NX1980 CAM újdonságok vol.3

NX1980 Esztergálás újdonságok

Az NX1980 CAM újdonságok sorozat utolsó darabja az új esztergálási művelet és stratégia bemutatása.

A Sandvik Coromant által kifejlesztett Prime Turning technológia  támogatására az NX-ben megjelent két új funkció: a Prime Turning A és Prime Turning B.

 

nx1980nx1980

Mi is az a Prime Turning ?

Egy, a Sandvik Coromant által fejlesztett technológia, melynél a fogásvétel nem a darab végénél, hanem a tokmányhoz közel történik, majd innen kifele halad a megmunkálás.

Ezen esetben kisebb belépési szög, nagyobb forgácsolási paraméterek érhetők el, ami a megmunkálási idő jelentős csökkenésével jár.

Természetesen az ilyen jellegű megmunkálásokhoz más geometriájú szerszámok kellenek, ezen igény eredménye a nagyoláshoz használt “B”, és a simításhoz használt “A” típusú lapka.

Milyen előnyökkel jár a használata?

  1. A kedvezőbb forgácskeresztmetszet
  2. A megnövekedett előtolás
  3. A szerszám élének jobb kihasználtsága
  4. A megnövekedett szerszám élettartama

Hogyan néz ez ki az NX-ben?

Először is kapunk két új sablont a művelet létrehozás ablakon. Az első a Rough Turn Prime (nagyoláshoz) a második pedig a Finish Turn Prime a simítási műveletekhez.

 

1980 fénykép

 

Ezen műveletek létrehozásakor már csak a hozzájuk tartozó szerszámtípusok kerülnek felsorolásra a szerszám létrehozásakor.

1980 nx cam

Ezen kívül még a szerszámkönyvtárban is megjelenik a Prime Turning szerszámtípus, előre konfigurálva, nem csak maga az új lapka forma.

Természetesen van lehetőség saját szerszámot konfigurálni a machine tool buildert használva.

nx 1980 camsiemens nx

 

 

 

 

 

A művelet létrehozásakor pedig egy új menü sort láthatunk ami a Prime Turning beállításokra vonatkozik. Itt lehetőségünk van a fogásvételi (belépési) sugár, az átfedési távolság és opcionálisan a sarok kitisztítás mértékének a meghatározására.

 

Milyen egyéb lehetőségünk van még?

Ugyan nem az NX1980-ban, hanem az NX1953-ban jelent meg, de hasznos lehet ezen funkciókat összekötve használni a most megjelenttel.

  1. Ilyen a több csatornás vagyis az egyszerre két oldalról történő esztergálás:2. Vagy az adaptív jellegű lágyabb mozgásokat eredményező Rough Turn Smooth:

 

Végezetül egy kis videó az új esztergálási funkciókról, és, hogy hogyan néz ki a valóságban.

 

Ezzel a cikkel végeztünk az NX1980 CAM újdonságainak bemutatásával, remélem sok hasznos és izgalmas dolgot, új funkciót sikerült bemutatnom.

Végezetül pedig figyelmetekbe ajánlom a Facebook és a Youtube csatornáinkat, illetve blog oldalunkat, ahol nem csak NX, hanem számos más szoftveres témában találhattok érdekes cikkeket.

 

Összességében ez a verzió elég sok és jó újdonságot hozott, és ez a decemberi kiadásra is igaz lesz!

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCJ0oeEcDOnoLClv4ftbyaBg

Blog:  https://blog.eplm.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/SiemensNXhun

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum