NX1980 CAM újdonságok vol.2

Ígértem, hogy folytatom az NX1980 CAM újdonságainak bemutatását, lássuk hát mit is tartogat még nekünk ez a verzió. Pár olyan dolgot szeretnék megmutatni, ami ugyan nem forradalmi, de mégis kibővíti a lehetőségeinket, vagy némi időt spórol nekünk.

Variable axis guiding curve – multiple cutting dephts

Mint az elnevezés mutatja a vezérgörbe mentén való 5 tengelyes marásnál kaptunk egy kiegészítést. Ezt a művelet létrehozásakor a stratégia fülön találjuk.

nx1980

Értelemszerűen (ha bekapcsoljuk a funkciót) az alkatrész ráhagyás után a fogások számát, vagy a fogások közötti távolságot megadva több szerszámtengely irányban eltolt pálya jön létre. Hasznos lehet a funkció, ha az elősimítás után ugyanazzal a szerszámmal készre is simítjuk a munkadarabot. Megspóroljuk így a művelet másolását, annak átállítását és az újraszámítási idejét. A másik dolog amivel bővült ez a funkció az az oldalfal ráhagyás. A geometry fülön külön lehetőség áll rendelkezésre az oldalfal felületek kiválasztására, majd azok ráhagyásának (elkerülési távolságának) beállítására.

1nx1980

 

Szerszámbefogó modellből

Egy hasznos kis újítás, ami a leggyakrabban elterjedt szerszámbefogó import eljárásnál sokkal jobban használható, ráadásul nem kell külön parancsot futtatni hozzá. A befogó létrehozásakor lehetőség van tömör testből kinyerni a geometriai leírást. Nem kell mást tenni hozzá, mint kiválasztani a testet, meghatározni a befogási koordinátarendszert, és az extract step parameter gombra kattintva máris kinyerésre kerülnek a geometriai információk.

 

2nx1980

 

 

Nagyolás forgástest jellegű alkatrészekre – 4 tengelyes nagyolás

 

Tanult kollégám szokta volt mondani, hogy az ember bevonzza a dolgokat az életébe, lehet ez a funkció is ilyen. Pár hónapja volt hasonló jellegű munka, ahol jól jött volna, erre tessék itt a funkció. Viccet félretéve, az esztergákon való hajtott szerszámos marópályák készítésének az igénye, vagy a kiegészítő forgó tengelyes gépek terjedésével erős igény mutatkozott erre  a típusú műveletre. Pontosabban arra, hogy ilyen egyszerű módon lehessen létrehozni. Ez a kis kép sokat elárul, de azért ki is fejtem bővebben, hogy hogyan is működik.

3nx1980

 

Szóval ez a forgás test nagyolás kicsit másképp működik, mint a többi nagyolás. Nem lehet marási területet választani, de persze a maradékanyagozás megy itt is. Az eddig megszokott Z szintek helyett itt radiális, vagy axiális határolók vannak. Esetleg mindkettő egyszerre. A megmunkálási mintázatok közül csak a zig és a zig-zag elérhető, a cut type-nál pedig csak a follow part van. Bár ez utóbbi szerintem majd változik még. Ami jó még, az a szintenkénti vagy mélységenkénti megmunkálási sorrend választási lehetősége, illetve a  közbülső szintek megmunkálása, amihez más fogásmélységet lehet állítani.

4nx1980

Okos kis művelet lett annyi bizonyos. Várom, hogy hova fejlesztik még ezt a területet.

Összefoglalásképpen

Elég sok más egyéb érdekességet is hozott ez a verzió, pl. az additív megmunkálás területén vagy a Teamcenter-NX-CAM témakörben, nem is lehet mindent teljes mértékben kifejteni. Szántszándékkal hagytam a videót a végére (amíg lendületben vagyok megírom így péntek délután a cikket) – első a tanulás, csak utána a szórakozás jeligére.

A következő és egyben utolsó NX1980 CAM újdonságok bejegyzésben az esztergálási funkciókat fogom boncolgatni. Jó videózást, és tartalmas hétvégét kívánok mindenkinek !

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum