Rugalmas alkalmazkodás a mindennapi gyártási kihívásokhoz

A szoftverrel támogatott termelésütemezés javíthatja a gyártás hatékonyságát

Gyorsan, többet és hatékonyabban. – A termelést jellemző kihívások napjainkra lényegesen megváltoztak, mivel a mai termékösszetétel jelentősen eltér a néhány évtizeddel ezelőtti portfóliótól. Napjainkban sokat és sokfélét keresünk és gyártunk, aminek következtében a termeléstervezés és -ütemezés során rengeteg különböző szempontot kell figyelembe vennünk. Mészáros Zoltánnal, az Enterprise Group PLM üzletágának Siemens PDM ügyféltámogatási vezetőjével az ütemezés szoftveres támogatási lehetőségeit térképeztük fel.

Az Ipar 4.0 és az ipari digitalizáció terjedésével új utak nyíltak meg a termelékenységfokozás számára. A tömegtermelést felváltó egyedi gyártás szervezéséhez elengedhetetlen az intelligens megoldások használata, alkalmazásuk kulcsfontosságú feltétele a versenyben maradásnak. Egyre több üzem végez bérgyártást, az átállások számának növekedése pedig komoly kihívást jelent a tervezést illetően. A nagy változatosság rugalmas kiszolgálásához elengedhetetlen a megfelelő termelésütemezés, amit egy szoftveres megoldás még hatékonyabbá tehet.

Nincs egyik a másik nélkül

Mészáros Zoltán kiemeli, hogy fontos külön választani a tervezés és az ütemezés területeit: „Míg a tervezés hosszabb távú előrejelzést jelent, fél – egy évet ölel fel, addig az ütemezés kifejezetten rövid távra, néhány órára vagy napra szól. A két folyamat együtt értelmezhető, egymásra épülnek és akkor lehetnek igazán hatékonyak, ha mind hosszú, mind rövidtávon adatokra támaszkodva gondolkodunk a termelésről” – fejti ki.

A tervezés során nem pontos készletadatokkal és nem is az alkalmazottak beosztásának birtokában hozunk döntést a gyártási volumenről. Előrejelzések alapján történik a tervezés, a vevői igények és a beszállítási lehetőségek figyelembevételével. A terv inkább iránymutatás, amely sorvezetőként szolgál a rövidebb időszakok beosztásához.

Ezzel szemben az ütemezés napi szinten kezeli az elvárt termelési eredményeket. A pontos adatok ismeretében, a ciklus- és műveleti idők, a beérkező alapanyagok, a dolgozók létszáma és az aktuális rendelési volumen alapján adja meg hogy mikor, mit kell gyártani ahhoz, hogy a tervek teljesüljenek. „Fontos tehát, hogy az ütemezés a konkrét erőforrásokra támaszkodik, így csak akkor lehet hatékony, ha pontos adatok állnak rendelkezésünkre hozzá” -emeli ki Mészáros Zoltán. „Ezeket a vállalati MES vagy ERP rendszer biztosíthatja az ütemezés számára” – teszi hozzá.

ütemezés

 

Nem csodaszer

Az ütemezés során az erőforrásokat figyelembe véve az előre definiált szabályok szerint történik meg a termékek és műveletek sorba rendezése. „Ki kell hangsúlyozni, hogy nem optimalizálásról van szó, hanem szigorúan a szabályok követéséről. Ezeket az ügyfelek határozzák meg, ők szabhatják meg például, hogy mely termékek élveznek prioritást és menet közben is módosíthatnak egy-egy paramétert akár a beszerzési státuszok frissítése alapján. Míg optimalizálásnál a legkedvezőbb megoldást választjuk ki és aszerint végezzük a gyártást, addig az ütemezés szigorúan követi a betáplált szabályokat. Épp ezért sokkal gyorsabb, percek alatt képes a teljes folyamatot átszabni. Optimalizálásnál a megfelelő, ideális sorrend meghatározása akár napokat is igényelhet” – magyarázza Mészáros Zoltán.

Az azonnali beavatkozáshoz természetesen olyan szoftveres ütemezési megoldásra van szükség, amely kiválóan alkalmazkodik a vállalat folyamataihoz és igényeihez. A SIEMENS Opcenter APS (Advanced Planning and Scheduling) szoftvercsomagja rugalmas megoldást kínál a kisebb és nagyobb vállalatoknak is a termelés tervezéséhez és ütemezéséhez is.

Egy szoftver azonban nem válthatja ki a gyártásütemező szakemberek munkáját: „A végső döntés minden esetben emberi kézben van, a szoftver csak támogatást jelent számunkra.” -hangsúlyozza Mészáros Zoltán.

A sikerhez türelem is kell

A termelésütemező szoftver implementálása pedig nem kevés energiát és időt követel. Azonban a végeredmény mindenképpen megéri: „A jobb tervezhetőséggel hatékonyabb lesz a gyártás, jobban kielégíthetők a vevői igények még akkor is, amikor a teljes gyártási folyamatot újra kell ütemezni egy dolgozó kiesése, egy alapanyag késése vagy egy új határidő miatt” – mondja Mészáros Zoltán.

A bevezetésben kulcsfontosságú szerephez jut az a projektcsapat is, melyet a szakemberek ajánlása szerint célszerű létrehozni az ütemezőszoftver bevezetéséhez. „A csapatban mindenképpen képviselni kell a gyártásütemezést, az értékesítést (vagyis a vevői igényeket), a gyártást, a beszerzést és az informatikai támogatás is nélkülözhetetlen. Ahhoz ugyanis, hogy az ütemezés megbízható eredményeket szolgáltasson, mindenképpen szükség van a MES vagy ERP rendszerekkel történő integrációra vagy olyan más adatforráshoz való hozzáférésre, ahol valós idejű termelési információk találhatók.” – magyarázza Mészáros Zoltán, majd hozzáteszi: „Tulajdonképpen a legszigorúbb bevezetési követelmény is ez, hogy mindenképpen kell egy ilyen rendszer.”

A bevezetés a vállalat méretétől és a folyamatok komplexitásától függően legalább. hat hónapot vesz igénybe, a csapat koordinációjához pedig javasolt kijelölni egy projektmenedzsert. A Standard, Professional és Ultimate csomagok között minden vállalat megtalálja a számára ideális megoldást, amelyet az elvárásainak megfelelően testre szabhat: „A szabályrendszereket és a riportokat a csomag méretétől függően lehetőség van megváltoztatni, az Ultimate verzió pedig teljesen egyedi megoldásokat is képes kezelni” – mondja Mészáros Zoltán.

A SIEMENS Opcenter szoftvercsomagot és a termelésütemezési megoldásokat felfutó érdeklődés övezi hazánkban is, melyet részben a dinamikusan változó termelési környezetnek, illetve a gyártást egyre jobban behálózó digitalizációnak köszönhetünk.

Május 27-én és 28-án a DigiLean Competence Hub, melynek az Enterprise Group is tagja, kétnapos webkonferenciát szervez, amelynek keretében a gyártástervezés, a gyártásütemezés és a termelési folyamatok fejlesztésének lehetőségei is bemutatásra kerülnek szakmai partnerünk, az EPIC Innolabs, előadásai révén.

 További információk és részletes program ide kattintva érhetők el.

Archívum