Solid Edge 2020 és a jó megjelen(ít)és

Lassan kezdünk hozzászokni a kánikulához, hiszen már júliust tapossuk. Elkezdődtek a szabadságolások, mindenhol dübörög a klíma, a fagyisoknak és a strandoknak nem lehet okuk a panaszra. Ahogy nekünk se, hiszen bemutatkozott a Solid Edge 2020, amivel kapcsolatban mi már tartottunk a felhasználóknak egy webinar sorozatot a legérdekesebb újdonságokról. Az alábbi cikkben bemutatom, hogy a megjelenítés kezelése fontos eleme a tervezésnek.

Teljesítményközpontúság

Természetesen nem várható el ügyfeleinktől, hogy mindenkinek csúcs videókártyák, processzorok és egyéb fontos számítógépet alkotó elemek álljanak rendelkezésre. Ilyenkor sokszor előkerül a kompromisszum kifejezés, legyen szó számítási műveletekről vagy grafikai megjelenítésről.

Mind a két „problémának” a kezelésére van megoldás Solid Edge-ben, ez a cikk azonban elsősorban a videókártyát érintő grafikai megjelenítési beállításokkal foglalkozik.

clip_image002

Solid Edge teljesítmény központú mód

Nézzük is meg milyen lehetőségek vannak Solid Edge környezetben. Kezdjük azzal, hogy a Solid Edge 2020-ban külön parancs készült a beállítások módosítására, mely a teljesítmény központú mód névre hallgat. Ebből is látszik, hogy ez egy fontos terület, mely a felhasználói visszajelzések alapján eljutott a fejlesztőkhöz és a Siemens ezt figyelembe is vette az új verzióban. Ezt a követéssel rendelkező ügyfelek hamarosan ki is próbálhatják, de érdemes megvizsgálni, milyen opciók voltak elérhetők a 2019-es verzióig.

Solid Edge teljesítmény központú mód

Bontsuk két fő részre megjelenítési beállítások változtatását. Az egyik rész a Solid Edge gomb megnyomásával, a beállítások, beállítások, megjelenítés menü pontban található. Itt van egy nagyon fontos beállítási lehetőség, az alkalmazás megjelenítés. Ha kivesszük a pipát az automatikus kiválasztás elől, lehetőségünk van kiválasztani, hogy grafikus kártyából vagy szoftveresen történjen a megjelenítés.

clip_image004

Ha az ember pl. vázlat környezetben azt tapasztalja, a létrehozott vonal/görbe sokszorosan megjelenik, akkor érdemes ezt átállítani, illetve ellenőrizni a videókártya driver aktuális állapotát, esetlegesen frissíteni azt. Több tényező jelentősen befolyásolhatja a megjelenítés sebességét, minőségét, többek közt a körív simaságának állítása. Minél nagyobb szám szerepel itt, annál jobban fognak hasonlítani a kör keresztmetszetű modelljeink egy valódi körre. Ide sorolandó még az élsimítás szintje, a tükröződés és a csillogás beállításai. Ha ezeket az opciókat kikapcsoljuk, vagy az értékeket minimálisra vesszük, értelemszerűen kevésbé terheljük a gépünket.

Messzi messzi galaxisban

Egyik felhasználónál, ahol képzést tartottam mesélték, hogy nagyon minimális grafikai beállításokkal dolgoztak és készítettek egy kör keresztmetszetű alkatrészt, amit egy osztrák céggel gyártattak le. A grafikában a kör elég szögletes lett és a cég nem volt rest a modellt szögletesre gyártani, természetesen jó pénzért. Teljesen abszurd a történet, de valós. Tanulság, ha fotó alapján gyárt a beszállító, ügyeljünk a részletekre.

A másik fontos megjelenítéssel kapcsolatos terület, maga a megjelenítés panel. Az itt található számos nézet, orientációs beállításokon felül, a stílusokban található opciókat érdemes közelebbről megvizsgálni.

Solid Edge 2020 megjelenítési panel

Kis izometrikus sárga kockákra kattintva tudjuk szabályozni a tükröződést, árnyék vetítését, valamint a magas minőségű renderelést. Utóbbi lehetőséget ad az érdesített felületek mutatására is. A következő hármas is rendkívül érdekes. Egyrészt módosítani tudjuk az alkatrészeink él színeit, ami elsősorban a modellezésben segít, azonban a teljesítményre nincs komoly hatással. Az alatta található képminőség állítása ötös skálán már fontos lehet, ha a képmegjelenítés folytonosságát vesszük alapul. A harmadik opció a perspektivikus megjelenítés, melyet szintén ki- illetve bekapcsolhatunk tetszés szerint.

A színekről modell festésről most nem ejtenék külön szót, grafikus kártyánk szempontjából irreleváns, viszont van még egy fontos terület melyet nem említettem. Ezt a nézet ikonra kattintva érjük el, ahol négy panel segítségével változtathatunk beállításainkon. Innen is a renderelést emelném ki, ahol olyan megjelenítési beállításokat szabályozhatunk, mint a tükröződés, magas minőség vagy a földre vetett árnyék.

Solid Edge 2020 renderelési beállítások

 

Zárásképp

Összességében elmondható, hogy kifejezetten sok beállítási lehetőségünk van, ha a képminőséget szeretnénk változtatni, ami közvetlenül befolyásolja a videókártyánk kihasználtságát is. A konklúzió, gyengébb vagy régebbi kártya esetén érdemes driver-t frissíteni, valamint a beállításokkal úgy játszani, hogy az ne menjen a tervezési élmény rovására, hiszen a lényeg úgyis a tartalom.

A Solid Edge vonat nem áll meg a nyáron se, ha van időtök egy kávé közben nézzetek rá a blog oldalunk többi cikkére, minden bizonnyal találtok érdekes témákat, valamint a támogatói oldalunkon is folyamatosan jelennek meg újabb és újabb tudásbázis videók.

Ha már támogató oldal, a cikkhez kapcsolódóan találtok egy olyan pdf-et az oldalon, ami segít a megfelelő számítógépes konfiguráció kiválasztásában, ha egy profi tervezői gépet szeretnétek összeállítani.

Ne feledjétek, hamarosan jelentkezünk facebookon Solid Edge 10 percben élő bejelentkezésekkel és a nyár végeztével hozzátok is eljut az új rengeteg izgalmas fejlesztést tartalmazó 2020-as verzió!

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: Gépészmérnök

Szakmai életút:
Lukács Krisztián vagyok, az Enterprise Group-nál dolgozom ügyféltámogató mérnökként. Előzőleg négy éven keresztül konstruktőrként dolgoztam egy műanyag és gumi szerszámokat tervező és gyártó cégnél. Van egy géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzser projektmérnöki diplomám, valamint angol, német nyelvvizsgám.

Hobbi:

Szeretek úszni, tekerni, kirándulni, szeretem folyamatosan fejleszteni magam úgy a munkában, mint a magánéletben.

A szerző további cikkei »

Archívum