Rendhagyó, online formában rendeztük meg az EPLM Trends 2020-at

eplm trends digital 2020

Az Enterprise Group iparszakmai webkonferenciáján összesen 21 előadást hallgathattak meg az érdeklődők

Idén, a kialakult járványhelyzetre való tekintettel speciális, online formátumú egésznapos rendezvényt szerveztünk. A nyolcadik EPLM Trends – szimbolikusan – október 8-án, a Microsoft Teams, mostanra már sokak számára ismerős felületén valósult meg. Ezzel lehetőséget biztosítottunk mind az előadóknak, mind a résztvevő érdeklődőknek arra, hogy interaktívan csatlakozzanak a konferenciához. A program célja a legújabb ipari digitalizációs szoftvertrendek bemutatása mellett az online munka kihívásainak ismertetése, illetve az ismert és jól alkalmazható megoldások működésének vázolása volt.

eplm trends digital 2020

Bár szervezőként sokáig bíztunk abban, hogy ősszel már személyes eseményt tervezhetünk, sajnos a járványgörbe felülírta az elképzeléseket. Így online, összesen 21 előadáson vehettek részt az érdeklődők, hét párhuzamos szekcióban a szerszámtervezési és gyártási megoldásoktól kezdve a az általános és speciális megmunkálási területeken át egészen a robotprogramozási és szimulációs lehetőségek tárgyalásáig. A közvetítést önállóan oldottuk meg, azonban a stratégiai szakmai- és a támogató médiapartnerekkel együtt egy magas színvonalú esemény jött létre. A többszáz regisztrált érdeklődő számára zökkenőmentes lebonyolítás jellemezte a rendezvényt, amelynek a friss és jól kamatoztatható információk álltak a középpontjában.

Ahogy Béke Gyula, az Enterprise Group PLM üzletágának igazgatója fogalmazott: „Célunk az volt, hogy egy olyan komplex és informatív eseményt hozzunk létre, amely támogatja ipari partnereinket a digitális átállásban, segít felkészülni a változásokra és olyan megoldásokat mutat be, amelyekkel gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a napi munka. Miközben a programon dolgoztunk, magunk is szembesültünk azzal, mennyire nem egyszerű a jelenlegi változó környezethez való alkalmazkodás, hiszen most virtuális formátumban találkozunk, a személyes lebonyolítás helyett.”

Szakmai fórum rengeteg hasznos megoldással

Sokéves szakmai tapasztalatunkat az EPLM Trends Digital webkonferrencián a szakmai partnerek, az EPIC InnoLabs, a C3D Műszaki Tanácsadó Kft., a Robot-X Kft. és az ENERGRADE Kft. erősítették. A szekciókban szó esett a kínált egyes megoldásokról, gyakorlati alkalmazási példákon, illetve szoftverbemutatókon keresztül; továbbá az olyan, mindannyiunkat érintő kérdésekről, mint az oktatás helyzete kerekasztal-beszélgetésen vitatkozhattunk.

A többszáz regisztrált érdeklődővel megvalósított egésznapos programon mindenki megtalálhatta a számára érdekes témákat – a párhuzamos szekciók egyes előadásain. Kiemelt figyelmet fordítottunk a gyakorlati alkalmazásokra, legyen szó autó- vagy általános gépiparról, továbbá olyan, a szervezeti felépítést és termelésoptimalizálást érintő kérdésekről, mint a hatékonyság fokozása vagy a digitális megoldások bevezetése. Ez utóbbi témák ráadásul még soha nem voltak olyan aktuálisak, mint napjainkban, amikor a mindennapi működés alapvető feltétele a gyártás- és a gyártástervezés digitalizációja. Külön szekcióban esett szó az automatizálásról és a robotizált megoldások szoftveres támogatásáról, programozásáról és szimulációjáról is, valamint bekerült a programba az egyedi igények szerint történő szoftverfejlesztési lehetőségek bemutatása is.

Edge Vándorkupa nélkül nincs EPLM Trends

A programból idén sem maradhatott ki az Edge Vándorkupa átadása, illetve a legjobb pályamunkák bemutatása.

„Az Edge Vándorkupa Solid Edge kategóriájába olyan szintű pályamunkák érkeztek, amelyek nemzetközileg is megállnák a helyüket, ha volna ilyen verseny. Az ügyfelek minden évben készülnek erre a szakmai díjra, büszkék arra, amit az elmúlt évben terveztek. Az első és a második helyezett esetében többszázezer alkatrész volt a modellekben, egyaránt odafigyelve az apró részletekre. Egy másik közös pont a két pályaműben, hogy az adatokat Teamcenterben kezelik, hisz ilyen modelleket csoportmunkában lehet összerakni hatékonyan. A harmadik helyezett megmutatta, hogy kellő kreativitás felveheti a versenyt a lenyűgözően kidolgozott és megvalósított tervekkel. Az Oktatási különdíjat olyan diák nyerte el, aki 16 éves kora ellenére átgondolt koncepcióval és nagyszerű prezentációval győzte meg a zsűrit a Solid Edge tudásáról.” – foglalta össze Szűcs Imre Ügyféltámogatási Vezető.

Solid Edge kategória 1.Helyezett - Nagy Tibor - Eli-Alps Nonprofit Kft.
Solid Edge kategória 1.Helyezett – Nagy Tibor – Eli-Alps Nonprofit Kft.

 

SOLID EDGE kategória

  1. helyezett: Nagy Tibor – Eli-Alps Nonprofit Kft.
  2. helyezett: Gazdag Zoltán – DELTA – TECH Mérnöki Iroda Kft.
  3. helyezett: Senkó Sándor – Flansch-Tech Kft.

SOLID EDGE diák kategória: Balog Kornél  –  Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Solid Edge kategória Oktatási különdíj - Balog Kornél - Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont
Solid Edge kategória Oktatási különdíj – Balog Kornél – Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

 

„Idén is a legkülönfélébb területekről érkeztek pályamunkák, az egyszerű 2,5-tengelyes marástól az összetett szimultán 5-tengelyes marásig. A pályamunkák bírálatánál nemcsak az alkatrész bonyolultságát vettük figyelembe, hanem a megmunkálási nehézségeket, mint a megfogás vagy technológiaválasztás, illetve a programozási technikát és annak automatizáltsági szintjét is.” – foglalta össze Gyönyörű Attila, CAM termékvonal vezető, a pályamunkák értékelésének szempontjait.

EDGECAM kategória 1.Helyezett - Bárány Miklós - Metarad CNC Kft.
EDGECAM kategória 1.Helyezett – Bárány Miklós – Metarad CNC Kft.

 

EDGECAM kategória

  1. helyezett: Bárány Miklós – Metarad CNC Kft.
  2. helyezett: Horváth Balázs – Somatech Kft.
  3. helyezett: Szántó Csaba – Trulon Kkt.

Gratulálunk nekik, és már alig várjuk, hogy jövőre újra a beérkezett pályamunkákat értékelhessük!

Azonban addig sem kell az érdeklődőknek lemondaniuk a hatékonyságnövelésről és a legújabb digitális- és szoftvermegoldások megismeréséről. A tavasszal megkezdett webinarsorozat ugyanis ősszel tovább folytatódik, az aktuális eseményekről az Enterprise Group weboldalán további információk találhatók.

Archívum