Teamcenter – Multi-CAD tervezés

Aki még nem ismeri a Teamcenter-t, annak egy rövid ismertetőt ajánlok a figyelmébe, amely az iparban legszélesebb körben alkalmazott termékadat-kezelési rendszert mutatja be. A számos, ipari szabványokon alapuló termék-életciklus kezelési rendszer (mérnöki tervezés, gyártás, dokumentálás, minőség ellenőrzés, vállalatirányítás, stb.) egy, a CAD/CAM/CAE világában nem mindennapi adottsággal rendelkezik.

Azoknál a cégeknél, ahol nem csak egy, hanem több CAD szoftver is használatban van a mindennapi munkához, ott a tervezési adatok cseréje meglehetősen bonyolulttá tud válni. Több CAD szoftver bevezetéséhez megannyi indok tartozhat, pár példa ezek közül:

  • a beszállító, ügyfél másik CAD szoftverrel tervez, és céges megállapodás révén nem adhat ki köztes fájlformátumokat.
  • a menedzsment a korábban használt CAD szoftvert kiegészíti egy másik CAD szoftverrel, hogy még több ügyféligényt tudjon a cég ellátni.
  • a tervezői részlegek (csoportok) preferenciái sokoldalúak (mindenki az általa előnyben részesített szoftvert használja inkább).

CAD független fájlformátumok cseréjével állítható egy “híd” a termékek komponenseinek közös felhasználhatósága érdekében. Ez a módszer meglehetősen “macerás”, ha például több száz alkatrésszel rendelkező szerelésről beszélünk. Lehet-e ezen egyszerűsíteni?

A Teamcenter itt nyújt meglehetősen nagy segítséget, mivel a különböző CAD rendszerekből származó natív fájlokat egy közös helyről tudjuk kezelni, illetve szerkeszteni. A Teamcenter lehetővé teszi a köztes fájlformátumok (kézi) készítésének elhagyását, mivel a CAD szoftverekhez tartozó szoros integráció automatikusan egy ipari használatban gyakori, JT fájlformátumot generál. Egyszerűen fogalmazva: nincs szükség többé manuális fájlcsere végrehajtására CAD és CAD rendszer között. Az NX-ben, SolidWorks-ben, Creo-ban vagy más tervező szoftverben elkészített modellek szempillantás alatt megnyithatóak Solid Edge-ben, és ez oda-vissza is igaz.

Teamcenter Multi-CAD rendszer
Teamcenter Multi-CAD rendszer

Ami még ennél is jobb, hogy szerelési struktúráinkat feloszthatjuk több CAD rendszerre is, pl.:

  • Az NX-szel dolgozó tervező csoport a hójáró lemezalkatrészeit készíti el.
  • A Solid Edge-el dolgozó tervezők a hójáró karosszéria formáját tervezik meg.
  • és így tovább…

A Teamcenterbe beépített Struktúra kezelőben mindezeket nyomon is követhetjük:

Teamcenter szerelési struktúra kezelő
Teamcenter szerelési struktúra kezelő

Az alábbi videó rövid összefoglalást ad a leírtakról:

 

Archívum