Robotszimuláció: Robotokról másképp

Hozza ki a legtöbbet robotalkalmazásából és tegye hatékonyabbá termelését az automatizálás biztonságos alkalmazásával.

A robotok kulcsszerepet játszanak korunk automatizált, sok esetben önálló gyártási folyamataiban. Az elmúlt években tapasztalható árcsökkenés, illetve a programozásuk jelentős egyszerűsödése széles körben elterjedtté tette az automatizálás alappilléreit, amelyek így számtalan alkalmazásban bizonyíthatják rátermettségüket. Ezt kihasználva kis- és nagyvállalatok egyaránt hatékonyabbá és emellett sok esetben biztonságosabbá tehetik termelésüket.

Kedvező megoldás rengeteg feladathoz

A megfelelően kiválasztott automatizálási megoldásokkal az emberekre veszélyes műveletek, a veszélyes anyagok kezelése biztonságosan végezhető el. Hasonló előnye a robotok alkalmazásának a pontosság is: a ma kereskedelmi forgalomban vásárolható robotok típusuktól függően magas szintű precizitást ígérnek, a repetitív munkafolyamatokban kiválóan alkalmazhatók magas ismétlési pontosság mellett. Méreteik és teherbírásuk az alkalmazáshoz igazítható, ugyanis a legtöbb robotgyártó olyan széles választékot kínál, amelyben a kisebb, akár munkaasztalon is elférő robotkarok mellett megtalálhatók a több tonnás teherbírással rendelkező robotok is.

A változatosság pedig rengeteg kreatív megoldást szül: olyanokat, amelyek a robotok ismerete és alkalmazásának lehetősége nélkül meg sem valósulhatnának. Amellett, hogy a robotok számos, speciális feladatban kiválóan alkalmazhatók (így lehetnek csomagoló- vagy épp hegesztőrobotok is), univerzalitásuknak köszönhetően sokoldalú termelőeszközökké váltak az elmúlt években. Egy-egy új feladat esetén ugyanis csupán betanításra és nem a teljes applikáció újraépítésére (és esetleg újratervezésére) van szükség.

A kevesebb hibalehetőség mellett a robotok monotóniatűrése és munkabírása is igen magas: gyakorlatilag folyamatos üzemben is megállják a helyüket, még akkor is, amikor ugyanazokat az apró mozdulatokat kell elvégezniük egymás után. S bár sokan attól tartanak, hogy a robotok „elveszik a munkát”, sokkal inkább arról van szó, hogy kiegészítik az emberi munkaerőt bizonyos feladatokban. A robotalkalmazások tervezése és üzemeltetése pedig újabb munkahelyeket vagy egészen új munkaköröket teremthet.

 

A robotszimuláció, mint lehetőség

A robotok betanítása és programozása termelési környezetben értékes gépidőt köt le. A modern szimulációs és programozó szoftvereknek köszönhetően azonban lehetőségünk nyílik a feladatok offline tervezésére, a robotprogram számítógépen történő megírására vagy generálására. Mindezen programokat akár közvetlenül a számítógépről tölthetjük rá a robotra, nincs szükség egyéb eszköz használatára – ezzel könnyebbé és gyorsabbá válik a programcsere.

A robotszimuláció azonban jelentősen túlmutat a mozgáspályák meghatározásán: komplett alkalmazások tervezésére, a gyártási környezetben való ütközések elkerülésére, valamint a megfelelő eszközök kiválasztására is alkalmas. Biztonságosan és költséghatékonyan tervezheti meg a gyártási applikációkat, miközben a gyártást nem kell leállítania. A számítógépes programok pedig lehetőséget kínálnak az ötletek és elképzelések kipróbálására, finomítására. A design mellett tesztelhető továbbá a frissített vagy újonnan bevezetett gyártófolyamat is.

A szimuláció lehetőséget rejt magában mindezek mellett arra is, hogy ciklusidőket, ezáltal gépidőket és erőforrásigényeket számítsunk. Ez egy új beruházás megtérülésszámításai során kihagyhatatlan és rengeteg hasznos információval szolgál. Azáltal pedig, hogy a felsorolt feladatokat egy programban végezhetjük el, maga a fejlesztés és a költségbecslés is egyszerűsödik, időszükséglete pedig jelentősen lerövidül.

Nagyteljesítményű offline tervezés RoboDK-val

Az Enterprise Group által támogatott és Magyarországon forgalmazott RoboDK szoftver a robotszimuláció fenti előnyeit egyesíti, sőt meg is haladja. A kimagasló teljesítmény mellett költséghatékony megoldást jelent mind a hazai KKV szektor, mind a nagyvállalatok számára, kedvező ára mellett pedig a felhasználóbarát felületek és a magyar nyelvű terméktámogatás teszik könnyebbé a használatot.

A szoftver használata, és azon keresztül a robotprogramozás mindenki számára elvégezhető feladattá válik, ugyanis a programkészítéshez nincs szükség speciális programozói ismeretekre és előzetes tudásra, a RoboDK gazdag robotkönyvtárából pedig több, mint 500 robotkar közvetlenül kiválasztható. Ezáltal már a beruházás előkészítő fázisában is alkalmazható univerzális szimulációs megoldásról beszélünk.

A termelési állásidőt az offline programozási lehetőség minimálisra csökkenti, az Enterprise Group PLM üzletága által kínált oktatások pedig a betanulás időszükségletét minimalizálják. A robotkönyvtár cégre szabott bővítésének köszönhetően a vállalatnál alkalmazott modellek mindegyike programozható a szoftverben, valamint további, egyedi elképzelések mentén is testreszabható a felhasználói környezet.

Különleges lehetőségek – elérhető közelségben

A RoboDK alkalmas továbbá olyan speciális programok készítésére is, amelyekkel megmunkálógépként használhatja robotkarját, ezzel helyettesítve egy akár öttengelyes marógépet vagy épp egy 3D nyomtatót. A robotpályák automatikus optimalizálásával mind a munkadarab, mind a robot környezete biztonságban van ugyanúgy, ahogy maga a robotkar is. Utóbbiak kalibrálására is lehetőséget nyit a szoftvercsomag alkalmazása: a vonatkozó szabványoknak megfelelően kalibrálhatja termelőeszközét a pontos és megbízható gyártás érdekében.

 

Tudjon meg többet a RoboDK-ban rejlő lehetőségekről és válasszon profi megoldást a termelésében alkalmazott robotalkalmazások programozására.

Próbálja ki Ön is 30 napos tesztverziónkat! Keresse az Enterprise Group munkatársait és látogasson el az Enterprise Communications PLM üzletágának weboldalára: https://enterprisegroup.hu/plm/kiegeszito-megoldasok/robodk.

Archívum