis a béta teszt programban már láthattunk néhányat a megoldások közül. CAM fronton pár új funkcióval és néhány régi kibővítésének köszönhetően leszünk még hatékonyabbak. A CAD oldalt tapasztalt tervező kollégám, Lukács Krisztián ismerteti ebben a cikkben. Akinek nincs kedve a discovery center (régi welcome page)  what’s new oldalát böngészni, azoknak következzék egy szubjektív összefoglaló az NX 2007 általános megmunkálási újdonságairól.

Régebbi funkciók továbbfejlesztése

Anno, amikor megjelent a guiding curve (vezérgörbe/görbék alapján történő megmunkálás) művelet, volt némi hiányérzetünk. Tudniillik adódott a kérdés, hogy ez a hasznos és amúgy gyors számítási motorral rendelkező művelet miért nincs 5 tengelyen is? Eltelt egy(két?) év és megvalósították ezt a kérést. Ám a hiányérzet megmaradt, mert aki használja ezt az eszközt, az szeretné marótípus limitáció nélkül használni. Maga a fejlesztés a következő: Már nem csak gömb végű maróval, hanem sarokrádiuszos(tóruszos) maróval is használható a 3 tengelyes guiding curve művelet. Régebbi felhasználók már hozzászokhattak, hogy sok-sok dolgot lehet megoldani a funkciók kicsit tágabb értelmezésével (például spirális profilozás síkmarással), és itt is (az ehhez használható szerszámok körében) található egy nem is olyan rejtett megoldás. Ezennel hivatalosan felajánlok egy csokit annak a felhasználónak, aki kicsit “ki tudja bővíteni” a használható szerszámok körét. 🙂

nx 2007

 

A planar deburring (síkbeli élletörés/sorjázás) funkció is továbbfejlesztésre került. Ez is, mint az új dolgok általában remekül automatizáltak, de előfordulhat, hogy “bele kell nyúlni”, kicsit el kell térni az automatizmustól. Ebbe a műveletbe már a kezdet kezdetén sem került bele a határgörbékkel való szabályozhatóság (ami amúgy sem lenne itt a legmegfelelőbb). Ehelyett most bekerült egy “exclude edges” sor, amivel kijelölhetjük azokat az éleket, amiket NEM akarunk lesorjázni/letörni.

nx program

A programunkkal megmunkált felület minősége sok dologtól függ, és ezek közül az egyik a kiadott pályapontok távolsága. Közvetett módon lehetett és kell is szabályozni ezt a dolgot, például a kontúrtól való maximális eltérés megadásával (intol-outtol). Vagy a felületi érdesség (scallop) vagy fogásszélesség(stepover) beállításával, ami a pályagörbék egymástól való távolságát jelenti. Az area mill “terület vagy felszín marás” is átesett némi ráncfelvarráson ebből a szempontból. Azon túlmenően, hogy milyen tűrésű a pálya, megadhatjuk, hogy a kiadott pálya egyes pontjai milyen maximális távolságra lehetnek egymástól. Ezzel lehetőségünk nyílik a megmunkált felület minőségének maximalizálására.

nx kép1

Új funkció

Kivezetésre kerültek a Flow Cut típusú műveletek, helyette a Flow Mill-t tudjuk használni. Felületes szemlélő számára nem szembetűnő a változás (ami abból a szempontból jó, hogy maradhatunk a megszokottnál). A lényeg itt is a részletekben, pontosabban a gépháztető alatt rejlik.  Az új Flow Mill művelet a megmunkálási területre vonatkozó szabályokat helyesebben alkalmazza, illetve a sarkok keresése funkció is jobb eredményt ad. Fejlesztésre kerültek a forgácsoló szerszám méretéhez közel eső ún. “szűk” területek pályaszámításai, most már sokkal jobb eredményt adnak az ilyen típusú feladatok.

A régi flow cut műveleteinket nem kell újra alkotnunk. Ezek automatikusan (és persze manuálisan is) migrálhatók az új típusú flow mill műveletbe. Az automatizmus működését külön be kell kapcsolni a Felhasználói Alapértelmezések (Customer defeaults) menüben. Ezt akkor érdemes megtenni, ha biztosak vagyunk benne, hogy nagy tömegben akarjuk használni a migrálást.

Az új művelet hozott magával sok-sok előnyt (persze   van egy-két korlátozás is), de számomra a legfontosabb, hogy 30-50%-al gyorsabb az új művelet mint a régi.

Az új funkciók közül érdemes még megemlíteni, hogy kaptunk egy Z-level undercut névre hallgató műveletet, ezzel egyszerűen tudunk pályát készíteni gömb végű és T-marókkal alámetszett területekhez. Ehhez talán nem is kell (bár lehetne) többet hozzátenni, vártam már, hogy megjelenjen.

nx 2007-1

Egyéb fejlesztések, változtatások

Az NX2007-es verziója is hozott még sok kisebb(?) újdonságot, ami lehet másnak talán sokkal fontosabb dolog lehet. Nagy lendülettel fejlődik tovább az additív megmunkálás témakör. Talán nem is olyan kis dolog, de a Turning (Esztergálás) modul is bővült: Új, háromszög típusú (külső és belső) ISO szabvány szerinti menet lapkák használhatók. Természetesen a szabványos (45, 55, 60, 80) profilszögek és menetformák támogatottak.

Hosszan lehetne sorolni az NX2007 újdonságait, ami tükrözi a Siemens DIS elkötelezettségét a felhasználók felé. Számokban ez több száz kisebb-nagyobb fejlesztést és módosítást jelent, amit sokszor nem is veszünk észre, mert csak azt látjuk, hogy logikusabb, átláthatóbb és jobban működő lett a szoftver.

Mit hoz nekünk 2022?

Az NX, mint folyamatosan frissülő szoftver továbbra is rendszeresen (havonta) kapja a különböző javítócsomagokat. Nyáron várható a következő fő verzió, ahogy ezt már megszokhattuk. Nagyon várom már az idei nyarat ebből a szempontból, remélem sok-sok fejlesztés véglegesedik a béta teszt során, és tud bekerülni a végleges NX verzióba.

A 10 éves születésnapját ünneplő Enterprise Group PLM üzletága pedig továbbra is az ügyfelekre koncentrál: Csapatunk tagjai – ha lehet – még nagyobb lelkesedéssel kezdenek bele az idei munkába. Sok-sok cikkel, tavaszi webinár sorozattal, online és offline, kihelyezett vagy tantermi képzésekkel, versenyekkel és új programokkal folytatjuk a tavalyi (eddigi legsikeresebb!!!) évünket. Amely év eredményessége (ahogy a többi elkövetkezendő is) közös munka gyümölcse: az Ügyfeleinkkel, Önökkel értük el a sikereinket.

Kívánjuk, hogy a 2022-es év mindenkinek ugyanilyen, vagy még sikeresebb legyen!

Aki pedig eddig eljutott az olvasásban az igazán kikapcsolódhat egy kis videóval:

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum