NX az iparban: Lemezalakító szerszámtervezés

Már jó ideje itt vagyok az Enterprise PLM csapatában és régi álmom, hogy olyan ipari példákat mutathassak be, amit NX-ben álmodtak meg, majd legyártottak, és beszerelték (termék) vagy összeszerelték (szerszám) és gyártanak is vele. Ez az álmom megvalósulni látszik, hiszen olyan nagyszerű, szakmailag magas szintet képviselő kollégák támogatását nyertem el az ötletemmel, akik szívesen részt vennének egy-egy ilyen bemutatóban. Így került képbe elsők között a lemezalakító szerszámtervezés.

Siemens NX – Termék, lemezalakító szerszám tervezéshez

Szakmai előadások

Amiről szó van, az egy viszonylag ritkábban megjelenő webinár sorozat. Ennek első lépcsőfoka a lemezalakító szerszámtervezés világába kalauzol el minket. Ezeken a webinárokon jómagam a háttérbe húzódom, hiszen az értéket az NX és az NX-ben megvalósított feladatot bemutató szakemberek képviselik.

Lemezalakító szerszámtervezés

Első vendégem nem más lesz, mint Karczub Miklós a Delta Tool Design Kft. ügyvezetője, aki régóta tervez NX-ben lemezalakító szerszámokat. Néhány bemutatkozó gondolat Miklóstól:

Én 2011-óta foglalkozom szerszám tervezéssel. Azóta eltelt idő alatt több, mint 150 szerszámot tervezem. A szerszám tervezés mellett a legkülönfélébb Reverse Engineering és készülék tervezésével szoktak partnereim megkeresni. Ezeken a területeket magamra szedett tapasztalatok alapján indítottam el egyéni vállalkozásomat még 2019-ben, amit akkor még másodállásban műveltem. 2022-ben a Partnerek visszajelzése és a megnövekedett megrendelések alapján úgy gondoltam, hogy a tevékenységemet főállásban viszem tovább.

Így alapítottam meg a Delta Tool Design Kft-t. A magas minőség érdekében kifejlesztettem egy egyedi önellenőrzési munkafolyamatot, amivel a múlt adataiból dolgozva előre megjósolhatóak és kiküszöbölhetőek a jövőbeni tervezési hibák.

Azzal, hogy az NX PDW-ot használjuk egy olyan rendszert sikerült integrálni, amivel az eddigieknél gyorsabban és még jobb minőségben tudjuk Partnereink igényeit kielégíteni. Az NX PDW bevezetésével olyan útra léptünk, ahol már nem költségcsökkentéssel kell az árat lejjebb tolnunk, hanem a hatékonyságunk növelésével. Fontos, hogy mindezt a minőség romlása nélkül tudjuk elvégezni partnereink nagy megelégedésére. Terveim között szerepel, hogy az idei évben egy új kollégát vegyek fel és így 3 főre növelni a cégben dolgozók számát.

 

Die Wizard

A lemezalakító szerszámtervezés modul egy olyan külön panelen található egyedi funkciókat, parancsokat tartalmazó modul, ami arra hivatott, hogy a tervező jelentősen meggyorsítsa a szerszám tervezési folyamatát úgy, hogy a tervezési hibákat minél jobban kiszűri. Ez már szinte túl jól hangzik, de ha technikailag a mélyére nézünk, semmi földöntúli dolog nincs mögötte. A normáliáknak szerszámháznak stb. van egy nagy parametrikus adatbázisa, ami könnyen kezelhető, illetve megtalálhatók olyan célfunkciók, amik kifejezetten a tervezési lépésekhez vannak igazítva.  Ilyen pl. a Pocket parancs, amivel szerelés szinten tudunk alkatrész férőhelyeket kivonni, az egyedi darablista, vagy éppen a sávterv készítés.

Siemens NX – Sávterv készítés lemezalakító szerszám tervezésben

 

Az első webinár során egy konkrét termékhez készített szerszámot fog Miklós bemutatni, majd szó lesz a szerszám gyártásáról, összeszereléséről és üzembe helyezéséről. Igyekszünk minden olyan aspektusát kivesézni a témának, ami a hasonló területen dolgozók, illetve a szakma iránt érdeklődők számára érdekes lehet. Természetesen a középpontban az NX lesz.

Zárásképp

A tervezett további előadások között olyan területek szerepelnek, mint a futótűzként terjedő Reverese Engineering, illetve a fröccsöntő szerszám tervezés. Minden meghirdetett webinárunk elérhető a https://blog.eplm.hu/webinar/ oldalon, akinek felkeltette az érdeklődését a téma, várjuk szeretettel! Azoknak is érdemes jelentkezni, akik az adott időpontban nem érnek rá, de szívesen visszanéznék a webinárt, minden regisztrálónak elküldjük az előadás felvételét.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum