Solid Edge 2020 – Nyári (be)jelentések

Nyár közepén járunk, felváltva megyünk szabadságra és napbarnítottan, feltöltődve jövünk vissza folytatva a munkánkat. Ebben az időszakban a dolgok lassabban történnek, azok a munkatárs akivel konzultálni szoktunk épp külföldön nyaral, az email fiókunkban megjelennek az automatikus válaszok, melyekből kiderül, hogy a másik fél a pihenését tölti. Ebben az időszakban az az érzésünk, hogy minden kicsit lassabban történik. Ezt az időszakot szoktuk uborkaszezonnak nevezni. Mi viszont ekkor is haladunk előre és új dolgokkal ismertetünk meg Titeket.

Őszi Update Training tanfolyamaink

Az első a Solid Edge 2020 és a benne rejlő újdonságok. Ezekről tartottunk már webinart, ha lemaradtál róla ne aggódj. Ősszel indulnak a Solid Edge 2020 Update Trainingjeink, melyek során megismerkedhettek részletesebben is ezen funkciókkal. Nagyszerű események ezek az új verzióban rejlő lehetőségek kiaknázására és egy jó hangulatú tanfolyam során más cégekkel való kapcsolatépítésre. A Solid Edge 2020-al kapcsolatban itt találhattok egy kis ízelítőt.

Facebook live, 10 perces Solid Edge témájú bejelentkezés

Ezen az éven is megtartjuk a Facebookon keresztül a 10 perces élő bejelentkezéseinket. Ha szeretnél tanulni a Solid Edge-ről, ezekben a tíz perces videókban olyan funkciókkal találkozhatsz, amiket különböző témakörök köré rendezve mutatunk be. Ebéd után, egy jó kávé mellett megfelelő szellemi táplálék alternatívája, 10 perc Facebook „görgetés” helyett. Az egyik téma a „Lekérdezések és jelentések” volt. Jelentésekre egyre nagyobb igény van a cégeknél, sokszor kérdezik meg tőlünk, hogyan tudnának darabjegyzéket lekérni egy szerelésből anélkül, hogy műhelyrajzot kellene készíteni. Ezzel időt spórolva meg és segítve a beszerzés és a műhely munkáját. Előkalkulációkhoz is fontos lehet egy ilyen táblázat, a körülbelüli anyagszükségletet ki lehet belőle számolni.

Jelentések és a Report mappa rejtelmei

A Solid Edge mappájában található egy mappa, mely a „Reports” nevet kapta, ebben találhatóak azok a fájlok, melyek a különböző lekérdezések és a műhelyrajz készítés közben használatos méretezési és jelölési funkciók elmentett beállításait tartalmazza.

Ha csapatban dolgozunk

Együtt dolgozunk a munkatársainkkal és azt szeretnénk, a jelöléseket és a lekérések ugyanabból a beállításfájlból dolgozzon. Lehetőségünk van egy közös, megosztott hálózati meghajtóra mutatva használni a „Report” mappát. Egy új kolléga belépésekor egyszerűen csak beállítjuk az alapkönyvtár beállításoknál és azonnal megkapja az a megfelelő opciókat.

Méretezések és jelölések

A Gyorsméretezés, Távolságméretezés, Szögméretezés során lehetőségünk van előre beállított elő- és utótagokat egy kattintásra lehívni. Ilyen lehet egy speciális megjegyzést vagy akár a furat számának jelölése. Ezenkívűl ellenőrzésre figyelmeztető felhívások. Továbbá a Szöveges mutatóvonal, Felületi érdesség jel, Hegesztési jel, Alak- és helyzettűrés, Él állapotjel, Műszaki követelmények. Ezen jelölések létrehozása általában hosszabb időbe telik, rengeteg típusuk és lehetséges. Bizonyos jelek viszont szabványban foglaltak, így azok általában visszatérő egységek, amelyeket elég egyszer elkészíteni, utána pár kattintással lekérhetjük ezeket az adatokat.

 

Rajznézet készítés varázsló

Műhelyrajz készítésekor az első lépés a Rajznézet készítés varázsló funkció, amelyet testre szabhatunk így egy nézet helyett egyszerrre akár több nézetet is lerakhatunk. Előre definiálhatjuk hogy egy elő- ,oldal- és hátulnézetet rakjunk le, melléjük pedig egy szines axonometrikus nézettel segíthetjük az alkatrész geometriájának megértését. Megfelelően konfigurálva a következő rajz készítésekor rengeteg időt takarítunk meg ezzel a funkcióval.

 

Táblázatok

A leggyakrabban használt táblázat rajz környezetben a Darabjegyzék. Ezen felül további táblázatoknál is van lehetőségünk előre definiált táblákat lekérni a műhelyrajzunkra. A Furattábla lehetőséget ad rengeteg furat pozíciójának megadásához pillanatok alatt, majd a méretvonalakon is rengeteget spórolunk. A Hajlítási tábla a lemezalkatrészeknél lesz segítségünkre. A Tűréstábla pedig a tűrések magyarázatánál tud segítséget nyújtani nekünk. Az alábbi táblázat tartalmazza a Rajznézet készítés varázsló beállítás fájlát is.

Jelentések

Ez a funkciót szerelés környezetben találjuk meg. Nagyon hasznos tud lenni abban az esetben, amikor különböző kritériumok mentén kérünk le adatokat. Ennek a parancsnak 4 funkciója különboző beállítás fájlokban tárolódik.

 

 

 

 

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum