Minden, ami NX: verziófrissítés, kompatibilitás

Talán még így január közepén nem késő boldog új évet kívánni, remélem mindenki frissen, pihenten reményekkel és energiával teli kezdi az új esztendőt. A Siemens támogatói csapata újult erővel vág bele a 2020-as évbe, azonban olyan hagyományokat, mint a Blog cikkek készítése, természetesen töretlen lelkesedéssel viszünk tovább idén is. Ebben a bejegyzésben az NX működésével kapcsolatos főbb témaköröket fogom vizsgálni. Ennek egyszerű oka van és az nem más, mint hogy megjelent az NX új, fő verziója, az 1899.

NX 1847, NX 1872, NX 1899?

A Solid Edge kapcsán már egészen megszokhattuk a verzió nevének változását, hiszen a fő verzió új nevet kapott az SE2019-től. A karbantartási csomagok változatlanul megmaradtak 1,2,3, stb… számozással.

De mi a helyzet az NX terén? Az NX12 után egy egészen más számozási rendszert vezetett be a Siemens. Mégpedig átálltak a négy számjegyű verzió jelölésre, úgy a fő verziók tekintetében, mint a karbantartási csomagokat illetően. Ez érezhetően sok ügyfélnek szokatlan, véleményem szerint érthetően. Az átláthatóság végett az utolsó három fő verzió a következők voltak: 1847, 1872 és a legújabb 1899. Fontos tudni, hogy a fő verzióknál a licence típusára és a licence szerver program verziójára oda kell figyelni, mivel az új fő verzió régebbi licence fájllal, illetve kezelővel nem futtatható.

Ez azért is fontos, mert az NX-ben található egy automatikus frissítés funkció. Ez nem csak a karbantartási csomagok frissítésére szolgál, hanem fő verzió váltásra is. Ez a lehetőség a jobb felső sarokban egy körrel jelölve található és a különböző kör színek más-más funkcióval bírnak:

  • Fekete: A gép nincs kapcsolódva a Siemens szerveréhez, így a frissítés nem elérhető.
  • Sárga: Új verzió elérhető a telepítéshez. (Letöltés)
  • Kék: Legutolsó frissítés letöltése.
  • Piros: Új verzió elérhető a letöltéshez. (Csak jelentés)
  • Zöld: Az NX naprakész.

NX automatikus frissítés funkció

Éppen ezért legyünk elővigyázatosak telepítés előtt, ha azt látjuk, hogy új frissítések érhetők el, tájékozódjunk arról,  hogy fő verziót vagy karbantartási csomagot készülünk letölteni/telepíteni. Természetesen a hagyományos verzió letöltés továbbra is elérhető az NX felhasználóknak Global Technical Access Center (GTAC) oldaláról.

Ahogy a képen is látszik, hivatalosan az év első és hetedik hónapjában várható az új, fő verzió érkezése, a köztes hónapokban pedig a kiegészítő fejlesztések jelennek meg.

Mit tartalmaznak a kiegészítő fejlesztések?

Ezek elsősorban javításokat tartalmaznak, ritka esetben nagy prioritású projekteket is belevesznek, azonban ezek nincsenek hatással se a licencelésre, se a Teamcenterrel és az Active Workspace-el történő együttműködésre.

Kompatibilitás

Fontos megjegyezni, hogy 1847-es verziótól csak a Windows 10 Professional és Enterprise csomagok támogatottak! Ha telepítés során az alábbi hibaüzenet jelentkezik, annak az az oka, hogy az operációs rendszer nincs naprakész állapotban, ilyenkor a Visual C++ 2015 update 3 redistributable csomag telepítésére van szükség a Microsoft oldaláról.

Még egy kompatibilitási gondolat, a Java verziója még adott esetben gondot jelenthet, 1847-es és 1872-es verzióhoz ajánlott a 1.8.0_45 vagy annál újabb. A Microsoft Windows operációs rendszer valamelyik verziója szinte minden magyarországi számítógépen megtalálható, ahol az esetek többségében a frissítések automatikusan települnek. Erre azért érdemes odafigyelni, mert az NX valamint a Solid Edge is kapcsolatban áll az operációs rendszerrel, így annak változásai a fentebb említett példa alapján hatással vannak a rá telepített szoftverekre.

Egy kis érdekesség, az NX az 1847-es verziótól a Mac OS X-et nem támogatja, viszont a Linux két verzióját, bár nem teljeskörűen, de igen, a SuSE és a Red Hat 64 bites verzióját. A SuSE esetén a 12-es verziótól, a Red hat Enterprise esetén a 7-es verziótól él a korlátozott támogatás.

Ha már itt tartunk, nem szabad elmenni a videokártya driver frissítése mellett sem. Hiába van egy jó videokártya a gépben, a megfelelő együttműködés és a teljesítmény kiaknázása csak akkor érhető el, ha a szoftveres támogatás naprakész.

Új verzió, de mi változott?

Teljesen természetes és ésszerű kérdés, hogy milyen újításokat tartalmaz az új verzió. Ezekhez az információkhoz több helyen is hozzá lehet jutni, de a legkényelmesebb egyértelműen az NX, Welcome page.

Ezen az „üdvözlő” oldalon található egy What’s New fül, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik fő verziótól számítva, a tervezés és/vagy a megmunkálás területén milyen újítások jelentek meg. Ez a rész három oszlopra van osztva. Az első tartalmazza a verziót és a környezetet, a második az újdonság nevét leírás hivatkozással, a harmadik pedig a parancsot (hogy néz ki, hol található).

Egy másik megközelítése az újdonságok megismerésének szintén az NX felületén keresztül a következő:


Ez átvezet egy olyan oldalra, ahol különböző kategóriák szerint csoportosítva ismerhetjük meg az újításokat. Ilyen kategória lehet a Teamcenter NX integrációja, tervezés, megmunkálás, jóváhagyás vagy az általánosságok.

Még külön megemlíthetném a licencelés kérdését, amelyet már feszegettem pár sorral feljebb, de ez a témakör majd a következő blogbejegyzésemben folytatódik.

Zárásképp

Mint megannyi tervező szoftvernél, az NX-nél is megvannak azok a sarkalatos pontok, amelyek szükségesek a program megfelelő működéséhez. Ha ezekre odafigyelünk és a megfelelő hardver mellett, a megfelelő egymással kompatibilis szoftvereket használjuk, igazi élvezet a tervezés. Érdemes az újításokra is odafigyelni, hiszen, ahogy a világ, az ipar is változik, a kívánalmak elvárások úgyszintén, ezt lekövetni pedig a folyamatos tanulással és megújulással lehet.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum