Megjelent a RADAN 2024.1

RADAN CAD/CAM

Megjelent a RADAN 2024.1-es verzió amelynek az újításait az alábbi cikkben olvashatjátok.

3D Fájl importálás

A következő fájltípusok és verziók támogatottak az új verzióban:

fileformats

Alkatrészek jelölése

Eddigi verziókban a felhasználó felelőssége, feladata volt az jelölés helyének meghatározása az alkatrészen.

A RADAN új verziója most lehetővé teszi az alkatrészjelölő pozíció (pmdatum) automatikus elhelyezését az alkatrész mentésekor. Ennek az alapértelmezett beállítása az alkatrészszerkesztőből (Part Editor) vezérelhető:

mark

Az alkatrész mentésekor eldönthető, hogy szeretnénk-e, hogy automatikusan elhelyezze rajta a jelöléshez szükséges datum pozíciót (pmdatum).

pmdatum

Amennyiben az alkatrész már tartalmazott jelölési datum pozíciót (pmdatum) akkor ezt nem módosítja. Ennek a változtatásnak köszönhetően a felhasználóknak kevesebb időt kell a jelölési pozíciók meghatározásával tölteni.

Technológizálás (Kontúrvágás)

Végvágás (Endburn)

Vastag anyagok vágásakor, hogy elkerüljük a túlzott hőképződést a profil vágása körül, végvágást alkalmazhatunk.

A végvágásnál egy eltérő vágási kondíciót alkalmazhatunk, aminek köszönhetően jobb vágási minőséget érhetünk el.

endburn

A végvágás (endburn) beállításait a Rules & Styles részen belül a Lead-Out fülön állíthatjuk be

leadout

 

Táblakiosztás

Tájolási módszerek

Eddig is volt lehetőségünk, hogy szabályozzuk az alkatrészek forgatási lehetőségeit, de ezeket tovább szabályozhatjuk, finomíthatjuk a következő új funkció segítségével.
Alkatrészekhez rendelt különböző tájolási módoknak köszönhetően hatással lehetünk arra, hogy tömeges táblaoptimalizálás esetén milyen módon forgathatja az adott alkatrészt.
Alapvetően nem garantált, hogy egy adott alkatrészt mindig ugyanaz a tájolás szerint helyezi el a táblán. Ennek az újításnak köszönhetően egy adott alkatrészt minden esetben azonos tájolás szerint fog elhelyezni táblán, ami különösen hasznos lehet, ha később élhajlítást kell rajta elvégezni.

orient

Három lehetőség a következő:

  • Szabadon (Free) – nincs további korlátozást a fent meghatározott forgatási módszerre
  • Egyetlen vagy Ellentétes módon (Single or Opposite) – a fent beállított forgatási módszeren túlmenően az alkatrészt csak egyetlen módon helyezheti el a táblán vagy annak az ellentétes módozatával (180 fokos szögben a választott iránytól)
  • Egyetlen módon (Single) – az alkatrészt csak egyetlen tájolásban helyezheti el a táblákon

Maradék tábla optimalizálása

A tömeges táblakiosztó (Batch nesting) egy új funkcióval bővült, ami hatással van az táblák optimalizálásához választott utolsó táblára. Figyelembe veheti, hogy az utolsó táblát szeretnénk-e, hogy egy értelmezhető lemez vágás mentén optimalizáljon vagy sem.

offcut

Ez a beállítás befolyásolja az utolsó tábla méret kiválasztását is.

 

Projekt kezelés

Szűrők alkalmazása

Mostantól a Projekten belül kereshetünk alkatrészekre név alapján.

filter

Miután rászűrtünk egy adott alkatrészre, van lehetőségünk, hogy csak azokat a táblákat jelenítse meg amelyek tartalmazzák a keresett alkatrészt.

Ennek köszönhetően a felhasználó könnyedén megtalálhatja a keresendő alkatrészt és azt, hogy az melyik táblákon szerepel.

filter3

 

Kiválasztott táblák automatikus befejezése

Az összes tábla automatikus befejezése, feldolgozása sokáig tarthat és néha nincs is rá szükség. A RADAN új funkciójának köszönhetően mostantól van lehetőségünk csak az általunk kiválasztott táblákra alkalmazni az automatikus befejezést.

finish

A kiosztásokat csoportosan is kiválaszthatjuk és akár eltérő stratégia menténk dolgozzunk fel automatikusan, ami rugalmasságot biztosít a felhasználó számára is.

 

Új, Megnyitás és Mentés gombok

Mostantól a Nest üzemmódban található Új, Mentés és Megnyitás gombokhoz opcionálisan egy legördülő menüt lehet kapcsolni, így könnyeben hozzáférhetünk olyan műveletekhez amelyek nem tábla szintűek.

new

 

Munkafolyamat állapota

Az automatizálás érdekében a felhasználó mostantól még pontosabban tudja szabályozni, hogy milyen automatikus technologizálási esetekben figyelmeztessen bennünket. Bizonyos esetekben nem jelent problémát, ha egy adott sarok lekerekítést nem tud elkészíteni vagy egy túlságosan rövid szakaszt nem tud szerszámozni, viszont megakasztja az automatizmust. Ezeket a figyelmeztetéseket mostantól be és ki kapcsolhatjuk.

warning

 

Jelentés készítés

ERP rendszer integrációhoz szolgáló lemez cikkszám mostantól meghatározható a lemez típusok definiálásakor és ennek köszönhetően már a gyártáskísérő lapokon is feltüntethető.

artic

Maradékanyag információkat mostantól elérhetjük és feltüntethetjük a Projekt riport lapokon.

remnant

Radm-ax / Radtube

Anyagminőség CSV-ből

CSV-ből történtő alkatrész importálásakor mostantól az anyagminőséget is meghatározhatjuk. Az anyagminőségnek az CSV fájl utolsó oszlopában kell szerepelnie.

 

Radquote

Importálás Designer-ből

A RADQUOTE mostantól képes a DESIGNER információinak olvasására a Megmunkálási csomag importálásával. Lemez alkatrészek mellett a csövek és a kereskedelmi tételeket is importálásra kerülnek.

rq

Az összeállítás mint egy Megmunkálási csomag kerül mentésre és a RADQUOTE árajánlatot készít az alkatrészekből.

rq2

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban lépett a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum