Simcenter FLOEFD 2021.2 újdonságai

A Simcenter FLOEFD 2021.2 újdonságaiban tovább erősödött az új multifizikai szimulációs csomag a Siemenstől, azaz ebben a verzióban is érkeztek újdonságok mind a szerkezeti (VEM), mind az elektromágneses (EMAG) és mind a hő- és áramlástani (CFD) részbe, illetve az átjárhatóságot könnyítő funkciók érkeztek az NX és Teamcenter felhasználóknak.

Ezek az újdonságok olvashatók ebben a blogbejegyzésben.

Elektromágneses szimulációk (EMAG) újdonságai

Az EMAG modul egy új modul, mely az előző verzióban jelent meg. A modul főbb funkciói a következő ábrán láthatók.

floefd simens

Ebben a verzióban a következő újdonságok érkezetek:

Polinom fokszámnövelő háló „sűrítés” (p-Adaptivitás)

A 2021.2-es verzió egyik újdonsága az, hogy az elektromágneses megoldó képes a háló fokszámát növelni (p-adaptivitás). EMAG szimulációk pontosságának növeléséhez a p-adaptivitás segítségével lokálisan javítható a hálózás minősége. A hálózás polinom fokszáma 1-től 3-ig növelhető.

floefd1

Dinamikus négyszög kijelölő fejlesztése

A dinamikus négyszög mostantól könnyebben és egyszerűbben illeszthető a kívánt helyre koordináták és szögértékek segítségével.

floefd2

Fejlesztett eredmény vizualizáció

Egyes esetekben az EM plotok „pontozottak” voltak az előző verzióban (2021.1). A mostani verzióban a plotok minősége javult.

Szerkezeti szimulációk (VEM) újdonságai

A szerkezeti szimulációs modul az EMAG modulhoz hasonlóan egy új modul, mely az előző verzióban jelent meg. A modul főbb funkciói a következő ábrán láthatók.

Ebben a verzióban a következő újdonságok érkezetek:

Lineáris kihajlás

Lineáris kihajlási szimuláció eredménye egy alakváltozás, mely a kihajlás alakját mutatja meg.

A szimulációt lefuttatva a kihajlási tényezőket vizsgálva azt láthatjuk, hogy a terhelőerő hányszorosánál lépne fel a stabilitásvesztés (pl. terhelő erő 100 N, kihajlási tényező 86, akkor a kihajlás 8600 N terhelésnél lépne fel). Sajátfrekvenciához hasonlóan, egy szerkezetnek több kihajlási tényezővel is rendelkezik. Amennyiben a kihajlási tényező negatív, abban az esetben ahhoz a kihajlási alakhoz ellentétes irányú terhelést kellene használni.

Terhelt sajátfrekvencia vizsgálat

Mostantól erővel is megterhelhetjük modelljeinket, és megvizsgálhatjuk a sajátfrekvencia vizsgálat eredményének változását a ráható erőtől függően.

siemens2

Iteratív algebrai megoldó

Egy iteratív algebrai megoldóval bővül a szerkezeti modul, mellyel komplex memória intenzív szimulációk (pl. összetett PCB vizsgálata) gyorsabban és kevesebb memóriafelhasználással lefuttathatók mint direkt megoldóval. Amennyiben rendelkezésre áll elegendő memória, abban az esetben a direkt megoldó használata javasolt, illetve néhány egyszerűbb esetben gyorsabb futás érhető el vele, mint az iteratív megoldóval.

Hő- és áramlástani szimulációk (CFD) újdonságai

Elektronikai eszközök hűtése és hőmérséklet szabályzása

A Simcenter FLOEFD egyik fő csapásvonala az elektronikai eszközök hőtani szimulációja, melynek főbb funkciói a 2021.2 előtti verziók esetén a következő képen látható összefoglalva.

siemens3

A FLOEFD 2021.2 elektromos eszközök hőmérsékletszabályzására vonatkozó újdonságok a következők.

SmartPCB: HyperLynx jelentés

Mostantól opcionálisan bekapcsolható a HyperLynx™ jelentéskészítője kapcsolt szimulációk esetén. A HyperLynx html alapú jelentése menthető ki.

Opcionálisan a kapcsolt szimuláció is elindítható késleltetve. Amennyiben a hőforrás Joule hő, abban az esetben a kapcsolt szimulációt az első iterációtól kell indítani. Amennyiben más a hőforrás vagy összetettebb fizikai jellemzők vizsgálata szükséges, abban az esetben késleltetve, akár a vizsgált jellemzők konvergenciája után is elindítható a kapcsolt szimuláció, így a végső konvergenciához szükséges számolási idő lecsökkenthető.

Kétellenállásos (2R) komponens: Teljesítményértékek hozzáadása a névhez

Alapértelmezés szerint mostantól a 2R komponensek nevei a teljesítményüket is tartalmazza.

floefd4

Hőhálózati kötéslista: Thermal Netlists: Fejlesztett névadás VHDL-AMS formátum estén

Hőmérséklet szondák nevei az „extracred_tnetlist_” taggal és a hozzá tartozó forrással kiegészültek, így könnyebben beazonosíthatóvá váltak a megfigyelt értékek.

Simcenter FLOEFD-ből BCI-ROM exportálható VHDL-AMS formátumban

A BCI-ROM-os szimulációk mostantól exportálhatók VHDL-AMS formátumban. Bővebb információ erről a funkcióról ebben a blog bejegyzésben érhető el.

floefd5

Simcenter FLOEFD és Simcenter Amesim szinergia: BCI-ROM használata FMU-ként

BCI-ROM-ok FMU-vá átalakíthatók, így az 1D-s rendszerszimuláció (Amesim) és a 3D-s komponens szimuláció (FLOEFD) összekapcsolható és komplex rendszerek szimulációja felgyorsítható. Erről a folyamatról bővebben a „Thermal management of Electric Vehicles is now a breeze” blogban lehet olvasni.

floeds5

Optikai és világítástechnikai szimulációk új funkciói

A FLOEFD CFD csomagja számos modullal bővíthető, melyek közül egyik a LED modul. A bővítménynek köszönhetően a FLOEFD funkcionalitása a világítástechnikai iparág célfunkcióival egészül ki. A bővítmény főbb funkciói a következő képen láthatók:

floefd7

A világítástechnikai szimulációk a 2021.1-es verzióhoz képest a következő két új funkcióval bővültek.

Sugárzási forrás (Radiation Source): Koordináta rendszer választás és sugárzási források szerkeszthetők a Parameter Editor-ból

Sugárzási forrásnak mostantól bármilyen koordinátarendszert (globális, felületi vagy egyéb) beállíthatunk, illetve a sugárzási források beállításai mostantól elérhetőek a Paraméter Editorban, így több projekt beállításait könnyedén módosíthatjuk a projektek aktiválása nélkül.

floefd8

Technológiai fejlesztések

A FLOEFD egy saját hálózó technológiát használ, amit a SmartCell-nek hívnak. A SmartCell technológia összefoglalása a következő ábrán látható, illetve két hosszabb whitepaper érhető el róla, egy általános CFD feladatokhoz ITT és egy célirányosan az elektronikai eszközök vizsgálatához ITT.

floefd9

Másodfokú séma turbulencia modellezéséhez

Mostantól alapbeállítás szerint a turbulencia leírásához használt konvektív tagok kiszámításhoz másodfokú közelítést használ a FLOEFD. Másodfokú közelítési modellel a konvergencia jobb és gyorsabb, az eredmények pontosabbak, és elkerülhetőek a szimuláció elején jelentkező hatalmas oszcilláló jellemzők.

floefd10

Elsőfokú modell esetén a megoldó a szomszédos cellák értékéit felhasználva számítja ki a „középső” cella értékét, míg másodfokú modellnél a szomszédos cella mellettit is felhasználja a „középső” cella értékének kiszámításához. Ez több számolási erőforrást igényel, viszont pontosabban közelíti a valóságot.

floefd11

A Calculation Control Options ablak Solving fülén az Advanced options menüben az előző elsőfokú approximáció visszaállítható a TurbulenceOrder paraméterrel, ha annak 1 az értéke (ha 2 akkor a másodfokú modellt használja a FLOEFD, ami az alapértelmezett beállítás).

floeefd12

Égés (Combustion): Háromkomponensű keverék

Az éghető keverékek három összetevőből állhatnak, és a harmadik komponens lehet tüzelőanyag vagy oxidálószer.

floefd13

Felhasználhatóság

A 2021.2-ben a következő három felhasználhatóságot és felhasználói élményt javító újdonság került bele:

Komponens áthelyezése részegység szimulációjából a főszerelés (teljes rendszer) projektjébe (Add from components: Move to active Project). Alszerelésekben lévő FLOEFD-s szimuláció elemeit egy főszerelésben újra fel tudjuk használni. Mostantól a komponens szintű szimuláció elemei áthelyezhetők a főszerelés projektjébe, így a két szimuláció közötti kapcsolat megszakítható.

Célok: Nyomásesés és veszteségtényező cél perforált lemezekhez (Goals: Pressure Drop and Loss coefficient goals for perforated plate). Nyomásesés és hidraulikai veszteség funkciócélként (Feature goal) elérhető a perforált lemez (Perforated plates) peremfeltételen belül.

Nyomvonalak nyilakkal. Nyomvonalak nyilakkal bővítve megjeleníthető, amennyiben az MGC_STREAMDIR = 1 környezeti változót bekapcsoljuk.

Átjárhatóság

A FLOEFD fejlesztésénél koncepcionális cél az, hogy átmenetet képezzen a tervezők és a szimulációsmérnökök között és ezen a köztes mezsgyén, adjon egy olyan pontos és megbízható szimulációs eszközt, amit könnyen és egyszerűen lehet használni.

Mivel a Simcenter FLOEFD a CAD és a szimulációs szoftverek központjában áll, így mindkét irányba kommunikálnia kell.

floeefd14

Teamcenter: Simcenter FLOEFD for NX eredményeinek előnézete TC-ben

Minden eredményfájl (képek, videók, MS Word és MS Excel fájlok) külön elemként találhatóak meg Teamcenteren belül. A Simcenter FLOEFD™ for NX jelenetei (*.efdscene) külön elemként jelennek meg TC 13.2-es verzió (vagy későbbi) esetén és az ingyenes Simcenter FLOEFD Viewer-rel megnyithatók.

floeds5

Licencelés újdonságai

Customize Feature javításai. A Customize Feature fejlesztéseinek köszönhetően az összetett licencek (pl. Electronic Cooling Center) elérhetőek a rész licencekkel együtt (pl. Electonic Cooling Module).

Customize Feature: Kiválasztottak használata csak ehhez a munkafolyamathoz. Ezzel az új opcióval beállítható, hogy a kiválasztott funkciók csak az adott munkamenetben legyenek elérhetőek. Ehhez a Customize Feature ablakban a „Select at start” funkciót kell aktiválnunk. Ezt követően, a FLOEFD elindításakor újra megjelenik a Customize Feature ablak, ahol az „Only for current session” opcióval tudjuk kiválasztani azt a modult, amit a következő munkamenetnél használni szeretnénk.

Licencelés: Tokkészítő (Package Creator) elérhető EDABridge licenccel. Az EDABridge modul mostantól a FLOEFD Package Creator funkcióit is tartalmazza (azaz az „efdpcreator” licencet az EDABridge része lett).

CAD specifikus újdonságok

Bekerült Az NX1980-as verzió támogatott CAD rendszerek közé.

 

A FLOEFD új verziója elérhető a Support oldalunkon.

 

Forrás:

https://blogs.sw.siemens.com/simcenter/simcenter-floefd-2021-2-whats-new/

Archívum