Adatáttérés – Hogyan használja korábbi fájljait közel teljes értékűen Solid Edge-ben II.

Korunk egyik fő gondolata az újrahasznosítás. Igyekszünk a lehető legtöbb dolgot újra felhasználni valamilyen módon. Nincs ez másképp a tervezés során sem. Napjainkban nagyon ritka az az eset, hogy valaki nulláról tervezzen meg egy új eszközt. Általában egy már meglévőt fejlesztenek tovább, vagy korábbi modellek egy részét emelik át az új tervekbe. Emiatt is nagyon fontos, hogy a régi fájlok hozzáférhetőek legyenek.

Arról, hogy maga a fájlok megtalálása és ezzel együtt az adatok kezelése milyen fontos, számos cikket írtunk már a blogon. Ha esetleg kihagytad őket, akkor itt és itt megtalálhatsz jó néhányat.

A mostani cikknek nem az adatkezelés lesz a fő mondanivalója, hanem hogy miként tudunk hozzáférni a fájlokhoz, hogyan tudjuk szerkeszteni őket? Ez a kérdés különösen akkor érdekes, ha korábban másik CAD rendszerben dolgoztunk. Szerencsére a Solid Edge ebben az esetben sem hagy cserben minket. Az előző részben azt néztük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak Inventor fájlok esetén. Melyik esetben milyen módon tudunk tovább dolgozni a meglévő fájlokkal (röviden mi marad meg az adatokból az áttérés után).

Mi várható ebben a cikkben?

Ebben a cikkben a SolidWorks állományokkal fogok foglalkozni. Ahogy az Inventor esetén itt is rendelkezésre áll a Solid Edge Megnyitás parancs, a Batch fordító, amikkel akár egyenként, akár tömegesen be lehet olvasni fájlokat. Ezeknek a módszereknek a “hátránya”, hogy a befordított állomány elveszti a kapcsolatát a rajzzal, illetve nem őrzi meg a szerelési kényszereket sem. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez pont jó nekünk, az ilyen helyzetekben célszerű ezeket a módszereket használni.

A Solid Edge biztosít adatáttérési eszközt a SolidWorks fájlokhoz is. Ennek az eszköznek a segítségével tömegesen át lehet hozni fájlokat Solid Edge-be, úgy hogy azok megtartsák kapcsolatukat a rajzzal, szerelésben elhelyezett kényszereiket se veszítsék el. Sőt még néhány alakelem tulajdonságot is megőriz a rendszer. (pl furatinformációk). Olyan esetben, ha a tervezőprogram a stabilabb Solid Edge-re lesz cserélve, ezzel a módszerrel gyorsan és könnyedén átemelhetők a meglévő adatok és szinte úgy lehet velük tovább dolgozni, mintha mi sem történt volna.

Mi megy és mi nem megy a migráció során?

Alkatrész

Az alkatrészeknél azon kívül, hogy a geometria átemelésre kerül, az alkatrészben tárol információt, sőt még az alkatrész színe is átemelésre kerül. A táblázatban láthatjuk mi mindent hoz még át Solid Edge-be ez a migrációs eszköz.

alkatrész

Szerelés

Szereléseknél azon túl, hogy a beépített elemek átjöjjenek, fontosak lehetnek a felépítésnél használt kényszerek is. Ezáltal az áthozott modell Solid Edge-ben ugyanúgy “működik” tovább, mint tette azt korábban. Nem kell újra felépíteni, kényszerezni. Ha mégis kényszerezés szükséges, akkor ezzel a módszerrel gyorsan elhelyezhetők a kényszerek.

szerelés

Rajz

Műhelyrajzok esetén fontos, hogy minden ami korábban rajzon volt, az az átemelt rajzon is rajta legyen. Ezt a kritériumot nem nehéz megugrani. A Solid Edge tovább emeli a tétet és nem csak a modellel való asszociativitást őrzi meg, de visszacsatolja a méreteket a rajznézetekhez, így amikor a modell változik és változik vele a rajznézet, akkor változnak a nézethez csatolt méretek is. Az, hogy a sraffozások stílusa, és a táblázatok szerkeszthető állapotban jönnek át pedig csak hab, azon a bizonyos tortán.

rajz

Lássuk a gyakorlatban

A papír, mint tudjuk, sok mindent elbír. Ezért a következő videóban bemutatom, mennyire gyorsan és egyszerűen lehet átemelni SolidWorks fájlokat. Miként lehet velük tovább dolgozni és mi az, ami a migrációs folyamat végeredményképp kijön a programból.

Amire szükség van:

  1. SolidWorks licencelt verzió azon a gépen, amelyiken a migrációt/adatáttérést végezzük.
  2. Solid Edge licencelt verzió azon a gépen, amelyiken a migrációt/adatáttérést végezzük.
  3. Az adatok strukturált elhelyezése. Ez annyit jelent, hogy minden fájlnak.

A migrálás folyamata a következő videón tekinthető meg

Összefoglalás

Egy cég know-how-ja többek között a megtervezett modelljeiben van. Ezért elengedhetetlen számukra, hogy hozzáférjenek és dolgozni tudjanak velük. A Siemens ezért (is) fordít nagy figyelmet és tesz bele sok energiát, hogy a Solid Edge képes legyen azokkal a modellekkel is sajátjaként bánni, melyek más CAD rendszerben lettek létrehozva. Ez a képesség (is) emeli a Solid Edge-t a legjobbak közé, hiszen ez a fajta rugalmasság máshol nem figyelhető meg.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum