RADAN 2021.0

CAD/CAM

A RADAN 2021 jelentős lépéssel segíti az olyan kivágó/lyukasztógépekkel dolgozó gyártócégek napi munkáját, akik nagyszámú táblát optimalizálnak, mivel mostantól lehetőség nyílik a Radnest Ultimate alkalmazására stancgépeken is.

A modul használatával éves szinten 8%-kal csökkenthető a nyersanyag felhasználás.

A beállítási lapok mostantól automatikusan generáltathatók és kiküldhetők minden szerszámgépre, ezzel naponta 50 perc spórolható meg egy átlagos, 80 tábla körüli termelési műszakban. A tábla NC programja egyenesen a szerszámgépre kerül, a beállítási lap pedig a gépkezelőnek.

Radm-ax/Radtube

A legújabb verzió kiküszöböli a veszélyes furatok esetét – ami akkor fordul elő, ha fémdarab marad egy veszélyes pozícióban miután egy furat kivágásra került a csőből. Lehetőség van extra vágások végrehajtására is a hulladék kisebb darabokra történő vágása érdekében, amelyek könnyebben kiesnek.

Három jelentős fejlesztés történt a többalkatrészes csőkiosztásban:

  • Lehetőség van rendelés és munkaszámok importálására, melyek adatokat tartalmaznak  arra nézve, hogy az alkatrészek melyik rendeléshez tartoznak, így azok könnyebben együtt tarthatók a szereléshez. Ez azt eredményezi, hogy minden kiválóan végigkövethető az üzemen. Mindez CSV importáláson keresztül vagy manuális adatmegadással oldható meg a csőkiosztóban,  ahol az adatok meg is jeleníthetőek.
  • Lehetőség van a megmunkálás automatikus elindítására egy teljes szerelésből, anélkül, hogy figyelembe kellene venni az egyedi alakokat, méreteket vagy anyagokat. Minden automatikusan meghatározásra kerül a szerelésből és bekerül a csőkiosztási motorba a rendelési és munkaszámokkal együtt.
  • Egy új csőbeszerzési jelentést is kifejlesztettek az új verzióban, amely az adott munkához szükséges anyagokat részletezi ki akár készletről, akár a beszerzési igények összeállításához.

Közös vágás mostantól végrehajtható abban az esetben is, ha a modellek végein kivágások vannak. Két egymást átfedő vágás egyetlen közös vágássá konvertálható, ha a következő két feltétel teljesül; egyrészt a végvágások egyetlen vágással készülnek el; másrészt a végvágásoknak legalább 25%-ban át kell fedniük egymást. Ez azt eredményezi, hogy a csőalkatrészek akár háromnegyede esetében alkalmazható most már közös vágás.

Radbend

Az automatikus sorrendtervezés során végzett ütközésvizsgálat is új opcióval bővült, amely olyan hosszú és vékony alkatrészek hajlítása esetén hasznos, mint például egy ereszcsatorna.

A Radbend új verziója csökkenti a gépkezelési igényeket is, mivel automatikusan úgy határozza meg a hajlítási sorrendet, hogy csökkentse a szerszám és alkatrész átfordítások szükségességét. Abban az esetben, amikor a gépkezelőknek meg kell fordítaniuk egy darabot, akár egyedül, akár egy kollégával, az plusz időráfordítást jelent. Ez az új funkció jobb hajlítási sorrendet eredményez annak érdekében, hogy a szerszámgépen csökkentse a mozgatások igényét, így jobb kezelhetőséget eredményezve.

Továbbá, a szerszámszerkesztő most alapértelmezésben több fontos kiegészítő információt jelenít meg, ami sokkal kedvezőbb a felhasználó számára.

Radquote

Mostantól már megmunkálási stratégiai is választható az alkatrészhez a Radquote-ban. Megadható például az, hogy milyen módon kell az alkatrészt kivágni, oxigént vagy nitrogént kell-e használni a lézervágásnál, vagy hogy milyen minőség szükséges, ugyanis mindez hatással van a költségekre is.

Hozzáadhatók továbbá a RADAN 3D rajzfájlok is az ajánlathoz, kiegészítve a 3D CAD fájlok közvetlen beolvasását Solid Edge, SolidWorks, Inventor, Creo és Catia rendszerekből.

Ráadásul a 2D-s geometriák könnyen módosíthatók most már a Radraft-ban és frissíthetők a Radquote-ban. Néhány, a piacon található ajánlatkésztő rendszerben nem lehet az alkatrészek geometriáját egyszerűen módosítani. A Radquote fejlesztésének előnye, hogy egy nem 100%-ig pontos fájl érkezésekor az egyből szerkeszthető Radraft-ban majd a frissített fájl rögtön beolvasható megint a Radquot-ba.

RADAN | Designer

Számos új és továbbgondolt funkció jelent meg a Designer modulban, beleértve a végleges modell CAM-be történő küldését érintő jelentős fejlesztést.

Hat különböző módja van a Designer adatok RADAN CAD/CAM-be történő átküldésének, beleértve valamennyi a táblakiosztáshoz adandó alkatrész síkterítékének átküldését a kiosztó modulba, és egyetlen alkatrész átküldését az alkatrész szerkesztési környezetbe. A Designer jelzi az élhajlításokat, ahol a tervezett sugár eltér a várható tényleges sugártól, abban az esetben amikor az alkalmazott kiterítési módszer a V-szélesség. Ez fontos a kiterítési folyamat és az alkatrész végleges alakja szempontjából is.

További újdonság az, hogy visszajelzés érkezik az átfedést tartalmazó terítékekről. Néha, egy 3D-s modell kiterítése nem megoldható, mivel a felületek egymásnak ütköznek a felső éleken. A Designer figyelmezteti a felhasználót az ütközésekre és grafikusan megjeleníti azokat.

Egy másik új funkció lehetőséget nyújt vízálló sarokkicsípés hozzáadására, 2D-ben megmutatva, hogyan fog az kinézni a 3D-s geometrián. Az Él felhasítása utasítás most már köríveket is tud kezelni gyorsabbá téve ezáltal egy zárt él felnyitását.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban léptem a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum