NX: komplex megoldások a műhelyrajz kiváltására

Most, hogy az emberek többsége, engem is beleértve, otthonról dolgozik, talán kicsit több idő jut cikkek írására és szívből remélem ezek olvasására is. Az alábbiakban a Siemens NX és az ipar kapcsolatáról, jövőjéről osztok meg néhány gondolatot.

Több éves iparban eltöltött év után, valamint szintén több éves az ipart kiszolgáló támogatói munka után az ember igyekszik átlátni, mik is a kis- és középvállalkozások esetén azok a stratégiai célok, természetesen ipari szempontból nézve, melyek a hosszútávú piaci jelenlétet biztosítják.

Az országban rengeteg olyan beszállító cég található, akik kisebb vagy nagyobb mértékben, de kötődnek az autóiparhoz. Amit bizonyára sokan észrevettek, az autóipar jelenleg nagy útkeresésben van. Ennek egyik oka a manapság sokat emlegetett klímaváltozás, az egyre komplexebb normákkal, és a természet védelmét szolgáló (legalábbis a marketing szerint) alternatív erőforrásokkal. A másik szempont a gyártás, vagy éppen már a tervezéssel egybekötött gyártás kiszervezése olyan gazdaságilag gyorsan fejlődő, de messze összköltségben az európai ár alatt dolgozó országokba, mint Kína. Vegyük például a fröccsöntéssel foglalkozó cégeket. Sok cég küzd a munka hiányával, a fent említett okok miatt. Ezt tetézte a koronavírus megjelenése januárban, aminek szintén komoly gazdasági következményei lesznek, sőt már vannak egyes országokban, mint például az említett Kínában. Az, hogy Európa és az Egyesült Államok mekkora károkat fog elszenvedni, még belegondolni is hidegrázós.

Ahogy minden útkeresésnek, illetve válságnak, ennek is vége lesz és ez a fennmaradó cégek közép és hosszú távú stratégiáján nem változtat. A túlélés kulcsa a folyamatos növekedés és az innovációk integrálása.

Milyen célok ezek? Nos, akár tetszik akár nem, az ipar automatizálása a folyamatok leírása, feldolgozása, kielemzése és egyszerűsítése már elkezdődött. Az, hogy ennek milyen hatásai lesznek az emberiségre nézve, az már megint egy másik kérdés. Az azonban vitathatatlan, hogy a megvalósításhoz szükséges szoftverek és hardverek már a raktárban vannak.

Széles körű megoldások

Az ipari digitalizáció és az automatizálás szoftveres megoldásaiban az Enterprise Group PLM üzletága szinte egyedülálló Magyarországon. Legyen szó robotizálásról, tervezés, illetve gyártástámogató rendszerekről, adatkezelésről, CAD/CAM szoftverekről, biztosan tudunk megoldást nyújtani a felmerülő kérdésekre.
A továbbiakban elsősorban CAD tervezés és gyártás támogatással fogok foglalkozni, ezen belül is az Siemens NX által kínált lehetőségekkel.

Mi is az NX és miben nyújt segítséget?

Az NX 2004-ben két meghatározó tervezőrendszer összeolvadásából jött létre, amely három főbb területen nyújt kiemelkedő mérnöki támogatást. Legyen szó tervezésről, megmunkálásról vagy analízisről, az NX élen jár mindhárom szegmensben. Az NX, ahogy a neve is utal rá (Next Generation Technology), arra hivatott, hogy a jelenben és jövőben felmerülő mérnöki kérdésekre teljes körű megoldást nyújtson.

Milyen lehetőségeket kínál az NX a tervezés és gyártás gördülékeny együttműködésére?

Minden cégnél, ahol gyártás mellett tervezés is van, célszerű, ha a rendszerek könnyen kommunikálnak egymással és ki tudják használni egymás erősségeit. Mivel az NX CAD és CAM területén egyaránt lefedi a felhasználói igényeket, így adja magát, hogy amit megtervez az ember, azt ugyanazzal a programmal programozza is le gyártás céljából. A CAD/CAM közti átjárás az NX-ben egyetlen mozdulattal megtehető.

Rajz nélküli gyártás

Sokszor szóba kerül a rajz nélküli gyártás. Ennek egyik célja, minél kevesebb műszaki dokumentáció elkészítése, hiszen egy komplex szerkezet minden elemének kirajzolása ezek nyomtatása, tárolása, nyomon követése sok időt, energiát emészt fel. Van, hogy a kirajzolási idő a teljes tervezési idő egyharmada. Zárójelben megjegyezném, ha már tervezési idő csökkentés, akkor még nem is beszéltünk olyan tervezést segítő kiegészítő modulok használatáról, mint a Die Wizard, vagy a Mold Wizard.

Milyen módon lehet kiváltani a rajzok készítését és ezek milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal járnak?

Több megoldás is létezik, ezek közül, ami önállóan megállja a helyét az a PMI-ok használata és a szín alapú gyártás. Ezen felül komoly segítséget nyújthat az alakelem alapú megmunkálás, ez azonban a pontos tűrések ismerete nélkül önmagában kevés. Utóbbit célszerű a PMI-okkal, vagy a szín alapú gyártással együtt használni egyfajta hibrid rendszerként.

NX szín alapú gyártás

Szín alapú gyártás

A szín alapú gyártás egyáltalán nem ismeretlen számomra, hiszen ahol tervezőként dolgoztam, mi magunk is bevezettük. Ennek lényege, hogy legyen egy egységes, mindenki által elfogadott és jóváhagyott táblázat, amiben minden fő tűrésérték egy-egy színhez legyen rendelve. Egy példa erre: az elengedett felület színe zöld ezt készre munkálják, a zárófelület (+-0,01mm) és így tovább. A lényeg, hogy a tervezők ez alapján a színskála alapján beszínezik az összes geometriát. Ez meglehetősen gyors művelet, egyrészt kiváló makrókat lehet rá írni, másfelől a megfelelő kijelölő metódussal nagyon gyorsan lehet haladni. Legyen bármilyen bonyolult egy geometria, egyszerűen kijelöljük a határoló görbéket és azt mondjuk, ami ezen belül van az legyen például fehér.

NX, szín alapú gyártás előkészítés
NX, szín alapú gyártás előkészítés

Egy-egy fröccsöntő szerszám színezése pár órát vesz igénybe, míg kirajzolni napok, ami jelentős különbség. A színezett modellek CAM oldali felhasználása kétféleképpen adaptálható. Alapszinten a színezés csak a méreteket helyettesítik, a megmunkáló programok hagyományos módon kerülnek kialakításra. Magasabb szinten a színekhez attribútum kapcsolható, ez már nagyban gyorsíthatja a programozást. Ilyen attribútum hozzárendelés több helyen is elérhető az NX-ben, legyen szó Mold Wizard-ról vagy elektróda tervező modulról, de természetesen egyéni makróval is felokosíthatjuk a színezést. Ami hátrányként felróható a színezésnek, az a kirajzolás során felismert hibák javításának hiánya. Éppen ezért, aki eddig arra hagyatkozott, hogy majd úgyis kiderül, ha valami nem stimmel, annak alaposabban kell ezután átvizsgálnia a modellt.

PMI alapú gyártás

Először is érdemes tisztázni, mit is jelent a PMI. Ez a „Product Manufacturing Information” rövidítése, ami magyarul termék megmunkálási információként fordítható. Ennek lényege, hogy a 3D-s modelleket felruházhatjuk különböző információkkal, legyen szó méretekről tűrésről vagy bármi olyan dologról, ami a gyártás szempontjából segítséget jelent. A PMI-ok fejlődése hosszú múltra tekint vissza, mára már képes teljes mértékben helyettesíteni a rajzok készítését. Sőt tovább megyek, van arra is lehetőség, hogy a PMI-ok segítségével előkészítsük a tervezett modelleket gyártáshoz. Ez azt jelenti, hogy minden fontos információn felül van olyan program, amivel pl. tűrésközépre tudjuk állítani furatainkat, zsebeinket.

A PMI-ok használatát egyre több köztes formátum is támogatja. Ez azt jelenti, ha valamilyen más tervező szoftverben tervezett modellt kapunk, vagy épp mi szeretnénk ilyet küldeni, akkor a JT és a STEP 242-es protokollja is támogatja a PMI-ok átvitelét. Magyarul teljesen paraméterezett gyártásra kész modelleket tudunk megnyitni, illetve kiküldeni partnereinknek.

NX CMM Inspection Programming modul

A PMI-ok szerepe a tervezés és gyártás kapcsolatában itt nem ér véget, ugyanis van egy modul az NX-ben, ami ki tudja aknázni a PMI-ban rejlő lehetőségeket. A modul lényege a méréstechnikai programozási idő jelentős redukálása. A PMI-ok segítségével a CMM segít meghatározni létező alkatrész vagy gép nélkül a mérési pontok számát és helyzetét, valamint azt hogy mely felületek mérésére van szükség. A virtuális mérés eredményeképpen kapunk egy DMIS programot, amit a mérőgépen egyből le is tudunk futtatni.

Zárásképp

Összességében az NX egy rendkívül sokrétű program, mely az ipar minden területén legyen szó tervezésről, gyártásról vagy méréstechnikáról, olyan modern technológiákat és eszközöket vonultat fel, amely meghatározó és véleményem szerint hosszú távon megkerülhetetlen a vállalkozások, illetve vállalatok számára. Én külön szeretem az NX-ben, hogy nem csak a multinacionális cégek tudják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, hanem akár magánvállalkozók is.

Fontosnak tartom megemlítenem, hogy az otthoni munka ellenére, mi változatlan módon és töretlen lelkesedéssel folytatjuk az évet. Azon vagyunk, hogy minden jelenlegi és jövőbeni ügyfelünk igényét ki tudjuk elégíteni, legyen szó ügyfél támogatásról vagy oktatásról. Azon ügyfeleinknek, akik otthonról dolgoznak tovább általunk forgalmazott szoftveres megoldásokkal, azoknak egy kis segítség: itt.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum