Öt plusz egy ok, amiért érdemes a Solid Edge 2023-ra váltani

Ahogy megérkezik az új Solid Edge verzió az ügyfelek egy része azonnal szereti is használatba venni, mert nyitottak az újdonságokra. Minden verzió olyan funkciókkal van teletűzdelve, amelyekkel tényleg hatékonyabban lehet dolgozni. Ezeket az újításokat, fejlesztéseket ki lehet bogarászni, de van ennek egy jobb módja. Ebben a cikkben néhány okot összegyűjtöttem a teljesség igénye nélkül, hogy miért is érdemes áttérni a Solid Edge 2023-ra.

 

1. felhasználói felület

Alapvetően egy szoftver szerethetőségét meghatározza a felhasználói felülettel való viszonyunk. A nagy szoftverfejlesztőknél külön csapatok vannak arra, hogy a felhasználói szokásokat beépítsék az alkalmazásokba a jobb használhatóság érdekében. Kevés olyan komplex szoftver van, mint egy CAD/CAM/CAE rendszer és a felhasználók sem hétköznapi emberek nem hétköznapi igényekkel. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy az egyik földrészen az ikonokat, míg a másik földrészen a szöveges opciókat részesítik előnyben a kliensek.

Ebből a nézőpontból is látszik, hogy mindenki számára megfelelő UI-t alkotni szinte lehetetlen. A Solid Edge 2023-as elindult egy felhasználói felület váltáson annak érdekében, hogy könnyebb legyen az átszokás más CAD szoftverről, valamint jobban illeszkedjen a Siemens filozófiájához.

Ez a fejlesztés nem csak az ikonok átrajzolását jelenti szerencsére, hanem egy teljesen új, informatívabb Vertikális parancstárat is a parancsfüggő szalagsor helyett. Az objektumérzékeny parancsok megjelenése gyorsabb szoftverhasználatot eredményez a kevesebb egérmozgásnak köszönhetően, de jobban is vezeti a szoftver használóját a funkciók elérésében.

 

2. Gyorsabb modellezés a Solid Edge-ben

A Szinkrontechnológiában 2008-ban megjelenő vázlatrégiók használata egyszerűbb modellépítést eredményezett, hiszen egy összetettebb vázlatból egyszerűen lehetett komplexebb modellt építeni. Ez a rugalmasság most már a hagyományos környezetben is a felhasználók rendelkezésére áll, miután közvetlenül kihúzás vagy kivágás indítható a vázlatok alkotta régiókból.

De nem csak ez vezet majd produktivitás növekedéshez hanem az is, hogy a Kivágás és Forgáskivágás parancsok eltűntek a Solid Edge-ből. Ettől a verziótól kezdve a Kihúzás és Forgáskihúzás parancson belül szabályozható, hogy anyagot akarunk hozzáadni a modellhez vagy elvenni belőle. Azonban a parancson belül lehetőség van akár új test létrehozására is, ha valakinek Multibody modellezésre van szüksége.

 

3. Szinkron funkcionalitás hagyományos módban

A szinkronban lévő módosítási lehetőségekkel semmi sem veheti fel a versenyt a kiválasztási eszközöknek és a rögtönzött geometriai szabályszerűségek megtalálásának köszönhetően. Az ügyfelek egy része örömmel használja a Szinkronmodellezési környezetet, de egy másik része kimarad(t) a jóból. Az ok egyszerű, a hagyományos felhasználók ragaszkodnak a modelltörténethez, de mostantól nem kell lemondani a szinkronalapú módosításokról.

A Solid Edge V16-ban (nagyon, nagyon régen) bemutatkozó Közvetlen módosítási eszköztár Felület mozgatása, Felület elforgatása és Ofszet felület parancsai magkapták a szinkron algoritmust. A kormánykerékkel végzett módosítás beépül a modelltörténetbe és a méretek bekerülnek a Változótáblába. Ezt nagyon sok felhasználó kérte és most itt van. Ebben is egyedi és hatékony a Solid Edge!

 

4. Solid Edge CAD direct, kompatibilitás más szoftverekkel

A Solid Edge nagyon sokfajta fájlformátummal megbirkózik legyen az háló geometria (stl, obj) vagy B-Rep modell (iges, parasolid, step, stb…), de hosszú is lenne ezeket felsorolni. Az új verzió fordítói hozzá vannak illesztve más CAD szoftverek és szabványos adatcsere formátumok utolsó változataihoz, ezért a legújabb fájlok is beolvashatóak a Solid Edge 2023-ban. A CAD Direct-nek hála a következő formátumok közvetlenül megnyithatóak az új verzióban adatfordítás nélkül: x_b, x_t, jt, step, stp, NX prt, Solidworks sldprt és sldasm.

A háttérben nem történik adatfordítás és a szerelésen kívül más fájl nem jön létre. Ha a forrásdokumentum változik, mert kapunk egy új modellt, akkor az asszociatív kapcsolat jóvoltából frissíthető a Solid Edge-ben lévő terv.

 

5. Változatlan erőforrásigény

A felhasználókban az maradt meg, hogy az új verzióhoz mindig erősebb számítógépre van szükség. Évek óta nem igazán változik az erőforrásigény, így nem kell attól tartani, hogy a három évvel ezelőtt vásárolt számítógépen nem fog futni az új verzió. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a számítógépünkön legyen rend, ha régen volt telepítve (legalább három éve), akkor érdemes a Windows-t újra installálni, mert az magában is igényli ezt a műveletet. Ha számítógép beszerzésre volna szükség, akkor az általunk összeállított sarokpontokkal érdemes tisztában lenni, amit frissítettünk az SE2023-hoz:

Solid Edge-hez ajánlott számítógép konfiguráció

+1 Újdonságok konzultáció

Ez egy opcionális lehetőség arra, hogy az új funkciókat gyorsan el lehessen sajátítani a Solid Edge 2023-ban. Ez az egynapos konzultáció az újdonságok mellett nagyon sokszor választ ad korábbi elakadásokra, problémákra. A képzés sajátossága, hogy a vezetett, oktatótermi gyakorlás Teamcenter-es környezetben történik, így megtapasztalhatóak a PDM/PLM rendszer jótékony hatásai is. Az új vagy korábban más szoftver használó ügyfelek is nagyon hasznosnak találják ezt az egynapos képzést, mert korábban nem tapasztaltak ilyen jellegű gondoskodást. A régebb óta Solid Edge felhasználók pedig természetesnek veszik, hogy ez a legjobb útja az újdonságok elsajátításának.

Idén is tartunk még Solid Edge 2023 Újdonságok Konzultációkat, ahová itt lehet jelentkezni!

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum