Radtube – DXF feltekerés

Radtube

A Radannak van egy többtengelyes lézervágó szoftvere ami a Radtube névre hallgat. A Radtube egy piacvezető lézervágó CAD-CAM rendszer csőszerű alkatrészek többtengelyes megmunkálásához. Az intuitív programozói környezetben a csövek és keresztmetszeteik parametrikusan meghatározhatók.

CAD

Ahogy már az előbb említettem a szoftverben megtalálhatóak CAD funkciók is. Most speciálisan azzal fogok foglalkozni, hogy hogyan lehet egy importált DXF-et rávetíteni a modellre. Ezeket egy CAD szoftverben, mint a Solid Edgben nagyon egyszerűen megtudjuk csinálni, de mi van, ha épp nincs kéznél vagy nem szeretnék szoftverek között váltogatni? Nézzük meg a Radtube saját környezetében, hogy kell ezt csinálni.

Első lépésként készítsünk egy cső profilt. Természetesen ez lehetne négyzet szelvény vagy ellipszis, stb…

csőszelvény

Ezek után importáljuk be a DXF-et, ami most egy szöveg lesz. Természetesen egy Radan logó.

DEX beimportálásacsőszelvény és felirat

Ezt a szöveget, át tudjuk mozgatni és/vagy forgatni a megfelelő helyre. Akár a nagyságát is tudjunk állítani.

szöveg mozgatása

Miután beállítottam a megfelelő helyre és elforgattam a szöveget, már nincs más dolgunk mint, hogy rávetítsük a modellre. Ezt a képen látható ablak segítségével el is végeztük. A cikk végén található videóban részletesen bemutatom a teljes folyamatot lépésről lépésre.
szöveg rávetítése csőszelvényre

Végezetül én úgy döntöttem, hogy gravírozni szeretném a szöveget, szóval ennek megfelelően a szerszámpályát is elkészítettem hozzá.

Radtube

A következő videón részletesebben is megtekinthetik, hogy is készítettem el:

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: CAM rendszerek

Szakmai életút:
Megpróbálom röviden összegezni honnan is indultam és milyen út vezetett ide, ehhez a munkához. Talán még gyerekkorban kezdődött. Családom elég műszaki beállítottságú volt így talán ez vezérelt ahhoz is, hogy a szülővárosomban lévő szakközépiskolába folytassam a tanulmányaimat. Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban tanultam gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, ugyanis Vajdasági Magyar vagyok. Itt ismerkedtem meg Solid Edge-el, és 3 éven keresztül tanultam a használatát a tanórákon és otthon. Nagyon szerettem ezzel foglalkozni, ezért rengeteg modellezési és egyéb versenyen vettem rész.

A szerző további cikkei »