Hogyan kezelhetem a Solidworks fájlokat Solid Edge-ben?

A CAD szoftverek közötti adatcsere örök téma ez is az egyik oka annak, hogy foglalkozunk vele. A másik ok pedig az, hogy a Solid Edge-hez négy-hat hetente megjelenő karbantartási csomagok nem csak javításokat, hanem fejlesztéseket is tartalmaznak. Még egy ok arra, hogy naprakészen és frissen legyen tartva a tervezőszoftver.

Az információáramlás két tervevőszoftver között a modelleken, tervadatokon keresztül történik. Ennek is jellemzően két módja van, a szabványos adatcsere formátumok, mint a stp, parasolid, JT, iges. A másik lehetőség a natív fájlformátumok felhasználása. Ebben az esetben a küldő szoftverből nem kell exportálni a modelleket, mert a fogadó szoftver direktben meg tudja nyitni. Amennyiben visszatekintünk az időben, akkor a szabványos adatcsere formátumok voltak először elérhetőek és később jelent meg a natív fájlok beolvashatósága. Van egy harmadik megoldás is, amit jellemzően PLM/PDM rendszerrel összekötött CAD szoftverek között használható.

Azt fogjuk áttekinteni, hogy milyen módon lehet kezelni a Siemens DIS által fejlesztett Parasolid geometriai magra épülő Solidworks fájlokat Solid Edge-ben. Gyakran több CAD rendszer van alkalmazásban a cégeknél vagy sokan kapnak Solidworks fájlokat Solid Edge-ben való tovább tervezésre vagy gyártáselőkészítésre. Ez a bejegyzés hasznos információt nyújt azoknak is, akik Solid Edge-re való átálláson gondolkoznak, miután a más szoftverekben létrejövő modellek nagyon jól kezelhetőek Siemens DIS megoldásokkal.

Solidworks fájlok beolvasása önállóan

Itt a beolvasáson van a hangsúly, miután a Solid Edge natívan meg tudja nyitni a Solidworks alkatrész és szerelés fájljait. Az nem kérdés, hogy a befordított fájlok szerkeszthetőek-e, mert igen. Ez az egyik nagy erőssége a Solid Edge-nek, hogy az importált fájlokhoz a Szinkronmodellezésnek köszönhetően nagyon jó hatásfokkal hozzá lehet nyúlni és módosítani lehet azokat. Ha valaki a modelltörténet alapú modellezésben jártas, akkor a Közvetlen módosítás parancsokat használhatja testmódosításhoz, amelyek a Solid Edge 2023-ban új képességeket fognak kapni.

Solidworks szerkesztése Solid Edge-ben
Solidworks fájl szerkesztése szinkron eszközökkel

Ennél a megoldásnál nem marad kapcsolat a natív Solidworks fájl és a Solid Edge-be beolvasott modell között így, ha a megrendelő módosított modelleket küld, akkor újra el kell végezni a beolvasási procedúrát. Ez a megoldás nagyon régóta rendelkezésre áll, így kellően népszerű az ügyfelek körében.

Ennek egy újabb változata, amikor Beágyazott komponensek jönnek létre a Solid Edge szerelés fájlban. Ekkor csak egy .asm fájl lesz elmentve, így az alkatrészek, alszerelések fizikailag nem jönnek létre, nem kell a hivatkozásokkal törődni, de szerkeszthetőek lesznek a modellek. Amennyiben a tervező meggondolja magát és szüksége van az egyedi fájlokra, akkor azok létrehozhatók a Publikáláson keresztül.

Solidworks fájlok beszúrása Solid Edge szerelésbe

Ebben az esetben a beszúrás szón van a lényeg. A háttérben nem történik befordítási folyamat, csupán a forrásszoftver által létrehozott geometria lesz kiolvasva és megjelenítve a Solid Edge-ben. Ennek a megoldásnak előnye, hogy közvetlen kapcsolat marad az eredeti Solidworks fájl és a CAD Direct-en keresztül behivatkozott fájl között így, a forrásszoftverrel való szerkesztés után a módosítások megjeleníthetőek a Solid Edge-ben. Ez technológia is beágyazott komponenseket hoz létre, így nem lesznek összeszemetelve a könyvtárak duplikált modelltartalommal.

Solid Edge CAD Direct
Solid Edge CAD Direct – Solidworks fájlmegnyitás közvetlenül

Ezt a lehetőséget azoknak érdemes választani, akik együtt dolgoznak nagyobb projekteken olyan partnerekkel, akik Solidworks-t használnak. Tapasztalataink alapján ilyen módon szerelésbe helyezett modell olyan gyorsan lesz megjelenítve a Solid Edge-ben, mintha az eredeti CAD szoftverben nyitnánk meg. Azok számára is van megoldás, akik nem szeretnék fenntartani az asszociatív kapcsolatot. Az eredeti és a beágyazott modellek között megszakítható a összeköttetés, majd igény szerint publikálhatóak a fájlok.

Solidworks fájlok migrálása Solid Edge-be

Ez sokkal több, mint egy megnyitás parancs használata a natív fájlokra. Ennek megfelelően itt meg kell felelni egy fontos követelménynek. A számítógépen egy időben lennie kell telepítve működő Solid Edge-nek és Solidworks-nek is. Ezt a technológiát használva az ügyfél számára lehetőség nyílik a Solidworks-ből származó műhelyrajzok asszociatív átemelésére is. A Solid Edge biztosítja a kapcsolatot a 3D-s modell és a 2d-s műhelyrajz között, így a modell változtatása meg fog jelenni a műhelyrajzon is.

SW2SE_data_migration
Solidworks adatáttérés varázsló

Olyan esetekben érdemes ezt az utat járni, ha egyszerre nagy mennyiségű adatok feldolgozása, átültetése szükséges. Ugyanakkor fontos a megmaradó kapcsolat a rajzok és a modellek között. Persze ez egy előny a sok közül, de a Solid Edge beolvassa a furatinformációkat, az alapvető szerelési kényszereket és a metaadatok sem vesznek el. Ezzel kapcsolatban itt olvasható egy terjedelmes szakmai cikk: ADATÁTTÉRÉS – HOGYAN HASZNÁLJA KORÁBBI FÁJLJAIT KÖZEL TELJES ÉRTÉKŰEN SOLID EDGE-BEN II.

Solidworks fájlok használata multi-cad-es PLM környezetben

Itt kell a legtöbb előfeltételnek megfelelni, így általában a multinacionális vállalatok kiváltsága ez a lehetőség. Az első és legfontosabb, hogy olyan PLM/PDM rendszer legyen a kiválasztott termékadat kezelő megoldás, amely támogatja a több CAD rendszeres környezetet, a Teamcenter ilyen. A rendszer konfigurációját ennek megfelelően kell elvégezni, összehangolni és nélkülözhetetlen a Solidworks és a Solid Edge TC integrációjának használata. Ezek után a Teamcenter végzi el a piszkos munkát a JT (Jupiter Tessellation) fájlformátumon keresztül. A motorháztető alá betekintve a szoftverek egymás natív fájljai helyett az általuk generált JT modelleket használják fel a Teamcenter koordinálásával. A TC pedig ezt a fájlformátumot alkalmazza vizuális megjelenítésre, kommunikációra és még nagyon sok mindenre.

Válaszd a számodra megfelelő megoldást

A Solid Edge folyamatosan fejlődik a felhasználói igények alapján, ez abban is megnyilvánul, hogy a karbantartási csomagok is tartalmaznak fejlesztéseket. A 6-os karbantartási csomag telepítése után van lehetőség Solidworks, JT és step fájlokat beszúrni a szerelésbe a CAD Direct-en keresztül. A 4-es javítás tette lehetővé, hogy továbbfejlesztett Solidworks adatáttérés varázslót használják a tervezők. A Solid Edge nyitottsága páratlan és kellően konzervatív, így nem kell a felhőbe való tuszkolástól félni, az csupán egy lehetőség.

Megérkezett a Solid Edge 2023-as verziója, amelyben továbbfejlesztett lehetőségek és új funkciók segítik a felhasználókat. November közepétől indulnak a Solid Edge 2023-as Újdonság Konzultációk, amely mindenki számára elérhető. A részvétel feltételei és regisztráció: Solid Edge 2023 Újdonságok Konzultáció | Enterprise Group

A Solidworks fájlokért köszönet Matt Lombard-nak, aki több szakkönyv szerzője is ezen a területen, és nem utolsó sorban nyitott a Solid Edge-re, mert látja előnyeit.

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum