Milyen újdonságokat hozott az NX 2007?

Decemberben a Siemens DI Software csapata ismét elhozta nekünk a várva várt új NX főverziót, amely ezúttal a 2007-es nevet kapta. A mi nem is olyan kicsi NX csapatunk is nagyon várta már, és azt kell, hogy mondjam, a 2022-es év egy nagyon erősnek ígérkezik.

Ezt miért gondolom? Egyrészt, az NX kapott egy jó adag fejlesztést a már megszokott módon, rengeteg felhasználói visszajelzést beépítve az új csomagba. Másrészt, itt van a Solid Edge követéses ügyfeleknek a CAM Pro, erről ebben a cikkben nyújtunk bővebb tájékoztatást. Ezen felül csupa olyan dolgot fejlesztünk gőzerővel a háttérben, amely biztosan elnyeri a jelenlegi és jövőbeni ügyfeleink tetszését.

Bármennyire is lelkes vagyok a közeljövőt illetően, maradjunk a jelenben és nézzük, milyen újdonságokat tartogat nekünk az NX 2007, ami már igazából NX 2008, hiszen év végén már megérkezett az első karbantartási csomag is. A funkciók könnyebb értelmezhetősége végett, több kis videóra bontottam a fontosabb újdonságokat, természetesen ez csak töredéke a megvalósult fejlesztéseknek.

Architektúra

Kezdjük az alapokkal, tovább fejlődött a Discovery Center által nyújtott NX megismerését célzó anyagok elérése. Kibővült az NX parancskereső funkciója, immáron új területeken is megtaláljuk a keresett szót vagy kifejezést.

NX Voice Command Assistant

Rengeteget fejlődött az NX a hangvezérelt parancsok használatában. Már szinte minden fontos funkciót megvalósít a szoftver, amit beszéd formájában utasításba adunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a fenti videó.

Tervezés

Minden tervező szoftver szíve a tervezés (Design) terület, hiszen erre van a legnagyobb igény. Ez magában foglalja az alkatrész modellezést, szerelés készítését, valamint a rajz környezetet. Lássuk milyen új eszközöket vonultat fel az NX 2007 ezen a téren.

Sketch környezet

Nemrégiben teljes megújuláson átesett Sketch környezet is bővült néhány hasznos paranccsal. Ezek közé tartozik a félátmérő jelölése, amire eddig nem volt lehetőség.

Modellezés

Másik igen hasznos új funkció, a Revolve Outline. Ennek segítségével hengeres geometriáknál egy görbeláncot kérhetünk le adott síkra, melyet az alábbi videó jól szemléltet.

A szinkron modellezési parancsok új funkcióval bővültek, legyen szó felület törlésről, mozgatásról, vagy lekerekítés méretezéséről, gyorsan és könnyedén ki tudjuk jelölni a hasonló vagy ugyanolyan elemeket.

Lehetőség van az NX 2007-ben egyedi menetek készítésére, ami a C:\Program Files\Siemens\NX2007\UGII\modeling_standards útvonalon kerül mentésre.

History free modellezés

Ezzel az új/visszatérő funkcióval úgy tudjuk a különböző modellezési funkciókat használni, hogy ténylegesen nem jönnek létre az alakelemek. Fontos megjegyezni, hogy ha aktiváljuk a History free modellezési környezetet az addig létrejött alakelemek eltávolításra kerülnek.

Szintén NX 2007-es újdonság, hogy azon felületeinket, amelyeket valami okból kifolyólag (megmunkálás, bevonatolás, tervezés, szerelés) azonos attribútummal szeretnénk ellátni, össze tudjuk kapcsolni. Ezt a kapcsolatot a későbbiekben a geometriák átlinkelése után is fel tudjuk használni, ami számos hasznos lehetőséget biztosít a felhasználó számára.

Szerelés környezet

Új funkcióval bővült az automatikus robbantás, mellyel bármely szerelésünkről gyorsan készíthetünk egy robbantott konfigurációt. A robbantás során lehetőségünk van meghatározni, mely elemeket kezeljen egyben az NX, sőt a kényszer nélküli szereléseink is automatikusan robbanthatóak. A Use Additional Directions funkcióval van lehetőségünk az alapértelmezettől eltérő robbantási irányt definiálni.

Az előző főverzióban bemutatkozó Assemble parancs további funkciókkal bővült, így az alkatrészek beszerelésekor már segítségünkre vannak új kényszerek, valamint a mozgatás funkció.

Az NX 2007-es verzió egyik újdonsága, hogy TC integrációként már nem csupán alkatrészeket van lehetőségünk összehasonlítani, hanem komplett szereléseket is.

Változott a a hasonló alkatrészek választhatósága is. A korábban Show and Hide Similar névre keresztelt funkció immáron Select Similar Components néven fut, de a névváltoztatás mögött a kiválasztási lehetőségeink tovább bővültek.

Ez még csak a jéghegy csúcsa…

Ezen felül rengeteg fejlesztés/újítás található az NX új főverziójában, amelyek közül néhányat még kiemelnék. Az egyik ilyen egy teljesen új modul, a Nesting. A Nesting nem teljesen újkeletű dolog a Siemens háza táján, ugyanis a Solid Edge 2020-as verziójához már rendelhető volt, mint külön modul. Ezt a vonalat fejlesztették tovább, így alakult ki az elődhöz képest kibővült funkcionalitással az NX 2007-hez készült változat. A lényege, hogy lemezalkatrészben a terítékkel rendelkező modelleket vagy akár dxf fájlokat felhasználva egy optimális lemeztábla kiosztást tudunk létrehozni. Itt nagyfokú testreszabási lehetőségeink vannak, mint pl. távolságok beállítása, darabszám rögzítése, anyagválasztás vagy a tábla méreteinek meghatározása.

Topology Optimalization

Másik kiemelendő modul a Topology Optimalization. Aki ismeri a generatív tervezés logikai felépítését, annak könnyebben fogyasztható ennek a modulnak a működése, mivel a sok hasonlóság található. A lényeg, hogy egy már meglévő alkatrészünket tudjuk több szempontot figyelembe véve optimalizálni. Milyen szempontok ezek? Pl. befoglaló méret, terhelések kényszerek és így tovább. Amit kapunk végeredményt, az első sorban a 3D nyomtatásra épít, cserébe megszabadulunk az anyagfeleslegtől, ami komoly költség és gyártási időt emészthet fel.

Topology Optimalization

Számos egyéb területen vannak még újítások, mint a MBD (Model Based Definition), az Implicit modellezés, az algoritmikus modellezés, vagy éppen a Lattice Structures Design. Utóbbiban fontos újítás, hogy a Simcenter-ben elérhető stressz analízist összekötötték a Lattice Structures optimalizálhatóságával.

NX2007 Lattice

Lemezalkatrész

Lemezalkatrész tervezési újdonságokról viszonylag kevés szó esik, azonban itt is van újítás. Az egyik ilyen, hogy a teríték készítése parancs során további attribútumok jönnek létre, mint a kivágások száma, vagy éppen a teljes vágási hossz. Ezenfelül rengeteg fontos információt lekérhetünk PMI-ok segítségével lemez alkatrészeinkről, mint a hajlítások tulajdonságai (sugár, szög, semlegesszál tényező) vagy a testtel kapcsolatos információk (vastagság, anyag).

Lemezalkatrész tulajdonságok

A műanyag fröccsöntés területét érintő témákat, mint a Mold Wizard újdonságokat, illetve az NX Conformal Cooling Channel Design, ami a formakövető hűtés területén segíti a tervezői munkát, egy külön blogcikkben fogom majd bemutatni.

Zárásképp

Összességében az NX 2007 méltó utódja az NX 1980-nak, rengeteg hasznos új és kiegészítő újdonság szerepel benne. És ez csak az NX CAD oldal, Süller Jácint kollégámnak is van bőven mit bemutatnia CAM területen is, amit szintén itt a blog oldalon olvashattok. Még egyszer boldog új évet és figyeljétek a Facebook-ot, Youtube-ot, blogot, mert több bejelentés, fontos esemény vár ránk idén.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum