NX 1980

 

Beköszöntött a nyár és megérkezett a várva várt NX 1980-as főverzió is. Ajánlom ezt a cikket egy hideg sör vagy limonádé mellé mindenkinek, akit érdekelnek az új főverzió nyújtotta lehetőségek. Megszokott módon elsősorban a CAD résszel foglalkozom részletesebben, a CAM területét meghagyom szakértő kollégám Süller Jácintnak.

Előkészületek

Már egy ideje hétről hétre különböző webinárokon hallgattam a Siemens prezentálásában, milyen változások újítások kerülnek be a 1980-as verzióba. Mivel az NX elképesztő sok modult sorakoztat fel és ezek száma évről évre tovább nő, ezért meg sem próbálok minden újdonságot bemutatni, mert azt a cikket senki nem olvasná el a hossza végett. Éppen ezért igyekszem a lényegesebb, (tudom ez szubjektív) új parancsokat, modulokat röviden bemutatni. Kezdjük a sort az architektúra fejlesztésekkel, majd folytatom a modellezés résszel.

Architektúra

Amint elindítjuk az 1980-at szembetűnő különbség a Welcome Page átalakulása, amelyet immáron Discovery Center-nek hívnak. Ez nem pusztán egy átnevezés, tartalmilag is sokat fejlődött az oldal, könnyebben interaktívabban ismerhetjük meg az új NX funkciókat és a kezdő NX felhasználók még több segítséget kapnak az elindulásban, mint eddig.

A mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően olyan új funkciók jelentek meg mint: hasonló komponensek megjelenítése vagy eltüntetése
kiválasztás előre jelezhetősége, vagy épp hangvezérléssel adott parancsok végrehajtása.
Egy kicsit bővebben kifejtve, ha szeretnék hasonló elemeket megjeleníteni vagy éppen eltüntetni, az alábbi képen lévő beállítás elengedhetetlen. Amint ez kész és újraindítottuk az NX-et, már csak ki kell jelölni azt az alkatrészt, amihez hasonlókat meg szeretnénk jeleníteni vagy éppen eltüntetni és az NX már végzi is a dolgát.
A kiválasztás előre jelezhetősége is egy okos új funkció, aminek lényege, hogy lekerekítés, letörés, felület törlés és felület szétválasztása parancsnál, kiválasztunk egy geometriát (él felület stb.). Például, van 50 hasonló/ ugyanolyan élem, amit mind le kéne kerekíteni 2-es rádiusszal. Ekkor elég egyet kijelölni, rákattintani a Select Predicted Objects funkcióra és máris lehetőségünk van a maradék 49 élre azonnal rátenni a rádiuszt.

 

Modellezés

A 1953-ban alapértelmezett új vázlatkörnyezet sem maradt ki a változásból.
Sokak által hiányolt, egy ideig szabadságon lévő Select Horizontal Reference vissza került a vázlat orientáció megadásához.
Nagy vázlatok esetén már van lehetőségünk a munka régiókat kijelölni, így nem kell egyszerre az egész vázlattal dolgozni. A következő videóban ennek működési elve látható.

Új parancs a Contour Rib, aminél felületre merőlegesen tudunk bordát vagy bordahálót kihúzni.

 

A Pattern Feature (kiosztás) parancs is megújult, ami az alábbi videóban megtekinthető.

 

Aki a felületmodellezés területén rendszeresen használja a Studio Surface parancsot, annak van egy jó hírem. Immáron sokkal szebb, egyenletesebb szabad felületet tudunk létrehozni és ami külön jó, hogy korábbi verziókban készített parancsokat is egyszerűen felfrissíthetjük ennek megfelelően.

Szinkronmodellezési parancsok

A különböző szinkronmodellezési parancsok is kaptak ráncfelvarrást. Az egyik ilyen izgalmas lehetőség, a szerelésben összetartozó alkatrészek együttes mozgatása, amit a Move face, vagy a Linear Dimension paranccsal lehet megvalósítani.
Másik nagy újítás, a Resize Hole (furat átméretezés) parancsban található, mégpedig a Find Clone.

 

Szerelés környezet

Az Assemble teljesen új parancs, aminek a lényege, hogy gyorsan és könnyedén kiválaszthatjuk azokat az alkatrészeket, amit be szeretnék importálni és ezzel a lendülettel össze is tudjuk őket kényszerezni. Erről készítettem egy videót is.

 

A nagy szerelések importálása szintén sokat fejlődött a 1953-as főverzióhoz képest, valamint a tavaly bemutatott Simplify Assembly (szerelés egyszerűsítés) parancs is további fejlesztéseket kapott.

 

Rajz

Rajz környezetben, amit kiemelnék, az az új Note funkció, amely segítségével könnyedén illeszthetünk be különböző szimbólumokat, Expression-t, vagy éppen alak és helyzettűrés táblázatot.

nx1980

MBD+PMI

A folyamatos MBD (Model Based Definiton) és PMI (Product Manufacturing Information) fejlesztés nem más célt szolgál, mint az időigényes 2D készítésének elhagyását.
A PMI fejlesztései közül kiemelném új Note parancsot melynek köszönhetően komplex megjegyzéseket lehet készíteni legyen szó a korábban említett 2D-s rajzkörnyezetről vagy PMI-okról. A PMI Position command segítségével rendezni tudjuk az eddig elhelyezett méreteinket.

NX Layout jelentős teljesítmény növekedés tapasztalható a 3D-s geometria adott vetületének létrehozásakor, NX 12-höz képest akár kétszer gyorsabb.

NX Coatings

Az NX bevezetett egy új modult a Coatings-ot, ami véleményem szerint egy rendkívül hasznos eleme lesz a jövő NX verzióinak. Ennek lényege, hogy egy külön panelen van lehetőségünk különböző bevonatokat hozzáadni a tervezett testekhez. Egy adott geometriához több bevonat is hozzáadható, ezeket elláthatjuk információkkal, vastagsággal és ami nagyon fontos, eldönthetjük, beleszámítson-e a bevontat a test tömegébe, vagy nem.

NX Extended Reality

Új exportálási lehetőség, GLB és GLTF fájlformátumokat támogat. Továbbá exportálás során nem csak látványos külcsínt publikálhatunk, hanem a mozgásokat, kamera beállításokat, Arrangements lehetőségeit és a robbantott szereléseket is támogatja az Extended Reality.

Konvergens modellezés

Mivel ez egy olyan terület, amire egyre nagyobb igény van az iparban, ennek megfelelően az NX 1980 is kellő mennyiségű frissítést hozott magával. Kibővítették a konvergens testek felhasználási területeit, például a szerszámtervezési modulokkal.
Megjelent egy új parancs, a Replace Mesh with Face, azaz a háló kicserélése felülettel. Ez a funkció hatalmas segítséget jelenthet a modell használhatósága terén. Természetesen fejlesztések érkeztek az algoritmikus modellezés és az implicit modellezés területén is, erre azonban érdemes majd egy külön cikken visszatérni.

Zárásképp

Úgy gondolom, az NX 1980 összességében egy olyan főverzió, amely számos olyan innovatív eszközt vonultat fel, amiért érdemes átállni. Megszokott módon, ezt a főverziót is megtaláljátok a támogatói honlapon. Ezúton kívánok mindenkinek kellemes nyarat, kikapcsolódást a családdal vagy éppen a barátokkal, hamarosan jelentkezünk NX fronton (is) új cikkekkel tartalmakkal.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum