Robotizálás és virtuális beüzemelés workshop

Az ipari szegmensben használt különböző típusú robotok száma világszerte dinamikusan növekszik, az IFR előrejelzése szerint több mint 3 millió ipari robotot használnak majd a világ különböző államaiban összesen 2020-ra.

A vállalatok ipari digitalizációs lépéseinek egyre inkább szerves része lesz a robotok minél nagyobb térnyerése, hiszen ez a folyamatok automatizálását, az esetleges hibák kiküszöbölését ezzel együtt költséghatékonyságot vonz magával.

A robotika egyre hangsúlyosabb térnyerésére alapozva az Enterprise Group PLM divíziója szakmai partnerével, a Robot-X Kft.-vel közösen workshopot tartott április végén a PLM budapesti székházában, ahol a Siemens Tecnomatix® portfóliójába tartozó RobotExpert és Process Simulate robotprogramozási és szimulációs megoldás került bemutatásra a meghívott vendégek számára.

A következő előadásokat hallgathatták végig a vendégek:

 

9:30 – 10:00 Regisztráció
10:00 – 10:05 Bevezető, köszöntő Német István, értékesítő mérnök,
Enterprise Group
10:05 – 10:15 Enterprise Group PLM üzletág bemutatása Béke Gyula, PLM üzletág igazgató,
Enterprise Group
10:15 – 10:30 Partnerség az Enterprise Group és a
Robot-X Kft. között (cégbemutató)
Lőrincz Gergely, tulajdonos ügyvezető, Robot-X Kft.
10:30 – 10:45 Trendek, automatizálási igény az iparban Német István, értékesítő mérnök,
Enterprise Group
10:45 – 10:55 Kávészünet
10:55 – 12:00 Cella szintű szimuláció: RobotExpert Kálmán Attila, szimulációs mérnök, Robot-X Kft.
12:00 – 12:45 Ebéd
12:45 – 13:45 Process Simulate: miben több, miben más? Kálmán Attila, szimulációs mérnök, Robot-X Kft.
13:45 – 14:05 Virtuális beüzemelés, PLC program szimuláció Kálmán Attila, szimulációs mérnök, Robot-X Kft.
14:05 – 14:15 Kávészünet
14:15 – 14:35 KUKA – Az automatizálás ereje Rumpler Ádám, Account Manager, KUKA Hungária Kft.
14:35 – 15:00 WaMeWo (robotfelügyelet, Scada) Masa Attila, fejlesztés- és oktatás vezető, Robot-X Kft.
15:00 – 15:10 Kávészünet
15:10 – 16:00 Konzultáció, kerekasztal megbeszélések

Tecnomatix® szoftvercsalád

 

A Siemens PLM Software Tecnomatix® szoftvere a robotszimulációs és offline programozási piacon vezető szerepet tölt be. Ennek a megoldásnak az egyik elemét a RobotExpertet mutatta be Kálmán Attila, szimulációs mérnök a Robot-X Kft. képviseletében. Az egyszerűen bevezethető szoftverrendszer egyedi jellegű ipari projektek, mint például pick-and-place műveletek, ívhegesztés, polírozás, ragasztás, valamint hasonló alkalmazások támogatására is kimondottan ajánlott. A kis- és középvállalati szektorba tartozó gyártó cégek számára is könnyen elérhető és gyorsan bevezethető kompakt szoftvercsomag egyik legnagyobb előnye, hogy ugyanaz a szoftver akár több különböző gyártó robotját képes irányítani. Ez a fajta szoftverfüggetlenség pedig a termelő vállalatok számára több szempontból is hatékonyságot jelent: nem kell számolni az újabb szoftver költségével, betanulásával és adott esetben ugyanaz a mérnök egyszerre több robotot képes irányítani.

Milyen előnyöket biztosít ezen felül a RobotExpert?

  • Robotizált folyamatok virtuálisan optimalizálhatók
  • Magasabb kihozatal az optimalizált ciklusidőnek köszönhetően
  • Egységesített robotprogramozás
  • Rövidebb állásidőt biztosít új termék bevezetése vagy meglévő program megváltoztatása esetén
  • Programfejlesztés közbeni személyi sérülés kockázatának csökkentése és a berendezéskárok elkerülése
  • Speciális robotprogram-szintaxis könnyű előkészítése

A RobotExpert különböző CAD rendszereket is támogatja, a 3D design megoldás geometrikus és kinematikus modellek megalkotását teszi lehetővé.

Egyik legnagyobb előnye a grafikus felhasználói felület, amely letisztult és egyszerű, átlátható. Intuitív módon segíti a felhasználót a munkavégzés során, így a programozásra fordítandó munkaidő rövidebb lehet.

Az workshopon a Process Simulate szoftvermegoldás előnyeiről is szó esett, többek között megkönnyíti a gyártási folyamatok tervezését és validálását például az összeszerelési, a hegesztési, a ragasztási feladatok esetében.

Mindezt egy 3D-s dinamikus környezetben teszi elérhetővé a felhasználók számára. A ciklusidő optimalizálása szimuláción keresztül valósul meg a rendszerben valamint biztosítja a  mechanikus és elektromos integrált gyártási folyamatok korai validálását is.

Az előadások közötti szünetekben a Kuka Hungária Kft. által kiállított kollaboratív robotot tesztelhették a résztvevők, illetve a délután folyamán Rumpler Ádám, a Kuka értékesítési menedzsere részletesen bemutatta az automatizálás erejét, és a KUKA robot technikai és gyakorlati előnyeit.

A workshop végén a megjelenteknek lehetőséget biztosítottunk egy speciális VR szemüveg tesztelésére, amin keresztük a látogatók egy olyan virtuális világba léptek be, ahol a CAD tervek életre keltek.

Beosztás: Marketing referens a PLM Üzletágnál
Szakterület: Üzleti kommunikáció

Szakmai életút:
Az Enterprise Group PLM üzletág marketing referense vagyok 2016 nyara óta. Feladatom, hogy marketinges munkámmal és reklám tevékenységekkel támogassam a Siemens és a HEXAGON CAD/CAM szoftverek népszerűségét, sikerességét és elterjedését. Ennek érdekében nagyon sok tematikus nyílt napot, rendezvényt szervezek és sok szakcikket jelentetek meg különböző tematikus magazinokban. Mindig is a marketing és a kreatív tevékenységek vonzottak. Ezért iskoláimat is ennek megfelelően üzleti kommunikáció és marketing területen végeztem.

A szerző további cikkei »