Probléma a horizonton?

Amikor a fúrások szóba kerülnek legtöbbször egyszerű műveletek jutnak eszünkbe. Ki kell választani egy fúrószerszámot és már mehet is a fúrás parancs. Mi van akkor ha bútoriparban mindennapos horizontális fúrásról van szó? ALPHACAM-ben ez is egyszerűen megoldható, a nehézséget legtöbbször a CAD-es adat hordozza magában.

Miért is írtam hogy CAD-es adat okozza a nehézséget? Mert nem mindegy milyen adatok állnak rendelkezésre a megmunkáláshoz.

Testmodell

Talán a legszerencsésebb a helyzet, ha 3D-s modellt kapunk, ami akár készülhet Solid Edge-ben is. 😉  Ilyenkor az ALPHACAM-ben a furatokat direktben kitudjuk jelölni nem szükséges külön alaksajátosságként felismertetni. A fúró szerszám automatikusan felveszi a furat irányát. A modellből kiolvassa a fúrás mélységét és már el is készül a függőleges, horizontális vagy bármilyen szögben álló furat.

 

2D drótvázak

Sajnos gyakran DXF és DWG formátumban kapjuk meg a laptermékek rajzait. Ezek minősége sokszor nem megfelelő. Egyes szoftverek kitudják adni úgy a rajzokat, hogy párhuzamos síkokon az alkatrész geometriák felső és alsó kontúrja is rajta van. Ilyenkor nincs sok dolgunk, mert DXF és DWG betöltéskor is van egy opció az ALPHACAM-ben, ami felismeri ezeket a párhuzamos geometriákat és automatikusan létre is hozza a trébeli alaksajátosságokat. Ezek megmunkálása már egyszerű, mivel az fúró szerszám automatikusan felveszi a furat irányát az alaksajátosságból.

 

Ha egy sima 2D-s geometriát kapunk, de a horizontális furatok középvonala is megtalálható a rajzon akkor a fúrás parancsunk egy speciális típusát a „2D vonal mentén”-t tudjuk alkalmazni. Ilyenkor kijelöljük a középvonalakat, amik meghatározzák a fúrások irányát. Külön opció ilyenkor , hogy a furat mélysége egyezzen meg a vonal hosszával vagy mi adjuk meg a mélységet. Egyetlen adat amit biztos hogy meg kell adnunk  hogy a furat térben milyen „magasságban” helyezkedjen el. Ezt az információt egy teljesen 2D-s geometria nem tartalmazza.

Előfordul olyan eset is, amikor a horizontális furatok középvonala nincs a rajzon, csupán a furatok „metszeti” ábrázolása. Ebben az esetben vagy kézzel kell megrajzolnunk a furatok középvonalát és a fentebb leírt módszert alkalmazni, vagy ha sok ilyen alkatrészt kell megmunkálnunk akkor egy makró segítségével tudjuk a horizontális furatgeometriák létrehozását automatizálni.

 

Láthatjuk, hogy legyen szó 3D-s testmodellről, vagy 2D-s geometriákról, az ALPHACAM-ben a horizontális fúrások elkészítése nem jelent problémát. Tehát nincs probléma a horizonton.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobbi szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum