Felület színezése CAM feladatokhoz NXOpen alkalmazással

Felületek szűrése geometriai tulajdonságok alapján

CAM-es környezetben gyakran kell a munkadarab modelljén különféle geometriai, vagy egyéb tulajdonság szerint megmunkálási területet, Cut Area-t választani, mivel az NX CAM-ben általában a kiválasztott felületek határozzák meg a megmunkálandó régiót.

NX gyári lehetőségek

A felületek kiválasztására az NX sok segítséget nyújt, lehet szín, érintőlegesség, felületekkel határolt régió szerint, közel bármilyen zseb, sziget, borda, illetve horony jellegű geometriát az NX intelligensen felismer. Tovább az NC-programozók munkáját segítendő, az NC-Assistant további ügyes eszközöket kínál munkánk megkönnyítésére. Ennek beállításaival elérhető, hogy a vízszintes felületeket átszínezzük, ezzel segítve a kiválasztást, de nem mindig tud segíteni elkerülni az egyesével való kijelölgetést. Például amikor a függőleges felületeket szeretnénk kiválasztani, hogy egy szármaróval megmunkáljuk őket.

Ha a felületeket egyesével jelöljük ki síkmaráshoz, előfordul, hogy nem csak az adott tengelyállásra merőleges síkok kerülnek kijelölésre, ami figyelmeztető üzenetet eredményez a pálya számításakor.

Az előző két kategóriába nem sorolható felületek kiválasztása is felmerül, lévén azokra is kell valamilyen műveletelemet létrehoznunk.

NX testreszabás, kiegészítő funkció a modell színezésére

Sokfészkes szerszámok esetén a kiválasztás alkalmasint tovább tartana, mint maga a pályaszámítás, így erre a feladatra készült az alábbi alkalmazás. Ugyan a CAM programozók munkáját hivatott segíteni, de nem szükséges hozzá semmilyen CAM-es, sem modellezési licence, hogy bárki számára használható legyen.

NX - modell szinezése

Hogyan működik?

Az alkalmazáshoz felhasználói interface-t, azaz grafikus ablakot az NX-ben elérhető Block UI Styler segítségével hozhatjuk létre, az egyes gombok lenyomására futtatandó funkciókat pedig valamely, általunk preferált, az NX-ben elérhető programnyelven írhatjuk meg. Ez lehet C#, C++, Java, Python, VB.Net.

Ez az alkalmazás a kiválasztott modell felületeit vizsgálja egy megadott (megmunkálási) irányhoz képest.

A vízszintes síkok keresése egyszerű, hiszen a test sík felületein végigfutva csak egy normálvektort kell összehasonlítani. A függőleges felületek vizsgálata már bonyolultabb, hiszen nem csak síkok, hanem hengerek és egyéb vonalfelületek is lehetnek függőlegesek. Így ezeknél nem elég egy pontban lekérdezni a normálvektort, hanem a felület több pontján kell vizsgálódni: hengeres felületeknél legalább három pontban. Szabadformájú spline-felületnél igazából végtelen mennyiségű pontban lehetne vizsgálódni, de mivel kicsi a valószínűsége, hogy függőleges lehet egy ilyen felület, ezért azok oldalfelező-, és felületközépponti normálvektorait vizsgálja 5 helyen. A vizsgálat idejét értelemszerűen nagyban befolyásolja a modell felületeinek száma, de az előzőek alapján a felületek típusa is.

Háromtengelyes megmunkálás esetén csak egyszer kell lefuttatni a vizsgálatot, a szortírozott felületeket az alkalmazás a bezárásáig, vagy a megmunkálási irány változtatásáig eltárolja, a különféle opciókkal azokat sorban átszínezhetjük az igényeink szerint.

Amennyiben felkeltette érdeklődését egyedi megoldásunk, kérjük keressen meg minket az nx@enterprisegroup.hu email címen vagy a +36 1 471 2424 telefonszámon.

Archívum