Radtube – DXF feltekerés

Radtube

A Radannak van egy többtengelyes lézervágó szoftvere ami a Radtube névre hallgat. A Radtube egy piacvezető lézervágó CAD-CAM rendszer csőszerű alkatrészek többtengelyes megmunkálásához. Az intuitív programozói környezetben a csövek és keresztmetszeteik parametrikusan meghatározhatók.

CAD

Ahogy már az előbb említettem a szoftverben megtalálhatóak CAD funkciók is. Most speciálisan azzal fogok foglalkozni, hogy hogyan lehet egy importált DXF-et rávetíteni a modellre. Ezeket egy CAD szoftverben, mint a Solid Edgben nagyon egyszerűen megtudjuk csinálni, de mi van, ha épp nincs kéznél vagy nem szeretnék szoftverek között váltogatni? Nézzük meg a Radtube saját környezetében, hogy kell ezt csinálni.

Első lépésként készítsünk egy cső profilt. Természetesen ez lehetne négyzet szelvény vagy ellipszis, stb…

csőszelvény

Ezek után importáljuk be a DXF-et, ami most egy szöveg lesz. Természetesen egy Radan logó.

DEX beimportálásacsőszelvény és felirat

Ezt a szöveget, át tudjuk mozgatni és/vagy forgatni a megfelelő helyre. Akár a nagyságát is tudjunk állítani.

szöveg mozgatása

Miután beállítottam a megfelelő helyre és elforgattam a szöveget, már nincs más dolgunk mint, hogy rávetítsük a modellre. Ezt a képen látható ablak segítségével el is végeztük. A cikk végén található videóban részletesen bemutatom a teljes folyamatot lépésről lépésre.
szöveg rávetítése csőszelvényre

Végezetül én úgy döntöttem, hogy gravírozni szeretném a szöveget, szóval ennek megfelelően a szerszámpályát is elkészítettem hozzá.

Radtube

A következő videón részletesebben is megtekinthetik, hogy is készítettem el:

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban léptem a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum