NX – Easy Fill fröccsöntési szimuláció egyszerűen

Gondoltam, így a második Szputnyik oltás után a bevezetőt oroszul írom, de csak nem alakult ki mellékhatásként a nyelvismeretem. Maga a cikk főszereplője, az Easy Fill is erősen kapcsolódik a covidhoz, hiszen nemrég pont a vírus miatt nem volt lehetőségem bemutatót tartani egyik ügyfelünknél, ebből a kiváló modulból. Remélem most már kilábalunk ebből és előre szólok, a cikket nem csak védettségi igazolvánnyal lehet olvasni! 🙂

Fröccsszimuláció mire jó és miért?

Műanyag fröccsöntő szerszámok tervezésénél hatalmas segítség lehet, ha a tervezést megelőzően különböző szimulációkat futtathatunk a termékkel kapcsolatban. Természetesen az sokat lendít a dolgon, ha már a kezdeti fázisban olyan információk birtokában vagyunk, mint hogy mi a termék anyaga és a hozzá tartozó zsugor, hideg/forrócsatornás-e a szerszám, hol szeretnénk meglőni, hány meglövési pont legyen, hány fészkes a szerszám és még sorolhatnám. Külön jó, ha már van egy előzetes hűtési tervünk, tudjuk előre, milyen gépre kerül majd a szerszám, ennek paramétereihez van hozzáférésünk és még számos „apróság”. Ezek mind olyan fontos input adatok, amelyek segítségével közelítőleg megadhatjuk:

-Hogyan történik a formaüreg kitöltése?
-Milyen alakváltozáson megy át az anyag hűlés közben?
-Hol lesznek összecsapások, légzárványok?
-Hol dermed meg hamarabb, hol később az ömledék?

easy fill

Az Easy Fill segít ezen pontok meghatározásában. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk komplex szimulációt futtatni és ezáltal több fontos eredményhez hozzájutni, különböző csomagok közül választhatunk. Nagy előnye, hogy teljesen integrált rendszerként fut az NX-ben, telepítése egyszerű és rendkívül stabilan fut. És ez miért jó nekünk? Minél pontosabban meghatározzuk előre, hogy mi fog történni a termékkel a fröccsöntés alatt, annál könnyebben tervezhetjük meg hozzá a szerszámot és sokkal kevesebb utómunkálatot igényel.

Easy Fill típusai

Az Easy Fill esetében három szintet/csomagot különböztethetünk meg.
Van lehetőség egy alap demó használatára, ami egy nagyon egyszerű folyásanalízist jelent. Ebben az esetben egy meglövési pontot lehet definiálni a terméken, valamint egy animáció segítségével láthatjuk a kitöltés lefutását.

A második szint egy fokkal komplexebb, viszont ennek már külön díja van. Itt ugyanúgy ahogy az előző esetben, a Mold Wizard alá integrált modulról beszélünk. Lehetőségünk van egy vagy több meglövési pont megadására, valamint számos anyag közül választhatunk. Kiindulásként meg lehet adni olyan paramétereket, mint az ömledék hőmérséklete, az injektáló nyomás, a szerszám hőmérséklete, vagy éppen a kitöltési idő.

easy fill 2

A folyamat lefutása után kiértékelhetjük a kapott szimulációs eredményeket. Láthatjuk hogyan töltődik ki a formaüreg, ha több meglövésünk van, hol lesznek az összecsapások és még számos más fontos területet megvizsgálhatunk. Egyik kedvenc funkcióm ezzel kapcsolatban, hogy megtudhatjuk, hol dermed meg hamarabb az ömledék, hol később. Ez fontos információt jelent akkor, mikor a hűtést alakítjuk ki.

A harmadik lehetőség, a teljes Easy Fill Advanced csomag használata. Ez értelemszerűen árban magasabb, mint az integrált modul, azonban tudásban jelentősen kibővül az előbb bemutatott csomaghoz képest. Olyannyira, hogy itt már nem a Mold Wizard alá integrált modulról beszélünk, hanem egy külön panelen állíthatjuk be és futtathatjuk a fröccsöntési szimulációnkat.

Miben tud többet?
A meglövési pontjainkhoz könnyedén készíthetünk hidegcsatorna rendszert. A szimuláció során a kitöltésen felül több tényezőt vizsgálhatunk, mint például a hűlés során bekövetkező deformációt.

easy fill 3

Az alábbi rövid videóban bemutatom a Mold Wizard alá integrált opció és a külön modulként használható Easy Fill néhány izgalmas tulajdonságát. Ha érdekesnek találod és mélyebben is érdekelne a fröccsöntési szimuláció, keress minket bátran az NX@enterprisegroup.hu elérhetőségen.

Zárásképp

Leporoltuk egy korábbi cikksorozatunk, a Dr. EPLM-et, ami egy havonta frissülő blogbejegyzésben ad tájékoztatást a Siemens szoftvereket érintő új verziókról, karbantartási csomagokról, tippekről és trükkökről. Továbbá szeretném kiemelni Süller Jácint kollégám két érdekes cikkét is, az egyik szintén fröccsöntés területén bevált Quickquote, a másik pedig egy CAM-es témában íródott. Mindenkinek jó egészséget kívánok és ha van egy kis szabadidőtök, ajánlom a Webinár archívumunkat, rengeteg aktuális friss tudáshoz lehet hozzájutni!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum