Termékadatok kezelése alapszinttől az összetett folyamatok támogatásáig

Nélkülözhetetlen, mindenhol ott van és mégis méltatlanul keveset foglalkozunk vele. A mérnöki- és fejlesztési folyamatokban keletkező adatok – amelyek lehetnek tervadatok és termékadatok egyaránt – képezik a gyártás, termelés alapját. A komplex termékadat-kezelésnél olyan igények jelennek meg, amelyre a teljes termékéletciklus-kezelés ad választ.

A termelésben mérünk, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket az összegyűjtött adatokat milyen formában és hogyan használjuk fel. Ahhoz ugyanis, hogy megalapozott döntéseket hozzunk, nélkülözhetetlen a rendelkezésünkre álló információk (és adatok) rendszerezése, értelmezése, tehát felhasználása. Adatok pedig nemcsak a termelésben keletkeznek: már a fejlesztés és a tervezés során is rengeteg információt gyűjthetünk, amelyek birtokában megalapozottan dönthetünk a folytatásról, a helyes termékfejlesztésről. Az ilyen termékadatokra viszont szintén csak akkor támaszkodhatunk, ha nemcsak rendelkezésünkre állnak, hanem megbízhatóan és átláthatóan rendszereztük őket.

A jó döntéshez pedig jó alapok kellenek – az adatok ezt hivatottak biztosítani – legyen szó tervadatokról, analízis eredményekről vagy értékesítési mutatókról. Ezek mindegyike objektív információt biztosít az elemzésekhez, illetve a folytatást érintő döntésekhez. Az Enterprise Group kínálatában olyan megoldásokat talál, amelyek a tervezési- és fejlesztési folyamatok optimalizálásában, valamint az ott keletkező adatok rendszerezésében nyújthatnak segítséget.

Ismerjük most meg jobban, milyen lehetőségeink vannak a tervadatok kezelésére!

solid edge pdm - tervadatok kezelés

 

Adatkezelés a CAD-rendszeren belül

A tervezésben keletkező adatokat sokféleképpen lehet csoportosítani. Legyen szó kritériumokról, amelyeket a tervezés során figyelembe kell venni, tervadatokról, amelyek a korábbi gyártmányok alapján rendelkezésre állnak, vagy dokumentumverziókról, fontos, hogy jól rendszerezett módon tároljuk.

Amennyiben egyszerű és gyorsan hozzáférhető megoldásra van szüksége, használhatja a tervek kezelésére szolgáló Solid Edge beépített termékadat-kezelő képességét. A szoftver lehetőséget kínál a CAD-fájlok tulajdonságainak áttekintésére, szerkesztésére, valamint azok listázására. A funkció kihasználásához nincs szükség extra beruházásra: minden felhasználó számára hozzáférhető és a konfigurálás elvégzése után könnyen alkalmazható.

Az előnyök között érdemes kiemelni az automatikus rajzszámozást, amely már önmagában számos félreértést előzhet meg, ami a duplikálást, vagy az értékes információk felcserélését, felülírását is megelőzheti. A tervezők szempontjából szintén nem elhanyagolható előny az adminisztrációs időigényének csökkenése, mivel az ilyen feladatok egy része automatikussá tehető. Ezzel már a CAD-rendszeren belül megkezdhetjük a tervadatok optimálisabb tárolását, amely a tervezési folyamat egészét is egyszerűbbé teszi.

solid edge pdm - siemens solid edge

Kapcsoljon magasabb fokozatba!

Az átfogó, nagyvállalati információkezelést támogató rendszerek megvalósítása ritkán érhető el manuális és alul automatizált rendszerekkel – főleg akkor, ha egy-egy dokumentummal nemcsak egy, hanem több személy vagy egy komplett csapat dolgozik. Míg a Solid Edge beépített adatkezelő képessége jól használható kis vállalkozásoknál a műhelyrajzok és modellek rendszerezésében, az összetett tervadatok (modellek, kísérő lapok, gépkönyvek…) kezeléséhez már komplexebb megoldásra van szükség.

A vállalatirányítási rendszerek, bár a legtöbb információ tárolását lehetővé teszik, nem bizonyulnak hatékonynak akkor, ha termékfókuszú megközelítésben gondolkodunk. Az ERP (Enterprise Resource Planning) rendszerek ugyanis inkább gazdasági szempontból igyekeznek támogatni a vállalatok működését. Abban az esetben viszont, amikor nagyobb hangsúlyt kap a termékközpontú megközelítés, akkor jön képbe PLM rendszer, amely nem helyettesíti az ERP-t, de kiegészíti a képességeit.

Termékéletciklus-kezelés (PLM = Product Lifecycle Management)

A PLM rendszerek segítségével nemcsak tervadatokat és más információkat, hanem teljes életutat követhetünk átlátható módon, jól rendszerezve. A hozzáférhető, mégis a megfelelő jogosultságokat figyelembe vevő kezelőfelület pedig segít abban, hogy minden döntéshez rendelkezésünkre álljanak a szükséges adatok, információk.

A termékéletciklus-kezelő rendszer szerves részét képezi a vállalat belső folyamatainak: a tervezéstől, a fejlesztéstől kezdve a minőségbiztosításon át a karbantartásig. Továbbá, a beszállítókkal közös platformot biztosíthatnak: így az információk akkor sem vesznek el, ha nem csak a cégen belül kell dolgoznunk velük.

Ilyen teljes körű adatkezelést tesz lehetővé a SIEMENS DIS PLM rendszere, a Teamcenter, amely már nemcsak a CAD adatok rendszerezéséről gondoskodik. A szoftver segítségével áttekinthetők a további kapcsolódó dokumentumok is, amelyekhez szintén jogosultsági szinteket rendelhetünk – megfelelő hozzáféréssel a csapat tagjai (vagy a külsős beszállító) számára. Magasabb szintű szervezettséget jelent ez a megoldás: megfelelő alkalmazásával jelentős mennyiségű időt takaríthat meg, az adminisztrációt és a döntéselőkészítést illetően is, de hasznos a beszerzés és a gyártás számára is, újabban az ajánlatadási fázisban is nagy népszerűségnek örvend.

Összességében a termékadat-kezelés megoldást jelenthet az adatvesztés kiküszöbölésére, a duplikált dokumentumok elkerülésére, a hozzáférések nyilvántartására és szabályozására, továbbá a szükséges adatok megfelelő előkészítésére, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk. Ez pedig nemcsak lehetőséget ad, sokkal inkább elengedhetetlen megoldást jelent a napjainkban is zajló digitális átalakulásban a növekvő adat- és dokumentummennyiség hatékony kezelésére.

Ha szívesen megismerné a termékadat-kezelésben rejlő lehetőségeket, látogasson el az Enterprise Group weboldalára , illetve kapcsolódjon be a vállalat szakemberei által tartott webinarsorozatba. Hozzon megalapozott döntéseket és tegye még hatékonyabbá folyamatait egy testre szabott és könnyen implementálható rendszer segítségével!

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum