NX2312 CAM Újdonságok

Évindítás

Egy blogcikk írása mindig több szabadságot engedélyez, lehet kicsit személyesebb a hangvétel, lehet kevésbé formális a stílus. Persze a keret azért keret, hogy benne legyünk, és mivel az év első NX-es cikkéről van szó, fogok benne szólni a legfontosabb és leghasznosabb NX CAM újdonságokról. Remélem, hogy a karácsonyi kaja kómát már mindenki kipihente, és az újévi fogadalmakat maximálisan betartva már 110%-on pörög a munka frontján.

Ha már a munkáról van szó: egy szoftver újdonságai akkor érnek valamit, ha az hasznosul is. Ebből a szempontból vizsgáltam meg az NX decemberi kiadását, ebből a szempontból emelek ki pár dolgot a sok közül. Nem is feltételenül csak az elmúlt fél év újítáasi lesznek benne a cikkben, van olyan dolog, ami már januárban bekerült, de most nyert kicsit több értelmet.

Megkapjuk néha, hogy a szoftver bonyolult vagy túl sok az opció. Az utóbbi évek trendje egyértelműen az, hogy a kevés ámde jól testreszabható funkció mellett egyre több egyszerűbb művelet jelenik meg. Ezeket nem tudjuk olyan jól testreszabni, de nagyon hatékonyak a maguk szűk területén. Ez egy fejlesztési irány minden szoftvernél, ugyanakkor  megmaradnak a széleskörűen alkalmazható műveletek, így az NX CAM többféle felhasználói igényt, vagy elvárást is ki tud szolgálni.

Fejlesztések – javítások

Javítani mindig van mit  – baj akkor van, ha nem teszi meg senki. Szerencsénkre a fejlesztő (Siemens Digital Industries Software) nem ül a babérjain és a felhasználók visszajelzése alapján 250+ kisebb és pár nagyobb hibajavítást végzett el. CAM területen ez kb. 30 db, jellemzően apró hibát érint.

Fejleszteni is fejlesztenek: folyamatosan a már megszokott jó tempóban. A decemberi kiadás főleg a CAD oldalra fókuszál (ahogyan ezt már megszokhattuk), de a CAM oldal sem panaszkodhat. Lássuk hát, hogy mit is kaptunk decemberben! Első körben nem tűnik soknak, de nézzük meg részletesebben :

 

Z level undercut – Egyedi szerszámmal

Z level undercut

Ez a művelet már korábban megjelent, de most kapott pár hasznos frissítést. Első körben azt, hogy használható egyedi geometriájú (user defined tools) maróval. Fontos, mert nem biztos, hogy egy sima “fecskefarok” maróval, vagy valamilyen aláköszörült szárú maróval akarunk programozni. A használhatóságot emelő funkció az optimalizált forgácsolási szintek létrehozása. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a meredekség függvényében sűrűbb pályát kapunk, nem feltétlen kell manuálisan megtenni ezt a sűrítést. Úgy gondolom, hogy sok esetben hasznosabb lehet ezt a műveletet használni az 5 tengelyes megoldások helyett. Persze nem árt figyelni, hogy az alapértelmezett biztonsági távolságok ne legyenek olyan nagyok 🙂

 

A videóban egy régebbi munka egyszerűsített modellje van, a használhatóság jól látszik, könyebb lett volna a munkám akkoriban ezzel a művelettel.

 

Merge path planar

Ahogy a cím is mutatja: a görbe alapú síkmarások összefűzéséről van szó. Hasonlóképpen működik, mint az 5 tengelyes párjában. Hasznosságát tekintve megoszlanak a vélemények, mindenestre örülök neki, hogy a műveleteket összekötő pályákat létrehozza, és nem kell posztprocesszor oldalról kezelni ezt a kérdéskört. Egyébként össze tud fűzni profilozást is és síkmarást is. Használtam volna régebben ha lett volna, szóval örölünk neki.

 

 

Quick Roughing

Felületes szemlélő számára ez ugyanaz, mint a cavity mill (sima nagyolás) kicsit testreszabva. Amikor elkezdtem nézegetni, azt gondoltam, hogy biztosan nem véletlenül tettek bele sok-sok munkaórát, hogy aztán kiadják új dologként egy kis testreszabással. Elkezdtem módszeresen átvizsgálni, és elég hamar kiderült, hogy ez a művelet prizmatikus alkatrészek esetén igen-igen hatékony pályát eredményez. Nem árulom el előre, de a  videóból az is kiderül, hogy mennyivel gyorsabban számol, mont a “régi” nagyolás. (A videót direkt vágás nélkül készítettem el)

 

 

Ilyenkor jut eszembe, hogy megtérülést számoljak a szoftver árára, vagy esetleg a szofterkövetésre. Nyertünk fél perc mukaidőt, egy műveleten, egy esetben. Másképpen kifejezve: 5x hatékonyabb munkaidő felhasználás, 10%-al hatékonyabb pálya. Árajánlatkérés NX CAM-re: NX Megmunkálás – CAM | Enterprise Group

 

Face Mill Zig, Zig-Zag

Ez is egy új művelet, bármennyire is nem tűnik annak. Azt gondolhatnánk, hogy a síkmarás területén nincs már mit fejleszteni, de mindig van olyan új dolog, ami hasznos lehet. Részint növelik a pályaszámítás hatékonyságát, részint maga a pálya is gyorsabban, jobb átláthatósággal szerkeszthető. Előképen már látjuk, hogy milyen lesz a pályamintázat, egyszerű grafikus módon tudjuk szabályozni a kezdő és végső fogásszélességet. Automatikusan és jól kerül meghatározásra a forgácsolási irány, így elérve az optimális megmunkálási időt. Az előző példán okulva kicsit teszteltem a számolási időt és a pálya hosszt, és persze nem kellett csalódnom. Az új művelet gyorsabb és jobb. Persze ilyen az élet: korábban volt olyan öntvény, amin sok síkmarás volt, most döbbentem rá, hogy a munkám felét megspórolta volna ez az új művelet!

 

 

Wall Finish Barrel Swarf

Ez a név már kicsit idegen lehet sokaknak. Akik követték a tevékenységemet azok tudják, hogy a körszegmenses marókkal való játszadozás már régóta a kedvenceim között van. Szóval ez a művelet arra való, hogy körszegmenses marókkal (hordómaró, kúpos körszegmens maró) meredek oldalfalakat simítsunk. Ez a művelet jobbára 3+2 tengelyes művelet, tehát itt a dőlésszög nem fog változni, az automatikusan kiszámításra kerül, ellenben a lead szög tud változni szűk határokon belül. Emiatt ez nem egy szigorúan vett 3+2 tengelyes művelet hanem 5 tengelyes, de erős megkötésekkel. A videóból kiderül, hogy mik ezek a megkötések, és hogy mit is kezdthetünk a szerszám dőléssel, illetve a szerszám/alkatrész kontakt magasságával.

 

 

És még sorolhatnám

Ezek voltak a személyes kedvenceim, a legfontosabbak azok közül az új vagy javított funkciók közül, amik értelmet adnak a szoftver frissítésének, vagy az új verzióra való átállásnak. Legalábbis CAM oldalról ezek miatt megéri (szerintem). Kimaradt a felsorolásból a mélyfúrások pontosabb kezelése, a felhős szerszámtár fejlesztése (összeállítások kezelése), az on machine probing (gépen történő mérés) újdonság, vagy a komplett addítív megmunkálás témakör.

A CAD oldali fejlesztésekről Lukács Krisztián kollegám fog beszámolni, hasonló terjedelemben. Neki is eléggé szelektálnia kell, hogy ne legy túl hosszú a cikk 🙂 A végére hagytam a legfontosabb fejlesztést, most már direktben tudunk visszajelzést küldeni 🙂

 

Remélem, hogy az év folyamán még találkozunk, addig is:

Az elérhetőségeink ahová még jöhetnekek a like-ok és észrevételek:

Facebook

Support oldal

 

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum