Papír nélküli adatkezelés – digitális információmegosztás

A tervező, gyártó vállalkozások egyre inkább kezdik felismerni, hogy az adataik papíron való tárolása és megosztása nem nyújt kellő rugalmasságot és hatékonyságot a folyamataik támogatásában. Nem csak a költséghatékonyság és a környezetvédelem játszik fontos szerepet ezen megoldások felülvizsgálatában, hanem a digitalizáció irányába való elmozdulás is.

Adat- és információmegosztás

Amikor egy alkatrészt megtervezünk egy CAD rendszerben, akkor a modell tartalmazni fogja az összes olyan információt, ami a gyártáshoz szükséges lehet. Ezeket további egyéni jellemzőkkel egészíthetjük ki, amelyek nem feltétlenül a topológiához tartoznak, hanem a beazonosítást, a megkülönböztetést segítik. A Solid Edge-be már több, mint tíz éve beépítették a termék gyártási információ (PMI) létrehozásának eszköztárát, amely segítségével valós 3D-s gyártási információkkal láthatóak el a modellek.

A kihívás mindig akkor kezdődik, amikor idegen adatokkal (step, iges, parasolid, …) kell dolgozni. Ebben az esetben csupán a megtervezett modell látható, a hozzájuk tartozó gyártási információk nem jelennek meg. A Solid Edge erre nyújt egy nagyon hatékony megoldást. A 2d-s műhelyrajzon lévő méretek (dwg és dxf) visszaültethetőek a 3D-s modellre és szükség szerint módosíthatóak is a Szinkrontechnológiának köszönhetően.

Abban az esetben, ha a modellt a Solid Edge-ben hozzuk létre közvetlenül, akkor hagyományos modell esetén a vázlatok méretei PMI-okká konvertálhatóak, míg szinkron modellnél erre sem kell időt fordítani, hiszen az elhelyezett méretek PMI-ként viselkednek.

Digitális adatkezelés

A fenti példákon keresztül látható, hogy a modellekhez minden szükséges információ hozzáadható a Solid Edge-ben, sőt, ez arra is jó, hogy ha mégis kellene 2d-s műhelyrajzot készíteni, akkor a leképzett nézeteken megjeleníthetőek a PMI-ok, így nincs szükség ismét a klasszikus műhelyrajz létrehozási lépésekre. Amennyiben az adatainkat fájlrendszerben kezeljük, akkor biztosítani kell, hogy a megfelelő mappába mentődjenek a modellek és a gyártás oldalán hozzáférjenek az arra jogosultak. A legtöbb esetben modellre van szükség a szerszámgépek CAM-mel való programozásához, míg a méretezett 3D-s modell az ellenőrzéshez nélkülözhetetlen. Azt is biztosítani kell, hogy mindenhol megjeleníthetőek legyenek az adatok. Az egyik járható út, hogy a modelleket 3D-s PDF fájllá alakítjuk át, ez megjeleníthető olyan számítógépen is, amelyen Acrobat Reader található, így akár a szerszámgép mellett is megnézhető a gyártandó alkatrész 3D-s modellje, bizonyos esetekben a lemaradt méretek lekérhetőek a modellről.

Ez a megoldás megfelelő lehet a tervezési fázisban zsűrizésre és korrektúrázásra is, mert a 3D-s PDF-be visszamenthetőek a módosítási javaslatok.

A másik lehetőség, hogy a számítógépeken Solid Edge fájlok nézegetésére alkalmas megjelenítő alkalmazást kell telepíteni, így ezen keresztül férhetünk hozzá a digitális modellekhez. Azonban ezek csupán szigetmegoldások és nagy odafigyelést igényelnek, hogy mindig a helyes adatok álljanak rendelkezésre.

A korábban említett lehetőségek segítségével is el lehet mozdulni a papírnélküli információáramlás irányába, de van erre automatizált megoldás is. Egy korszerű, adatbázis alapú tervadat kezelő rendszer (PDM) ma már a legtöbb kihívásra egyszerű és automatizált válaszokat ad.

Miért van fókuszban a tervadat kezelés?

A tervezés és gyártás során keletkezett adatok esetén nem csak a CAD-es modellről beszélünk, hanem minden olyan digitális információról, ami az adott projekthez hozzákapcsolható. Ide tartozhatnak az árajánlati kalkulációk, a megfelelőségi nyilatkozatok, de természetesen a modellek megmunkálási szerszámpályáit tartalmazó fájljai is. Minden egy helyen, digitálisan tárolható és egyszerűen kereshető, a módosítások azonnal, de szabályozottan életbe léptethetőek. A világon a legnagyobb darabszámban telepített PLM rendszer a Teamcenter, amely teljes körűen kezeli az adatokat a tervezéstől a karbantartásig.

Azt már megismertük, hogy a Solid Edge-ben modellezett alkatrész tartalmazhatja a szükséges információkat, amennyiben ezek az adatok a Teamcenter-en keresztül vannak kezelve, úgy a jogosultságok függvényében elérhetőek a 2d-s műhelyrajzok vagy a PMI-okkal ellátott modellek, amelyek a rendszerhez tartozó beépített nézegetőn keresztül megtekinthetőek.

A tételek alá besorolt verziók és állapotok biztosítják, hogy mindig csak azok az alkatrészek kerülhetnek gyártásba, amelyek egy jóváhagyási folyamaton (munkafolyamat) keresztül estek. Így olyan modell nem kerül gyártásba, amely még nem kapta meg a kibocsájtott állapotot

Itt nincs szükség semmilyen külső alkalmazásra. Mindent a Teamcenter biztosít a felhasználó számára és miután egy szükségszerűen zárt rendszert hozhatunk létre, az adataink is biztonságban vannak.

Milyen további előnyei vannak a digitális, papírnélküli adatkezelésnek?

  • Rugalmasabb működés
  • Gyorsabb reakció
  • Környezettudatos gondolkodás
  • Nagyobb hatékonyság és termelékenység
  • Biztonságosabb és egyszerűbb adatvédelem
  • Csökkenő költségek

Összefoglalás

Egy jól szervezett vállalkozás csak jól szervezett folyamatokon keresztül alakítható ki. Minden cégnél rémálom a reggeli kávéval leöntött aznapi feladatlista vagy az összeragadó műhelyrajzok. Amennyiben engedünk a digitalizáció mindenbe begyűrűző hatásának, akkor a papírnélküli adatkezelés bevezetése rendet és hatékonyságnövekedést hozhat a cégek életébe. A tervezési, gyártási adatok kezelésének a megváltoztatása olyan szintű rugalmasságot eredményez, amely a következő években nélkülözhetetlen lesz versenyhelyzetben.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum